Osman ÇİFTCİ

Kayseri'de E-Ticaret başarısı ve Mustafa Çelik

Osman ÇİFTCİ

Bir meşe palamudu, küçücük bir tohum olarak toprağa düşer. Görünüşte mütevazı, hatta önemsizdir. Ama içinde bir ormanın hayalini taşır. Uygun şartlar bulduğunda kök salar, filizlenir ve zamanla koca bir meşe ormanına vesile olur. 

İşte Kayseri’nin e-ticaret ve teknoloji serüveni de böyle bir palamudun hikâyesine benziyor. Bu şehir, mütevazı tohumlardan, vizyoner hamlelerin elinde filizlenerek Türkiye’nin dijital ticaret ormanlarından birine dönüşüyor. 
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kayseri’nin, e-ticaret uyum endeksinde İstanbul ve İzmir ile birlikte ilk üç şehir arasına girerek bu dönüşümün en parlak örneklerinden biri olduğuna işaret etti.

Peki, bu başarının sırrı nedir? 

Bu başarının ardında, Kayseri’nin ticaret geleneğiyle teknolojiyi harmanlayan bir vizyon yatıyor. 
Kayseri, tarih boyunca Anadolu’nun ticaret merkezlerinden biri olmuş, girişimci ruhu ve çalışkanlığıyla nam salmıştır. Ancak 21. yüzyılda bu geleneksel güç, dijital çağın dinamikleriyle buluşarak yeni bir boyut kazandı. 

Elbette çok kişinin emeği var ama Kayseri’nin eski belediye başkanı Mustafa Çelik’in belediye başkanı olmadan önceki dönemlerden başlayan bu sürece katkısından bahsedeceğim.

Çelik Başkanın çabalarının Kayseri’yi bir meşe palamudundan ormana dönüştüren tohumlardan olup olmadığına şu anlatacaklarımı okuyun ve siz karar verin.

Mustafa Çelik’in Dokunuşları

Mustafa Çelik’in Kayseri Erciyes Üniversitesi’ne Teknopark kurulmasında öncü rol oynayan isimler arasında olduğunu çoğu kişi bilmez. Akrabası olan dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün desteğiyle bu projeyi hayata geçiren isimler arasında yer alan Çelik, sahibi olduğu teknoloji firması İpek Bilgisayar’ı da Teknopark’ın ilk şirketlerinden biri yaparak örnek bir girişim sergiledi. 

O dönemde atılan adımlar, Kayseri’de teknoloji ekosisteminin oluşmasında bir mihenk taşı oldu. 

Çelik, o zamanlar belediye başkanı da değildi ama stratejik derinliği olan etkin bir isimdi.

Çelik’in stratejik derinliğini AK Parti’de yöneticilik yaptığı yıllardan beri yazar söylerim.

Bilkent Teknopark’ın deneyimli yöneticilerini Kayseri’ye getirerek Erciyes Teknopark’ın sağlam bir temele oturmasını sağlayanlar arasında Mustafa Çelik de var. Bilkent’in sembolik de olsa ortaklığına vesile oldu desek yeridir.

Çelik başkanın teknoloji tabanlı ticarete olan inancı, onun belediye başkanlığı yaptığı dönemdeki konuşmalarında ve projelerinde sıkça kendini gösterdi. 

Kurduğu e-ticaret markası Biletal, zorlu bir sektörde Kayseri’den doğan bir başarı hikayesi yazdı. 

Kayseri’de e-ticaretin örnek müteşebbisi kimdir, bu şehirde e-ticaretten en çok parayı kim kazandı derseniz ben Mustafa Çelik derim.

Biletal, faaliyet gösterdiği dönemde iyi para kazandığı gibi yurtdışı bir fona oldukça yüksek bir bedelle satıldı.
Biletal uygulaması e-ticaretin Kayseri’de sadece mümkün değil, aynı zamanda karlı olduğunu da kanıtladı. 
Çelik, bu başarıyla yetinmedi; çevresindeki girişimcilere cesaret aşılayarak onları teknoloji ve e-ticaret alanına yönlendirdi. 

Hatırlayın belediye başkanlığı döneminde yaptığı konuşmaları…

“Toptan ve ara toptan kalktı, artık dükkan yaptırmayın, sıcak satış, ara satış da kalkıyor, mağazacılık küçülüyor,” diyerek geleneksel ticaret anlayışını sorguladı ve yazılımcı, girişimci ve yatırımcıları yüreklendirdi. Onun bu nasihatleri arşivlerde duruyor, e ticaretin geldiği nokta da ortada.

Çin’i Kayseri Serbest Bölgesi’ne davet ederek ve TOBB ile birlikte Alibaba’yı bu bölgeye entegre etmeye çalışarak Kayseri’yi küresel bir e-ticaret merkezi yapma hayalini gerçekleştirmeye çalıştı. Her ne kadar bu süreç tamamlanamasa da, Çelik’in bu girişimleri Kayseri’nin ufkunu genişletti ve şehrin küresel ticaretteki iddiasını ortaya koydu. İnşallah daha iyisi yapılır. 

Kayseri’nin e-ticaret uyumunda ilk 3’e girmesiyle ilgili Çelik başkanla yaptığımız sohbette, Kayseri’nin e-ticaretteki başarısının ardındaki dinamikleri konuştuk. 

Çelik, e-ticaretin hızlı gelişimini, bu yöntemin dinamik, kendini yenileyen ve küçük yapılanmaların kolayca kullanabileceği bir satış modeli olmasına bağlıyor.

“E-ticaret, hızlı karar alabilen işletmelere ve bireysel girişimcilere uygun bir iş,” diyor.

Kayseri’nin bu alanda üçüncü olmasından büyük gurur duyduğunu anlattı, “bir nebze de olsa katkım olduysa ne mutlu bana” dedi.

Kayseri’nin Geleceği: Daha Büyük Ormanlar

Kayseri gibi şehirlerin potansiyelini ortaya çıkarmanın yolu, şehir yöneticilerinin ufkunun hep ileriye odaklı olmasına bağlı diye düşünüyorum.

Kayseri’nin geleneksel ticaret anlayışı, çalışkanlık ve tutumluluk üzerine kurulu olsa da, e-ticaret başarısını dijital çağa taşıyarak şehrin sınırlarını zorlamak lazım.

Kayseri’nin e-ticaret uyum endeksinde ilk üçe girmesi, yalnızca bir başlangıç olur inşallah.

Şehir, teknoloji ve e-ticaret alanındaki yatırımlarıyla, genç girişimcileri ve dinamik işletmeleriyle daha büyük başarılara yelken açıyor. 

Çelik Başkanın dediği gibi, hızlı karar alabilen, yenilikçi ve ufku geniş yöneticilerle Kayseri, küresel ticarette adından daha çok söz ettirecek.

Bir meşe palamudu, bir ormana vesile olabilir. Kayseri’nin yakaladığı başarı hikayesi, bu gerçeğin yaşayan bir kanıtı değil mi sizce de…

 

Yazarın Diğer Yazıları