Acil Durum ve Afetlere Karşı Teknolojik Hazırlık

Acil durum ve afetlere karşı teknolojik hazırlık yapmak da artık temel ihtiyaçlardan biri. Acil durumlarda dijital cihazlarınızı kullanabilmeniz için güneş enerjili taşınabilir bir şarj cihazı edinebilirsiniz.

Acil Durum ve Afetlere Karşı Teknolojik Hazırlık
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Acil durum ve afetlere karşı çeşitli hazırlıklar yapılabilir. İlk yardım çantası her zaman akla ilk gelen hazırlıklardan olmuştur. Ancak günümüzde teknolojinin geldiği noktayı acil durumlarda lehimize kullanmamak büyük bir hata olur. Acil durum ve afetlere karşı teknolojik hazırlık yapmak da artık temel ihtiyaçlardan biri. Hortum, sel, yangın, deprem gibi doğal afetler acil durumlar denilince akla gelen ilk örnekler olabileceği gibi uzun süreli elektrik kesintileri veya elektrik imkanının olmadığı doğa kampları, yurtdışı seyahatlerinde de bu gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.
 

  1. Güneş Enerjili Taşınabilir Şarj Cihazı (Powerbank)

Acil durumlarda dijital cihazlarınızı kullanabilmeniz için güneş enerjili taşınabilir bir şarj cihazı edinebilirsiniz. Sonuçta akıllı telefon gibi cihazların şarjı en fazla bir gün gidiyor. Eğer teknolojik bir acil durum çantası oluşturacaksınız powerbank bu çantanın temel ekipmanlarından biri olacaktır. Daha kapsamlı ekipmanlar için ExpressVPN’in acil durum kitini inceleyebilirsiniz.  Acil durumlar için güneş enerjili bir powerbank tabii ki daha sürdürülebilir bir seçenek olacaktır. Bununla birlikte, doğa kampına giderken veya yurtdışı seyahatine çıkarken yüksek kapasiteli bir powerbank edinmeniz yeterli olacaktır.

  1. Önemli Belgelerinizi Yedekleyin

Acil durumlarda kimliğinizi, ehliyetinizi veya önemli finansal/medikal belgelerinizi tek tek toplamanız ve yanınıza almanız mümkün olmayabilir. Bu belgelerin kaybolması durumunda yenilemeniz de uzun sürebilir. Bu gibi durumlara önceden hazırlık yapmak adına kimlik, pasaport, ehliyet gibi belgeleri ve önemli finansal/medikal belgelerinizin dijital kopyalarını hazırlamalısınız. Hazırladığınız dijital kopyaları bir USB belleğe yerleştirmeli ve belleğe şifre koymalısınız. Bu USB belleği acil durum çantasında bulundurabilirsiniz. Dijital kopyaları aynı zamanda sadece sizin erişiminiz olacağı şekilde çevrimiçi bir buluta da yedeklemeyi unutmayın.

  1. Dijital Yerine Analog Seçenekleri Tercih Edin

Acil bir durumda dijital seçeneklerinizi daha uzun süre kullanabilmek adına analog çözümler arayın. Örneğin, akıllı telefonunuzun flaşını kullanmak yerine bir el/kafa feneri kullanmayı tercih edin. Akıllı saat kullanıyorsanız, acil durum çantanıza analog ve su geçirmeyen bir saat ekleyin. Acil durum çantasında harita bulundurun. Konum ve harita uygulamaları, akıllı telefonların şarjını kısa sürede bitirir. Gerekli olacağını düşündüğünüz haritaları telefonunuza indirerek acil durumda çevrimdışı da kullanabilirsiniz.

  1. Teknolojik Malzemeleri Yedekleyin

Acil bir durumda powerbankiniz çalışırken kullandığınız şarj kablosunun bozulması planlarınızı bozabilir. Bu yüzden, kullandığınız şarj kablolarının yedeklerini de çantanızda bulundurun. Akıllı telefonda video izlemek veya çekmek gibi şarjın bitmesine sebep olacak online aktivitelerden kaçının.  Akıllı telefon yerine şarjı daha uzun gidecek olan bir telefon da çantada bulundurabilirsiniz. Bu telefon için yedek ön ödemeli bir SİM kart da bulundurmayı unutmayın. İnternet erişiminin veya hücresel veri kullanımının söz konusu olmadığı durumlarda bir uydu telefonu iletişimde kalmanızı sağlar. Uydu telefonları aylık üyelik ile kullanılır.

  1. Çevrimdışı İletişim

İnternetin ve hücresel veri kullanımının söz konusu olmadığı acil durumlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Uydu telefonu erişiminiz olmadığı durumlarda çevrimdışı iletişimi nasıl sağlayabilirsiniz? Çevrimdışı iletişimi Bluetooth ile veya Bluetooth ile çalışan uygulamalar sayesinde kurabilirsiniz. Bridgefy, Bluetooth ile çalışan bir acil durum uygulamasıdır. Bluetooth kapsama alanı 100 metre ile kısıtlıdır. Bazı uygulamalarda uçtan uca teknolojisi kullanıldığı için iletişime geçtiğiniz kişinin 100 metre ilerisindeki kişi ile de iletişime geçebilirsiniz.  Bir acil durum uygulaması olan AKUT Güvendeyim ile önceden belirlediğiniz numaralara acil durum anında güvendeyim mesajı gönderebilirsiniz. Acil durumlarda artan aramalar ve mesajlar hatların kilitlenmesine sebep olur. İnternet erişiminiz olduğunda anlık mesajlaşma uygulamaları üzerinden mesajlaşmayı tercih edin ve arama yapmaktan kaçının.