Vergi rekortmenleri açıklandı: İlk yüzde Kayseri var mı?
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) 2024 yılı Vergi Rekortmenlerini açıkladı. İlk yüzde Gaziantep'ten 5, Eskişehir'den 2, Bursa'dan 1 ve Karabük'ten bir ismin yer aldığı listede Kayseri var mı? Ayrıntılar Kayseri Olay'da
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 2024 yılında Türkiye'de en fazla gelir vergisi ödeyen isimleri açıkladı. Listenin başında Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ikinci sırada ise ağabeyi Haluk Bayraktar yer aldı. İlk 100 içinde 79 milyarder kimliğinin gizli tutulmasını isterken, listede yer alan isimlerden 75’inin İstanbul, 10’unun Ankara, 6’sının İzmir, 5’i Gaziantep, 2’si Eskişehir ve biber mükellefin de Bursa ve Karabük’ten olduğu görüldü.
Her bir mükellef ortalama 274 bin 288 TL matrah beyanında bulunmuş
Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, Türkiye genelinde 5 milyon 132 bin 895 mükellef tarafından yıllık gelir vergisi beyanının verildiği ifade edilerek, “Verilen yıllık gelir vergisi beyannameleri ile 1 trilyon 407 milyar 889 milyon 486 bin 11 TL matrah beyan edilmiş ve beyan edilen bu tutar üzerinden 418 milyar 465 milyon 820 bin 799 TL gelir vergisi tahakkuk ettirilmiştir. Türkiye geneli gelir vergisi mükelleflerinden en fazla vergi tahakkuk ettirilen ilk 100 mükellefin illere göre dağılımı; İstanbul (75), Ankara (10), İzmir (6), Gaziantep (5), Eskişehir (2), Bursa (1) ve Karabük (1) olarak gerçekleşmiştir. Türkiye genelinde 2024 vergilendirme dönemi için her bir mükellef ortalama 274 bin 288 TL matrah beyanında bulunmuş ve bu matrah üzerinden ortalama 81 bin 526 TL gelir vergisi tahakkuk ettirilmiştir. “ denildi.
Kurumlar vergisinde de Kayseri ilk 100’de yok
2024 yılına ilişkin vergileme döneminde en fazla kurumlar vergisi beyan eden mükellefler listesinde de 25 milyar 296 milyon 492 bin lira vergi tahakkuku ile Garanti Bankası birinci, 20 milyar 838 milyon 196 bin lira vergiyle Ziraat Bankası ve Kuveyt Türk Katılım Bankası da 12 milyar 71 milyon 499 bin lira ile listenin üçüncü sırasında yer aldı.
Türkiye geneli kurumlar vergisi mükelleflerinden en fazla vergi tahakkuk ettirilen ilk 100 mükellef arasında Kayseri bulunmazken mükelleflerin illere göre dağılımı; İstanbul (78), Ankara (15), İzmir (1), Antalya (1), Bursa (1), Kocaeli (1), Şanlıurfa (1), Balıkesir (1) ve Bolu (1) olarak gerçekleşti.