Nurkal Kumsuz

KASIT KİTABI ÜZERİNE

Nurkal Kumsuz

Kayseri’de yetişen değerli şairlerimizden Betül Övünç, “Kasıt” adıyla beşinci şiir kitabını yayımladı. Daha önce Duygu Militanı (2003), Hasretle Sarıldı Toprak Yağmura (Ortak, 2004) Yangınlarda Yalın Yürek (2005) ve Aynanın Arka Yüzü (2010) şiir kitaplarını yayımlamıştı.

Laçin yayınlarından çıkan kitap, hakkında yazılan yazılar ile 69 şiirden oluşuyor. Neredeyse herkesin şair sayıldığı günümüz anlayışına eleştirel bakışı yansıtan “Şairim Diyerek Gezeni Gördüm” şiiriyle okuyucunun ufkunda kanat çırpıyor:

 

 “Mundar etti dili, yarım kasaplar,

Bağdat’tan dönmüyor yanlış hesaplar

Bu yüzden karıştı deneler saplar

Türkçe’mi çiğneyip  ezeni gördüm.

Şairim diyerek gezeni gördüm

…… 

Cin olmadan adam çarparım sandı

Bahçeyi otladı bağa dadandı

Hiç yontan olmamış epey yabandı

Bulutu neminden süzeni gördüm

Şairim diyerek gezeni gördüm

 …………

Burnu kaf dağında gözünde perde

En büyük şairim demez mi bir de

Ayağı uyağı belirsiz yerde

Şiir diye nesir yazanı gördüm

Şairim diyerek gezeni gördüm.

 ……..

Taşlama küfürden ibaret değil.

Birazcık edebe etseydin meyil

Gelmezdi başına bu taşlar, eğil!

Ağzını mık gibi büzeni gördüm

Şairim diyerek gezeni gördüm.”

            Sayfaları çevirdikçe ilhamını bu toprağın değeriyle tazelediği millî konuları, günlük hayat içindeki durumları, sevgi ve aşkı, tabiatı, kuşları, çiçekleri, zamanı, Erciyes’i, Soma’yı, Atatürk’ü, nevruz,u aileyi, çocuk sevgisini, özlemi, yalnızlığı ve pek çok şahsi duyguyu bir fark çizgiyi yaratacak  ustalıkta işlemiştir.

            Şiir anlayışında millî duyarlılığın önemli bir yeri vardır. İnsan-millet-vatan terkibi, genel olarak Türklük-Türkiye Cumhuriyeti-Türk Dünyası değeriyle öne çıkar ve derin anlayışla yüceltir. Türk’e has değerleri, Mehmetçik’i, mücadeleyi adeta modern bir dille destanlaştırır. Söyleyişinde mağrur bir eda vardır. Olumsuz havaları ise destansı bir başkaldırıyla birleştirerek sorgular.

            Sosyal konularda eleştirel bakış açısı hâkimdir. Bu şiirlerinde eleştirilen konunun ya da kişinin yanlış taraflarını göstererek seçenek sunmak ve insanımızı yüceltmek amacı gütmüştür.

            Güncel meseleler ile şahsi duyuşlar gerçekçi bir bakış açısıyla kendini gösterir. Geçmiş ile gelecek arasında gidiş gelişlerle bugünü, hayatı anlamlandıran değerlerin süzgecinden geçirir.

            Kitaptaki şiirlerin tema zenginliği; sevgi, hoşgörü ve eleştiri tonunda belirginleşmektedir. Mısralar okuyucuyu sevgiye, iyiye, güzele, doğruya çağırır. Çağrışımlarla umut aşılar.

            Şiirlerin genel bir özelliği de duygu ve düşüncenin gerektiği kadar sanat gerçekliği içinde öne çıkmasıdır.

Şiirlerinde nazım birimi olarak bazen beyit, bazen dörtlük, bazen de serbest nazım biçimini kullanmıştır. Şiirlerinin bir kısmında lirik, epik ve satirik bir hava bulunurken, bir kısmı da romantik söyleyişler içermektedir.

            Dili özenlidir. Kelime seçiminde ve kullanımında şuurlu tercihte bulunur. Yaşayan Türkçe kelimeleri edebi sanat ve halk söyleyişiyle zenginleştirerek kullanır. Kendine has imajlarla farklı söyleyiş özellikleri dener.

            Tema, söyleyiş ve şekil unsurlarında halk şiiri ile modern şiiri birleştirerek kendi edebi çizgisini netleştirmiştir. Kendine has şiir dünyasında öz ile şekil, içerik ile üslup birbirini tamamlayarak estetik güzelliği arttırmaktadır.

            Anlayarak, yaşanarak okunacak “Kasıt” kitabı, duygu ve düşünce arasında gel gitler yaşamayan sağlam bir terkip yansıtır.

             

Not: Betül Övünç, umuda kanat çırpan Kasıt kitabını 25 Ekim 2014 Cumartesi saat 14-16 arasında Yoğurburç Kültür Evi’nde imzalayacaktır.

 

Yazarın Diğer Yazıları