700 yıllık vakıf sırrı Kayseri'de yeniden yaşatıldı

1323 yılında yazılan vakfiyedeki mahpuslara tatlı ikramı şartı, 700 yıl sonra Kayseri'de çocuk ve gençler için yeniden hayata geçirildi.

Yaklaşık 700 yıl önce bir vakfiyeye yazılan birkaç satır, yüzyıllar sonra Kayseri’de yeniden hayat buldu. O günlerde Kayseri Kalesi ve Sivas Kalesi’nde bulunan muhafızlarla mahpuslara tatlı ikram edilmesini öngören vakıf şartı, bugün ceza infaz kurumunda bulunan çocuk ve gençler için yerine getirildi.

1323 yılında Tokat’ın Niksar ilçesinde kurulan Niksarlı Hacı Mehmed, diğer adıyla Ahi Pehlivan Vakfı’nın vakfiyesinde yer alan hayır şartlarından biri, Kayseri ve Sivas kalelerindeki muhafızlar ile mahpuslara tatlı ikram edilmesini içeriyordu.

Aradan geçen yaklaşık yedi asırda kaleler, şehirler ve hayatlar değişti. Ancak vakfiyede yer alan yardım anlayışı, Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından günümüz koşullarına uyarlanarak sürdürüldü.

700 yıllık vakıf sırrı Kayseri'de yeniden yaşatıldı

Kayseri Kalesi’nden ceza infaz kurumuna

Vakıf şartının ortaya koyduğu düşünce oldukça dikkat çekiciydi: Mahpuslar da toplumun dışında bırakılmıyor, onların da hatırlanması ve moral bulması için bir pay ayrılıyordu.

Bu kez tarihi Kayseri Kalesi’nin mahpusları yerine Kayseri Çocuk ve Gençlik Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan çocuk ve gençler için aynı vakıf anlayışı yaşatıldı. Kurumda barınan çocuk ve gençlere tatlı ikramında bulunuldu.

Böylece yüzyıllar önce kalenin duvarları arasında bulunan mahpuslara ulaşması amaçlanan bir ikram, aradan geçen zamanın ardından başka bir mekânda, benzer bir anlayışla yeniden hayata geçirildi.

700 yıllık vakıf sırrı Kayseri'de yeniden yaşatıldı

Bir tatlıdan daha fazlası

Kayseri Vakıflar Bölge Müdürü Murat Seçilir, uygulamanın yalnızca bir tatlı ikramından ibaret olmadığını belirterek vakıf medeniyetinin insanın ihtiyaçlarını gözeten ve moral veren yönüne dikkat çekti.