Çerkesler...

Çerkes Soykırımı ve Sürgünü Anma Programı 21 Mayıs pazar günü Kayseri Birleşik Kafkasya Derneğinde gerçekleşti. Programda Nuh Mehmet Baldöktü Anadolu Lisesinde Tarih öğretmenliği yapan Talat Baykal konuşma yaptı... Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde...

Çerkesler...
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Çerkes Soykırımı ve Sürgünü Anma Programı 21 Mayıs pazar günü Kayseri Birleşik Kafkasya Derneğinde gerçekleşti. Programda Nuh Mehmet Baldöktü Anadolu Lisesinde Tarih öğretmenliği yapan Talat Baykal konuşma yaptı. Baykal konuşmasında:

"Birinci Dünya Savaşı, tüm Osmanlı toplumunda olduğu gibi Çerkesler üzerinde de yıkıcı izler bırakmış, Çerkesler sadece Ruslar karşısında değil tüm cephelerde savaşa dâhil olmuştu. Yemen, Hicaz, Filistin, Sarıkamış ve Çanakkale savaşlarında cepheye gidenlerin çoğu bir daha geri dönememiştir.

Türk İstiklal Savaşı yıllarında da, vatan kaybetmenin ne demek olduğunu en iyi bilen bir halk olarak Çerkesler, Osmanlı ordusunun teslim alınmasından sonra savunmasız kalan Anadolu topraklarını savunmak amacıyla kurulan Kuvay-ı Milliye birlikleri içinde yer almıştır. Özellikle Kuvay-ı Seyyare adını taşıyan birlikleriyle ortaya çıkan Çerkes Ethem, batıdaki Yunan ilerleyişine karşı ve TBMM.’nin açılmasından sonra da çıkan iç isyanların bastırılmasında çok büyük fedakârlıklar göstermiştir. Aynı şekilde Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcından itibaren düzenlenen kongrelerde, Amasya Görüşmelerinde, Temsil Heyeti’nin çalışmalarında, Hükümet ve Meclis bünyesinde ve komuta kademelerinde pek çok Çerkes komutan, asker ve devlet adamı görev yapmıştır. Diğer taraftan Cumhuriyet döneminde de Çerkesler gerek siyasi alanda gerek ordu kademesinde, emniyet ve MİT başta olmak üzere pek çok kritik kademede görev üstlenmişler ve bu görevlerini başarıyla ifa etmişlerdir. Söz konusu vatan savunması olunca, 15 Temmuz darbe girişimi başta olmak üzere ve terörle olan mücadelede üzerlerine düşen vazifeyi başarıyla yerine getirmişler, bu devletin kuruluşunda olduğu gibi, ayakta kalmasında da cephenin en önünde yer almışlardır.

Türkiye'de yaşayan Çerkesler olarak, insanlık tarihine kara bir leke olarak geçen soy kırım ve sürgün vesilesiyle her yıl çeşitli etkinlikler düzenliyor ve hayatlarını kaybeden şehitlerimizi rahmetle minnetle anıyoruz. Kuruluşunda ve bugünlere kadar gelmesinde atalarımızın büyük emeği ve katkısı olan devletimizden de bazı haklı taleplerimiz vardır: Soykırım ve sürgünün uluslararası arenada daha güçlü bir şekilde dile getirilmesi, TBMM’de daha fazla siyasi temsiliyet, Çerkesce yayın yapan bir televizyon kanalı açılması ve kültürel hakların geliştirilmesi… gibi.

Bu vesileyle, Büyük Çerkes soykırımı ve sürgününde hayatlarını kaybeden şehitlerimiz başta olmak üzere, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda ve bugünlere kadar gelmesinde emeği geçen şehitlerimizi ve bilhassa 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde hayatını kaybeden şehitlerimizi rahmetle anıyorum, ruhları şad, mekânları cennet olsun, Rabbim bir daha böyle felaketler yaşatmasın diyor, hepinize saygılarımı sunuyorum" İfadelerine yer verdi.