197 Develili Kıbrıs'a neden gitti?

Develili Araştırmacı Yazar Nezir Ötegen Develi'den 1572 senesinde Kıbrıs'a giden 197 vatandaş olduğunu açıkladı. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde

197 Develili Kıbrıs'a neden gitti?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Develili Araştırmacı Yazar Nezir Ötegen Develi'den 1572 senesinde Kıbrıs'a giden 197 vatandaş olduğunu açıkladı. Ötegen, Kıbrıs'ta yaşayan Develili bir vatandaş olan Tolga Paksoy'un, Kıbrıs'ta Develi kültüründe yaşayan Kıbrıslıları görünce ilgi duyarak araştırma yapılmasına katkı sağladığını dile getirdi.

Ötegen derlediği yazıda şu ifadelere yer verdi: "Kıbrıs adası, coğrafî ve stratejik özellikleri açısından tarih boyunca birçok devletin sahip olmak istediği bir merkez olmuştur. Bu özeliklerinden dolayı Osmanlı devleti 1571 tarihinde Kıbrıs’ı fethetmiştir. Osmanlı Devletinin Kıbrıs adasını fethetmesini müteakip bölgede tahrir uygulaması uygulanmış olup 905 köyde yerleşim tespit edilmiş, 76 terk edilmiş ve harap köyün olduğu anlaşılmıştır. Osmanlı Devleti fetih sonrası adanın şenlendirilmesi adına Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden buraya sürgün usulüyle iskânlar gerçekleştirmiştir. Bu iskân politikası incelendiğinde kendi istekleriyle gidenler olduğu gibi sürgüne tâbi tutulan yöre ahalisinden her on hanede bir hane olmak üzere sürgün siyaseti takip edilmiştir. Bu hükmün yayınlanmasından kısa bir süre sonra Kıbrıs adasına göç etmek isteyenlerin isimleri kaza kaza defter halinde tespit edilmiş, nihayetinde defter tamamlanarak Kasım 1572’de İstanbul’a sunulmuştur. Bu vesile ile 197 hemşerimiz Kıbrıs'a yerleştirilmiş."

197 Develili Kıbrıs'a neden gitti?