'841 milyar liralık tarımsal destek ödemesi gerçekleştirildi'

TRT Haber'in haberine göre Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2023 yılı içerisinde 46 milyar liralık destek ödemesi yapıldığını söyledi. Yaklaşık 11,2 milyar liralık mazot ve gübre desteğinin de üreticilerin hesaplarına yatırıldığını açıkladı. Kayseri'de tarım ile uğraşan vatandaşlar da hesaplara yatan destek ödemelerinden faydalandı. Detaylar Kayseri Olay'ın Kayseri haberinde

'841 milyar liralık tarımsal destek ödemesi gerçekleştirildi'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Yumaklı, 2023 yılı içerisinde 46 milyar liralık destek ödemesi yapıldığını söyledi. Yaklaşık 11,2 milyar liralık mazot ve gübre desteğinin de üreticilerin hesaplarına yatırıldığını açıkladı. Kayseri'de tarım ile uğraşan vatandaşlar da hesaplara yatan destek ödemelerinden faydalandı.Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı dün, TRT Haber'de gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Bakan Yumaklı,"Yeni normallerimiz var, toplumun özümsemesi gerekir. Bizim çiftçilerimize önerilerimiz olacak. Kaynaklarınızı en iyi şekilde kullanacağınız, gıda güvenliğini sağlamak adına düzenli, sürdürülebilir bir üretimi oluşturabilmek adına planlı bir üretim yapmak durumundasınız. Bütün hususların tamamlanmasından sonra planlama çalışmaları başlayacak. Biz her yıl gerektiği zaman güncellenebilecek şekilde 3 yıllık planlamalar şeklinde üreticimizin önüne getireceğiz. Tarımsal üretim planlaması uygulaması 2024-2025 üretim yılında hayata geçmiş olacak."dedi.

Bakan Yumaklı sözleşmeli üretime de vurgu yaptı, "En önemli unsurlarından biri de sözleşmeli üretim. Üreticiye pazar garantisi, satış garantisi sağlıyorsunuz, sanayiciye de ham maddeyi sağlıyorsunuz. Bunların hepsi sözleşmeli üretimin parçası. Nihai hedefimiz arz ve talebi birbiriyle yakınlaştırmak."

Bakan Yumaklı; tarım sayımı, işlenmeyen tarım arazileri, deprem bölgesinde tarımsal üretim, tarımsal destek ödemeleri, gıda güvenliği denetimleri konularında açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı yaptığı açıklamalarda: "Tarım sayımı en son 2001’de yapıldı. Tarım sayımını stok sayımına benzetebiliriz. Kayıtların doğrulanması anlamına geliyor. Bununla alakalı her türlü veriler Türkiye İstatistik Kurumu'nda. Biz hazırlıklarımızı tamamladığımızda TÜİK hemen harekete geçecek. İşlenmeyen tarım arazileri ile ilgili bir yasal düzenleme çalışmalarımız vardı. Eğer herhangi bir arazi 2 yıl boyunca ekilmemiş ise bakanlığımız bu arazileri önce bulunduğu lokasyondan, orada talipli çıkmaması halinde daireyi genişleterek rayiç değere göre kiraya verecek. Deprem bölgesiyle ilgili sürekli proje yapıyoruz. Çiftçilerimize sürekli bir desteğimiz var. Bizim bitkisel üretimimiz hemen hemen hiç etkilenmedi. Hayvansal üretimimiz de sınırlı bir şekilde etkilendi. Deprem bölgesindeki tarımsal üretimimiz majör bir değişikliğe uğramayacak. Depremde hayvanları telef olan üreticilerimize küçükbaşta yaklaşık 43 bin 300, yaklaşık 6 bin civarında büyükbaş hayvan, 550 bine yakın kovan kanatlı hayvan, 26 bine yakın da kovan vardı. Bunları üreticilerimize teslim ettik. Önümüzdeki haftadan itibaren de Hatay'dan başlamak üzere 11 ilimizdeki üreticilerimize yaklaşık 6 bin büyükbaş hayvanları da yine kendilerine de teslim etmiş olacağız. 21 yılda 841 milyar liralık tarımsal destek ödemesi gerçekleştirildi. 2023 yılı içerisinde 46 milyar liralık destek ödemesi yapıldı. Yıl sonunda 64 milyara ulaşmasını bekliyoruz. Önümüzdeki yıl da 91,5-92 milyar liraya gelecek. 2023 senesinde yaklaşık 11,2 milyar liralık mazot ve gübre desteği üreticilerin hesaplarına yatırıldı. Biz 21 Ağustos'tan itibaren gıda güvenliği denetimlerine başladık. 7 bin 500'e yakın arkadaşımız sahada. Sağlığı tehdit edenlere idari yaptırımda ve suç duyurusunda bulunuyoruz. 217 binin üzerinde denetim gerçekleştirildi. Bunların arasından 16 kişi için savcılığa suç duyurusunda bulunduruldu. 2 bin 291 adet uygunsuzluğa da idari para cezası uygulandı. Halkın sağlığını hiçe sayan koşullara uymamak ya da kurallara uymamak ya da bazı hususları kayısı olayında olduğu gibi hiçe sayılan olayları gördüğümüzü mutlak surette savcılıklara suç duyurusunda bulunacağız birebir de takip edeceğiz." ifadelerine yer verdi.