'Adalet Nöbeti' başladı

Hatay Milletvekili Can Atalay'ın Anayasa Mahkemesi kararına rağmen tutukluğunun devam etmesine tepki gösteren Türkiye İşçi Partisi 'Adalet Nöbeti' başlattı. Ayrıntılar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız haber bülteninde…

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
'Adalet Nöbeti' başladı
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

AYM’nin Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Can Atalay hakkında ikinci kez ‘hak ihlali’ kararı vermesinin ardından, gerekçeli kararı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yeniden Yargıtay’a göndermesinin ardından, Türkiye İşçi Partisi Adalet Nöbeti başlattı. Ankara Adliyesi önündeki Adalet Nöbeti’ne Kayseri’den de destek geldi. TİP Kayseri örgütü Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaparak, Adalet Nöbeti’ne başladı. TİP adına açıklama yapan Avukat İlhan Altınkaya, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin uygulamayışının Saray’ın talimatı olduğunu belirterek, “Bugün Hatay milletvekilimiz Can Atalay'ın esaretinin 228. günü. Anayasa Mahkemesi 21 Aralık'ta Can Atalay'ın başvurusu hakkında "seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı" ve "kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı" ile "Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkının" ihlal edildiğine ve tahliyesine hükmetti ve bu hükmün gerekçeli kararını dün kararı uygulamakla yükümlü olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine iletti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi dün basitçe Anayasa Mahkemesi kararını uygulayın hükmü içeren bu kararı görüştü ve topu daha önce yaptığı gibi Yargıtay’a atan bir karar verdi. Karar diyoruz fakat on saat boyunca toplanıp yarısı boşluk olan 2 buçuk sayfadan oluşan bu metnin Anayasaya ve hukuka uygun bir karar olmadığını görüyoruz. Bunun Saraydan gelen talimatın yazıldığı bir metin olduğunu biliyoruz.” dedi. 

Adalet nöbeti başladı
AYM kararını uygulamayan mahkeme heyetinin HSK tarafından görevden alınması gerektiğini belirten Altınkaya, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Üzerinde cüppe bulunan ve hakim koltuğunda oturan kişilerden oluşan bu heyetin talimatla hareket ettiğini ve açık şekilde Anayasa Mahkemesi kararını tanımadığını söylediği bir metnin kabul edilmesi mümkün olmayan büyük bir sorumsuzluk olduğunu buradan bir kez daha söylüyoruz. Anayasanın 153. maddesi uyarınca Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını bağlar. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin yapması gereken AYM'nin bu kararını uygulamak ve milletvekilimiz Can Atalay'ı tahliye etmek iken mahkeme bir kez daha AYM kararını, hukuku tanımadığını söylemiş durumdadır. AYM kararını uygulamayan, talimatla hareket eden mahkeme heyetinin bu tutumu karşısında onları ve yazdıkları talimatı tanımıyoruz. İşlerini yasalara uygun ve ciddiyetle yapması gereken bu mahkemenin uygulama zorunluluğu bulunan AYM kararı karşısındaki bu tutumu aleni bir suçtur ve bu heyetin üyeleri bir an önce HSK tarafından görevden alınmalıdır. Hatay halkının iradesi olan milletvekilimizin özgürlüğü artık daha fazla gasp edilmemelidir. Anayasa Mahkemesi kararı uygulanmalıdır. Can Atalay serbest bırakılmalıdır.”