80 yıl hatrı olan içeceği biliyor musunuz?

Sohbet ortamlarının vazgeçilmezi, 80 yıl hatrı olan her derde deva içecek... Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırlanan Kayseri haber bültenimizde...

80 yıl hatrı olan içeceği biliyor musunuz?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Yüzyıllardır tüketilen en eski içecek türlerinden biri de kahvedir. Kayserili hanımların ve beylerin de arkadaş buluşmalarında hoş sohbet eşliğinde, dileyenin yemekten sonra keyif olarak tükettiği, dileyenin iş yerlerinde molalarda tükettiği, sohbet ortamlarının vazgeçilmezi, menengiç kahvenin toplama zamanı geldi.

Menengiç, fıstık ailesine ait bir ağaç türüdür. Orta Doğu ve Akdeniz bölgesinde bol miktarda yetişen yetişen menengiç Şıhlı Avşar köy ile Kamışlı'da da yetiştirilmektedir. Menengiç meyvesi kahve çekirdeklerinin yerine geçebilecek bir alternatif olarak da kullanılır. Özellikle sabun ya da kahve yapımından kullanılan menengiç meyvesi yaklaşık 10-15 metre yüksekliğe kadar büyüyebilir. 

80 yıl hatrı olan içeceği biliyor musunuz?

Develili araştırmacı gazeteci Nezir Ötegen'in sosyal medya hesabında derleyip paylaştığı menengiç kahvesinin  80 yıl hatrı olduğunu dile getirmiştir.

Kahve Şıhlı dan gelir 
Kahve Havadan dan gelir
Kahve Cambaz dan gelir 
Menengiç kahvesinin 80 yıl hatırı vardır 

Menengiç tozu hem tuzlu hem de tatlı yemeklerde kullanılabilir. Tuzlu yemeklerde, kebap, et, tavuk veya balık yemeklerine lezzet ve aroma katar. Tatlılarda ise, sütlü tatlılar, kurabiyeler ve dondurmalar gibi birçok tatlıda kullanılır. Ayrıca, menengiç tozu çay şeklinde de tüketilebilir. Kahve çekirdeklerinin yerine geçebilecek bir alternatif olarak da kullanılır. Menengiç ağacının meyveleri, fıstık benzeri bir çekirdek içerir ve bu çekirdekler öğütülerek toz haline getirilir. Menengiç tozu, geleneksel mutfaklarda kullanılan bir baharat olarak bilinir.

80 yıl hatrı olan içeceği biliyor musunuz?

Menengiç tozunun, yüksek lif ve antioksidan içeriği ile sağlık için birçok fayda sağlar. Bazı menengiç faydaları şunlardır:

Anti-inflamatuar özellikler: Eklem ağrısı ve romatoid artrit gibi iltihaplı hastalıkların semptomlarını azaltır.

Antioksidan özellikleri: Yüksek oranda antioksidan içerdiği için hücrelerin hasar görmesini önler.

Kalp sağlığı: Yüksek lif içermesi kalp sağlığı için faydalıdır. Kalp hastalığı riskini azaltır.

Kan şekeri kontrolü: Kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olur. 

Sindirim sağlığı: Prebiyotik lifler içerir. Sindirim sağlığını iyileştirir.

Cilt sağlığı: Ciltteki serbest radikallerin neden olduğu hasarı önler ve cilt yaşlanmasını yavaşlatır.

Menengiç, B vitamini,  C vitamini, manganez ve potasyum gibi besinleri içerir. Ayrıca menengiç tozunu kullanmadan önce doktorunuza danışın çünkü bazı kişilere alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

80 yıl hatrı olan içeceği biliyor musunuz?