19 Mayıs 1919'un gizli kahramanı bir Kayserili! Bunu biliyor muydunuz?
Bugün 19 Mayıs. Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük umutlarının inanca dönüştüğü tarih. Kurtuluş meşalesinin yakıldığı destanın yıldönümü. 19 Mayıs 1919 tarihine damgasını vuran ve tarihin yazılmasında önemli rol oynayan bir Kayserili var! Peki kim o Kayserili? Detaylar Kayseri haber bülteninde.
Bugün 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı. Bugün bağımsızlık meşalesinin yakıldığı tarihi günün yıl dönümü. 19 Mayıs 1919 tarihine damgasını vuran birçok vatan kahramanı var. Peki, bu kahramanlardan birinin de Kayserili olduğunu biliyor muydunuz?
Bandırma Vapurunda bir Kayserili
Atatürk'ü, o tarihi günde Milli Mücadele’nin fitilini ateşlemek üzere Samsun’a götüren efsane Bandırma vapurunun kaptanı bir Kayserili. Kaptan İsmail Hakkı Durusu tarihe damgasını vuran ve iz bırakan isimlerden biri. Milli Mücadelenin Kayserili gizli kahramanı İsmail Hakkı Durusu Talas ilçesine bağlı Zincidere köyünde 1871'de doğdu.
Stajyer kaptanlığını Kayseri adlı vapurda yaptı
Posluoğlu ailesinden Hacı Ahmet ve Hatice Durusu'nun oğulları olan Kaptan Durusu, ilk ve orta öğrenimini Talas'ta tamamladı. İstanbul'da Yatılı Bahriye Mektebini bitiren Durusu, stajyer kaptanlığını Kayseri adlı vapurda yaptı. Fatma hanım ile evlenen ve Safiye adındaki kızından 3 torunu dünyaya gelen Durusu, 1922'de emekli oldu, 1940 yılında da İstanbul'da hayatını kaybetti.
Mustafa Kemal Atatürk'ü ve silah arkadaşlarını 19 Mayıs'ta büyük tehlikelere rağmen Samsun'a ulaştıran ve tarihin akışını değiştiren isimler arasında yer alan Durusu'yu, hemşehrileri gururla anıyor.
İsmi yaşatılıyor
Durusu'nun adı Talas Belediyesince Zincidere 1. Komando Tugayı'nın yanına yapılan park ile Kocasinan Belediyesince Oruçreis Mahallesi'ne yaptırılan parka verildi.
İşte Kaptan Durusu'nun hatıralarında Samsun yolculuğu
Atatürk ve 18 silah arkadaşını Bandırma vapuruyla 3 günlük zor ve tehlikeli bir yolculuktan sonra Samsun’a götürmeyi başaran Kayserili kaptan İsmail Hakkı Durusu, Milli Mücadelenin ateşini yakan bu yolculuğu ‘Paşa’yı Samsun’a götüren sabık Bandırma vapuru süvarisi: İsmail Hakkı Durusu’ imzasıyla hatıratlarında şu ifadeleri kullanmıştı:
Atatürk, hareketimizden bir gün önce 15 Mayıs’ta beni Deniz İdaresinden, Harbiye Dairesine çağırttı. Sonra Ata’nın Şişli’deki evinde buluşup, önderin verdiği bilgiler doğrultusunda, rotamızı çizdim. Atatürk, 16 Mayıs’ta Samsun’a hareket edeceğimizi buyurdu. Atatürk gemiye kız kulesi açıklarında bindi. Zira, vapurumuz Sirkeci’de İngilizler tarafından sıkı kontrolden geçirildi. Boğazdan çıkarken müthiş bir fırtınayla karşılaştık. Şiddeti fırtınaya rağmen yolumuza devam etmeye karar verdik. Mahiyetindekiler, deniz tuttuğu için birer birer kameralara girip yattılar. Atatürk ise, kıç taraftaki köşkte bir köşeye dayanmış oturmakta idi. Metanet ve tefekkür içinde bulunuyordu. Son süratimiz olan 7 mil ile Karadeniz’in sert dalgaları arasında yolumuza devam ettik. Mustafa Kemal, Karadeniz’e açıldıktan sonra 'İtilaf Devletleri’nin zarar vermesinden uzak olmak için sahili takip eden rotada gidiniz, bir tehlike halinde gemiyi sahile oturtunuz' emrini verdi.17 Mayıs gece yarısı İnebolu’ya, 18 Mayıs öğle üzeri Sinop’a ulaştık. Bin bir türlü müşkülat içinde 19 Mayıs şafak vakti Samsun’a vardık. Paşa ve mahiyetindekiler iskeleye çıktı. Sonrası malum. Ancak, bazı yazılarda geminin pusulasız ve pareketesiz (vapurun hızını ölçen alet) olduğuna dair bilgiler doğru değildir. Karadeniz’e de ilk kez açılmadım. 1891 yılında stajiyer kaptan olarak 'Kayseri& isimli vapurda, daha sonraları pek çok gemide, 1915’de 'Doğan' vapurunda son olarak da 1 Mayıs 1919’da Bandırma Vapurunun süvari kaptanlığına atandım.’