Vali Çiçek, 5. yüzyıldan kalan mirası inceledi!
Vali Gökmen Çiçek, Yeşilhisar ilçesindeki Aziz Georgios Kilisesi'nde süren restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi.
Kayseri’nin zengin kültürel mirasını koruma çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Vali Gökmen Çiçek, tarihi dokusuyla kentin önemli değerlerinden biri olan Yeşilhisar ilçesindeki Aziz Georgios Kilisesi'nde süren restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi.
Başköy Mahallesi'nde bulunan tarihi yapıdaki çalışmaları yakından takip eden Vali Çiçek, yetkililerden projenin son durumu hakkında detaylı bilgi aldı. İncelemelerin ardından yaptığı açıklamada Vali Çiçek, kentin tarihî değerlerinin korunarak gelecek nesillere aktarılmasının önemine vurgu yaptı.
5. yüzyıla uzanan köklü geçmiş
Başköy’ün batısındaki eğimli yamaç üzerine inşa edilmiş olan Aziz Georgios Kilisesi, kimi kaynaklara göre 5. veya 6. yüzyıla ait. Çevresinde başka bir yerleşim yeri bulunmaması sebebiyle bu yapının bir manastır kompleksi olabileceği düşünülüyor. Yapı, mimari açıdan haç şeklinde bir plana sahip. İnşaatında ise genel olarak kaba yonu moloz ve düzgün kesme taş malzemeler kullanılmış. Yapının süsleme detaylarında, giriş kapısında akantüs kabartmalı taş bezemeler yer alıyor. Özellikle apsis ve duvarlarda bulunan fresk kalıntıları büyük önem taşıyor. Büyük oranda tahrip olmuş ve solmuş olsa da, bu freskolarda dört İncilci, İsa ve Hz. Meryem’i konu alan figürlerin izleri hala görülebiliyor.