'5 yıl suya zam yok, yüzde 50 indirim, ilk 5 m3 bedava'

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Kayseri Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mahmut Arıkan, Kayseri'de son aylarda gündeme gelen su faturalarındaki fiyat yükselişini nasıl çözeceklerini açıkladı. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
'5 yıl suya zam yok, yüzde 50 indirim, ilk 5 m3 bedava'

Gazeteci Osman Çiftci ve Gazeteci Cem Atakan'ın hazırlayıp sunduğu Olay Türk TV'de yayınlanan 'Seçim Özel Yüz Yüze Programı'nın konuğu Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Kayseri Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mahmut Arıkan oldu.

Sayıştay raporlarınına göre Türkiye'de borçu en fazla artan 4. belediye olduğunun altını çizen Arıkan, 'Sayıştay raporlarına göre Kayseri Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz yıl borcu en fazla artan dördüncü şehir. Mardin yüzde 400, Van yüzde 285, Konya yüzde 97, Kayseri yüzde 82, buna cevap ver. İkincisi, geçtiğimiz yıl bütçe gerçekleşme oranı 77.5 olarak gerçekleşmiş, bu yüzde 22.5 nerede?' diye sordu. 

Projeleriyle ilgili soruları yanıtlayan ve projeleri tek tek detaylı olarak anlatan Arıkan, 5 yıl zam yapılmayacak, düşük gelirli vatandaşlara yüzde 50 indirimli ve ilk 1 yıl 5 m3 bedava olan su projesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Su faturalarının elektrik faturalarını geçtiğinin altını çizen Arıkan su projesiyle ilgili şunları söyledi; “Su problemi maalesef şehrimizde yeni bir gündem oldu. Ocak ayında gelen faturalar elektrik faturalarının da üzerine geçerek bambaşka bir tartışma mecrası ortaya çıktı. Bizi takip eden izleyicilerimiz şunu diyebilir, ‘Ya Kayseri'de su sorunu yok, musluğu açtığımızda böyle su akıyor’ diyor olabilirler. Biz de onlara şunu söylüyoruz, Kayseri'de su problemi yok su faturası problemi var ve iddialı bir söylem" dedi.

'5 yıl suya zam yok, yüzde 50 indirim, ilk 5 m3 bedava'

Suyun 3 gideri olduğunu belirten Arıkan, su projesinin detaylarını açıklamaya şu sözlerle devam etti, "Dedim ki beş yıl boyunca suya zam yapmayacağım. Şaşırdı insanlar, 'Ya nasıl olacak, enflasyon döneminde yaşıyoruz, yüzde altmış enflasyon çıkıyor, nasıl zam yapmayacaksınız?' Yapmayacağız dedik yetinmedik yüzde elli de indirim yapacağız dedik. Yetinmedik, ilk beş metreküpü ücretsiz yapacağız dedik. Nereye bağlıyorum? Suyu indirmeyle alakalı imkânlarımız olduğunu bahsetmeye çalıştık, peki nasıl yapacağız? Biz burada israfın önüne geçeceğiz. 

Bakın suyun üç tane gideri var. Bir tanesi altyapıdır, bir tanesi elemandır, bir tanesi de enerjidir, elektriktir. Altyapı hakkını vermek lazım iktidarın, altyapı problemini Kayseri'de çözdüler. Bundan dolayı da tebrik ediyorum kendilerini. Personel gideriyle alakalı yapacak bir şey yok, üçüncü gider elektrik. Kayserimiz Allah vergisi hem güneşten hem de rüzgardan elektrik üretmeyle alakalı üst düzey kapasiteye sahip illerden bir tanesi. KASKİ'nin bununla alakalı yatırımları var, yeterli değil. Biz bu yatırımları çok hızlı bir şekilde artırıp KASKİ'nin enerji tüketimini sıfıra indireceğiz, o şekilde indirim yapacağız.

Aşırı derecede atık, yani artık tüketim toplumu haline geldik. Herkesin sabah evinin önünde insan boyu kadar geri dönüşüm malzemesi birikiyor. Bazen belediyeleri topluyor, bazen çöplere atıyoruz. Biz dedik ki her evden çıkan geri dönüşüm malzemesini o evin su faturasından düşeceğiz, otomasyonumuzu yapacağız. Atakan'ın evinden ne kadar geri dönüşüm ürünü çıktıysa o geri dönüşüm ürünü kadar KASKİ’den su faturasına indirim yapacağız. Bu şekilde çevre temizliğine katkı sağlamış olacağız. 

Sayın Büyükkılıç diyor ki ‘yapamazlar’ diyor. Ya Sayın Büyükkılıç 1995 - 1999 Refah Partisi milletvekilisiniz Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndesiniz ve hükümettesiniz o dönem. Necmettin Erbakan, ‘hani en büyük milli görüşçü benim’ diyor ya. Necmettin Erbakan dedi ki asgari ücretle alakalı Bayram Meral'le yaptığı görüşmede Bayram Meral'e sordu, ‘Ne istiyorsun sen dedi?’ Bayram Meral dedi ki ‘yüzde otuzdan aşağısın kabul etmem Sayın Başbakan’ dedi. Erbakan, ‘Sen nasıl iş yapıyorsun, işçilerin hakkını savunamıyorsun, sana yüzde elli zam veriyorum’ deyince Bayram Meral ‘ne oluyor ya ben yüzde otuz istiyorum, bana yüzde elli veriyorsunuz.' Ertesi gün gazete manşetleri, bugün Memduh Bey'in yaptığını yaptı, ‘Erbakan çıldırdı, Türkiye bütçesini batıracak’. Erbakan bir yüz elli daha verdi.

Emekliye de verdi, köylüye de verdi, herkese verdi. Kime vermedi? Faizciye, rantiyeciye, bir avuç azınlığa vermedi. O kaynakları bu tarafa çevirdi. Yüzüncü yılını geçtiğimiz dönem kutladığımız cumhuriyet tarihinin ilk ve son kez denk bütçesini yaptı Erbakan Hoca, biz de bunu yapacağız. 
İsrafı önlediğimiz takdirde bugün işte elektrik direklerinin sabaha kadar baktım. İtfaiyeler iki ay önce astık bayrakları bugün topluyorlar. Ne gerek var buna? O bayrakların ben yakinen cebinden paralar çıktığı için biliyorum, korkunç paralar. Devasa bayraklar en az o bir inşaatın cephesindeki bayrak yüz bin liradır. 

O gün bu muhalefet medyası da yapamazsınız demişti, ama denk bütçeyi yapmıştık. Yapamazsınız demesine rağmen Sayın Başkan geçtiğimiz gün Habertürk kanalına çıktı, Mehmet Akif Ersoy dedi ki ‘benim borcum yok, kasamda para var’ dedi. Ben de o zaman soruyorum, Sayıştay raporlarına göre Kayseri Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz yıl borcu en fazla artan dördüncü şehir. Mardin yüzde 400, Van yüzde 285, Konya yüzde 97, Kayseri yüzde 82, buna cevap ver. İkincisi, geçtiğimiz yıl bütçe gerçekleşme oranı 77.5 olarak gerçekleşmiş, bu yüzde 22.5 nerede? Bu yüzde 22.5’un nerede sorusuna cevap vermek yerine Habertürk ekranlarından 1 buçuk milyon Kayseriliye benim kasamda para var cümlesini kullandılar. Biz bundan dolayı siyaset yapmaya aday olmak için seçmenlerimizin huzuruna çıkmış durumdayız” dedi.