Nejdet KALA

Erciyes Anadolu Holding satılırsa…

Nejdet KALA

Kayseri sokaklarına çıkıp, “Kayseri sanayisinin lokomotifi hangi kuruluş?” diye sorsanız; 
İstisnasız herkesin söyleyeceği Erciyes Anadolu Holding olacaktır. 
Doğrusu da budur. 
12 bin kişinin üzerinde çalışanı, 
Milyarlarca liralık cirosu, 
Yaptığı ihracat rakamları, 
Ürettiği katma değer ile sadece Kayserimizin değil, Türkiye’nin en önemli kuruluşlarından biri Erciyes Anadolu Holding… 
Geçtiğimiz günlerde sevgili Osman Çiftçi’nin attığı tweet ile Holding’in satışı Kayseri gündemine geldi. 
Ceo Alpaslan Baki Ertekin, Çitçi’nin twett’inin ardından bir twett atarak satışı doğruladı. 
Özelleştirmelere hep kuşkulu bakan birisi olarak ben Holding’in devlette kalmasının en doğru yaklaşım olduğunu düşünüyorum. 
Ama görülen o ki satılacak.
Böylesi bir durumda da Holding’in Kayseri’de kalmasının en doğrusu olduğunu düşünüyorum. 
Ak Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın konuyla ilgili soruma verdiği, “kimse fabrikayı söküp götüremez, Kayseri’de kalır” yanıtından farklı olarak ben sahiplerinin Kayserili olmasından söz ediyorum. 
Zira satılan fabrika binaları ve makinelerden çok daha fazlası; Erciyes Anadolu Holding’in markasıdır. 
Ve bu marka hep Kayseri’de kalmalıdır. 
Kayseri’nin markası olarak devam etmelidir. 
Üç gün sonra merkezi İstanbul’a taşıyacak, 5 gün sonra yeni tesislerini başka kentlere kuracak olan bir anlayışın Holding’i satın alması, birkaç yıl sonra bu büyük marka ile Kayseri’nin bağlarının kopmasına kadar da uzanabilir. 
Holding’in satışı ile ilgili telaffuz edilen rakam 8 milyar dolar… 
Parayla imanın kimde olduğu belli olmaz ama Kayseri’de tek başına bu rakamı verebilecek kuruluş yok gibi görünüyor. 
O zaman
O zaman Kayseri Sanayi Odası, Kayseri Ticaret Odası, Kayseri’deki organize sanayi bölgeleri ve hepsinden önemlisi kentin önde gelenleri bir araya gelerek, bir konsorsiyum ile Erciyes Anadolu Holding’in Kayseri’de kalması için mücadele etmelidir. 
Kayseri için Holding’in en yüksek bedelle satılması kadar Kayserililer tarafından satın alınması da önemli… 
Holding Kayseri’den giderse Kayseri’nin kaybı birkaç fabrikadan çok daha fazlası olacaktır. 
 

Yazarın Diğer Yazıları