
Kayseri Otobanı
Osman ÇİFTCİ
Bir süre önce iktidar partisi AK Parti’nin Kayseri İl Başkanı Hüseyin Okandan müjdeyi verdi : Ankara-Niğde Otoyolu Kayseri bağlantısı için ilk ihale yapıldı.
Başkan Okandan, “Ankara-Niğde Otoyolu Kayseri Bağlantısı Projesi'nin ihalesi iki aşamalı olarak planlanmış olup, birincisi 15 Mayıs 2025 tarihinde gerçekleştirilmiştir. İhale süreci halen devam etmekte olup, sözleşme yakın bir tarihte imzalanacaktır. Şehrimize hayırlı ve uğurlu olsun" dedi.
AK Parti milletvekilleri de benzer açıklamalar yaptı.
★ ★ ★
KTO Başkanı Ömer Gülsoy gibi STK temsilcilerinin, muhalefet partisi temsilcilerinin Kayseri’ye ulaşımla ilgili “havalimanı, hızlı tren ve otoyol” talepleri ve eleştirileri hepimizin malumu.
Mustafa Elitaş’ın, Mehmet Özhaseki’nin, Memduh Büyükkılıç’ın AK Parti MKYK üyesi Dursun Ataş’ın diğer milletvekillerinin Kayseri’ye otoban için çabalarını da biliyoruz.
Önceki dönem il başkanı Fatih Üzüm’ün il başkan adaylığı için görüşmeye gittiğinde, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “il başkanı olup olmamam önemli değil ben davamın emrindeyim, sizin emrinizdeyim, Kayseri’ye otoyol bağlantısı verilirse şehrimizin önemli bir eksiği tamamlanmış olur” dediğini, Okandan’ın tek aday edildiği il kongresinde Erdoğan’ın konuşma metnine Kayseri’ye otoban bağlantısı sözü verecek ifadeler ekletmeye çalışmalarına rağmen ekletemediklerini duydum.
Proje ihalesinin duyurulmasını herkes nasıl anladı?
Umulan şey beklenen hayal gerçek oluyor diye anladık değil mi ?
Öyle anlamayan beri gelsin.
★ ★ ★
Proje ihaleleri ne zaman tamamlanır, proje hazırlanması ne kadar sürer, ne zaman yapıma hazır hale gelir, yol yapımı ne zaman başlar da ne zaman biter bilmiyorum ama bu gelinen nokta, proje ihalesinin yapılması ve sürecin başlaması bile büyük bir başarı.
Neden mi?
Açıklayacağım…
Niğde Ankara otoyolu ile ilgili, “Ankara’dan Kayseri’ye otoyol yapılmadı da Kayseri’den daha küçük bir il olan Niğde’ye otoyol yapıldı” diyenlerin bilmediği şeyler anlatacağım.
Bazı muhaliflerin “Niğde otoyoluna bağlantı verilerek kılçık hat yapılıyor.” diyerek kılçık attığı konu neden başarı diye düşünüyorum anlatayım.
Ulaştırma Bakanlığı bilgilerine göre;
Ankara-Niğde Otoyol Projesi Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu'nun teknik ve idari desteğiyle 1977 yılında kurulmuş bir alt bölgesel iş birliği projesi olan Trans-Avrupa Kuzey-Güney Otoyolu (TEM) Projesi’nin bir parçası.
Yani 48 yıl önce benim de dünyaya geldiğim yıl planlanmış bir yol.
Yani Kayseri Milletvekillerinin tembelliğinden Niğde milletvekillerinin çalışkanlığından kaynaklanan bir durum değil.
Ankara-Niğde Otoyolunun dahil olduğu TEM projesi, Edirne’den başlayıp, İstanbul’dan geçen ve devamında Bolu, Ankara, Pozantı üzerinden Adana ve Gaziantep’e ulaşarak Şanlıurfa’da tamamlanan ve ileride yapılması planlanan Şanlıurfa-Habur kesimini de kapsıyor.
TEM’in önemli kısımlarından biri olan Ankara Niğde Otoyolu, Güney Türkiye TEM ağının eksik parçasını oluşturuyor.
Ankara-Niğde kısmının inşaatı ve faaliyete alınması ile köprü ülke olarak Türkiye üzerinden kesintisiz bir Avrupa-Orta Doğu ulaşım bağlantısı sağlanmış oluyor.
Neymiş, 48 yıl önce Türkiye üzerinden kesintisiz bir Avrupa-Orta Doğu ulaşım bağlantısı sağlamak için Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu'nun teknik ve idari desteğiyle kurulmuş bir alt bölgesel iş birliği projesi olan Trans-Avrupa Kuzey-Güney Otoyolu (TEM) Projesi’nin bir parçasıymış.
Ulaştırma Bakanlığı kaynaklı bu bilgilere https://www.ankaranigdeotoyolu.com internet sitesinden de ulaşabilirsiniz.
İl başkanı ve milletvekilleri “müjde” diye duyurunca, “bu 48 yıllık TEM projesinin parçası, siz neyin havasını atıyorsunuz” diyecektim.
Ama yanlış anlamıyorsam öyle değil.
Yine bakanlık verilerine göre; 275 km olan Ankara-Niğde Otoyolu’nun bağlantı yolları dahil toplam uzunluğu 351 km.
Ulaştırma Bakanlığı’nın TEM projesinin Niğde bölümünü anlattığı resmi bilgilere göre proje kapsamının Kayseri’ye kadar olmadığını şu satırlardan anlıyoruz:
“Proje, Ankara çevre yolunun (E90) yaklaşık 2 km güneyinde yer alan Ankara ili Gölbaşı ilçesinde bulunan Hacılar mahallesinden başlar, Niğde il merkezinin 15 km kuzeydoğusunda sona erer . Burada Niğde Güney Otoyolu (O21) ve Kayseri-Niğde devlet yoluna (D805) bağlanır. Güzergâh boyunca otoyol, tamamı Orta Anadolu bölgesinde yer alan Ankara, Konya, Kırşehir, Aksaray, Nevşehir ve Niğde illerinden geçer.”
D805 devlet yoluna yani Kayseri-Niğde karayoluna bağlanacak olan otobanı Kayseri’ye kadar getireceklerse bu bir başarı değil mi ?
Ha ihale edilen proje, sadece 1977 yılında planlanan TEM projesinin bir parçası olarak D805 Kayseri-Niğde karayoluna bağlantıyı sağlamak içinse zaten tüm yaygara, “biz yaptık, biz ettik” lafları büyük bir palavradan ibarettir o da ayrı mesele.
Benim anladığım D805’e bağlanmakla kalmayıp Kapadokya-Erciyes entegrasyonunu da sağlayacak bir otoyol bağlantısı yapılacak.
TEM Projesine ilave kazanımlar olmasını ümit ediyorum.
Değilse nasıl bozulurum, nasıl üzülürüm, nasıl kızarım bilemezsiniz.