49 milyona yapılacaktı şimdi 471 milyona yapılıyor

Artan maliyetler nedeniyle tamamlanamayan kamu projelerinin faturası kabarıyor. TOKİ tarafından Kayseri'de 2 yıl önce 49 milyon ihale edilen ancak tamamlanmayan proje yaklaşık 10 katına yeniden ihale edildi. Ayrıntılar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız haber bülteninde…

49 milyona yapılacaktı şimdi 471 milyona yapılıyor
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Artan inşaat maliyetlerinin ardından kamuya iş yapan firmalarının, güncelleme yapılmaması nedeniyle, iş bırakmalarının ardından kamunun zarara uğradığı örneklere her gün bir yenisi ekleniyor.

49 milyona yapılacaktı şimdi 471 milyona yapılıyor

Kayseri Kamu Müteahhitleri Derneği Başkanı Göker Gözütok, Ağustos ayında düzenlediği basın toplantısında, “Kamu müteahhitlerinden yüzde 400-500 artan maliyetleri karşılamalarını beklemek bu sektörün iflasını talep etmektir. Kamu müteahhitleri olarak bu süreçte maalesef yalnız bırakıldık. Çözümsüz bırakıldık. Rekabetçi piyasa koşullarının vazgeçilemez unsuru olan firmalarımıza sahip çıkmak ve bu yapıyı korumak sektör temsilcilerinin olduğu kadar başta iş yaptığımız kamu kurumlarının sonra da bu işlerin parasını ödeyen tüm halkımızın sorumluluğudur. Sektördeki bozulma sadece müteahhit arkadaşlarımızı etkilemekle kalmayıp bu sektörde çalışan işçi kardeşlerimiz, alt yüklenicilerimiz, tedarikçilerimiz ve kredi kullandığımız finans ortaklarımızı da etkileyecek ve sonuçları itibari ile piyasada onarılamaz yaralar açacaktır. Ayrıca iş yaptığımız kamu kurumları da bozulan bu yapının zararlarını herkesten çok hissedecek ve maalesef hissetmeye başlamıştır. Kamuya ait işlere girecek firma sayısının azalması kamunun yaptırdığı işlerin maliyetlerine de yansıyacaktır. İçinden geçtiğimiz süreçte önceden 10-15 firmanın girdiği ihalelere şu an 3-4 firma katılırsa katılımın başarılı olduğu düşünülmektedir. Çoğu ihaleye katılım ya olmamakta ya da 1-2 firma düzeyinde gerçekleşmektedir. İhaleye katılım azlığı kamu ihalelerinde rekabeti neredeyse ortadan kaldırmıştır. Ayrıca bu piyasa koşullarında ihaleye giren firmaların yaşadığımız bu olumsuz gelişmelerde devletimizin desteğini arkasında görmediği için verdiği fiyatlarda risk primini yüksek tutarak fiyatlama yaptığı için fiyatların daha da arttığı görülmüştür. Hükümetimizin aldığı kararların sonuçlarını yarım kalan inşaatlar, batmak üzere olan kamu müteahhitleri ve ihalelerde artan fiyatlar olarak görmekteyiz. Betonun, demirin, akaryakıtın ve diğer inşaat kalemlerinin fiyat istikrarını sağlamak kamu müteahhitlerinin görevi değildir” sözleriyle yaşanabilecek olumsuzluklara dikkat çekmişti. 
Ancak bu yapılmadı ve Gözütok’un dikkat çektiği sorunlar bir bir yaşanmaya başladı. Sahabiye Kentsel Dönüşüm projesini üstlenen iki firma artan maliyetler nedeniyle iş bırakmak zorunda kalırken; yeninde yapılan ihalelerde, tek firmanın katılması ile yaklaşık maliyetin milyonlarca lira üzerindeki fiyatlar ortaya çıktı.  Sahabiye Projesi’nde kamunun zararının 350 milyon lira olduğu iddiası da gündeme taşındı. 

49 milyona yapılacaktı şimdi 471 milyona yapılıyor
Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ardından benzer bir sorun daha yine Kayseri’nin önemli projelerinden biri olan Çandır Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi Ofis ve Otel Binası İnşaatı’nda ortaya çıktı. Bir zamanlar Kayseri’nin sembol yapılarının da içinde yer aldığı Çandır Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi Ofis ve Otel Binası İnşaatı, TOKİ tarafından yaklaşık 2 yıl önce (2 Mart 2021) ihaleye çıkmış; 9 firmanın katıldığı ihaleyi, yüzde 26 kırım yaparak teklif veren Kemal İnşaat,  49 milyon 484 bin liraya almıştı. İnşaata başlayan firma artan maliyetler nedeniyle inşaatı tamamlayamayınca TOKİ 29 Ağustos 2023 tarihinde yeniden ihaleye çıktı ancak teklif veren olmadı. Geçtiğimiz ay (9 Ekim 2023) yapılan ihaleye ise 6 firma katıldı. İhaleyi yüzde 2 kırım yapan firma 471 milyon 729  bin 741 liraya yani ilk fiyatın yaklaşık 10 katına aldı. 

KAYMÜDER Başkanı Göker Gözütok'un konuyla ilgili açıklamalarının yer aldığı haberimizi okumak için TIKLAYINIZ