Tehlike kapıda! Kayseri'de nasıl önlemler alınacak?
Meteoroloji Genel Müdürlüğü son 12 aylık kuraklık haritası yayınlandı. Haritada Kayseri'nin de giderek kuraklaştığı görüldü. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz haberimizde.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından son 12 aylık kuraklık haritası yayınlandı. Haritada Türkiye’nin büyük bir kısmının şiddetli ve olağanüstü kuraklık yaşadığının görülürken, özellikle İç Anadolu, Ege’nin iç kesimleri ve Güneydoğu Anadolu’da ciddi bir kuraklık sorunu yaşadığı ve bölgelerin adeta alarm verdiği görüldü.
Olağanüstü kuraklık
Ağustos 2024-Temmuz 2025 dönemini kapsayan 12 aylık kuraklık haritasında İç Anadolu’nu neredeyse tamamı olağanüstü kuraklıkla karşı karşıya. Kayseri’nin aralarında bulunduğu, Aksaray, Konya, Niğde, ve Nevşehir’in büyük bir kısmı, Kırıkkale, Yozgat ve Ankara çevresinin ise yüksek kuraklık seviyesinde yer aldığı görüldü.
40 yıllık veriler paylaşılmıştı
Diğer yandan Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ünlükara, 1980-2019 yılları arasını kapsayan çalışmalarında, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerindeki birçok ilde kuraklığa doğru gidişat tespit ettiklerini ifade etmişti.
Kayseri alarm veriyor
Kayseri’de ise Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biri olan Sultan Sazlığı’nda son yıllarda yaşanan kuraklık ve su kaynaklarının yetersizliği çekilen görüntülerle gözler önüne serilmişti. Ayrıca Pınarbaşı ilçesi başta olmak üzere Develi Ovası, Yeşilhisar ve Sarıoğlan çevresinde yaşanan su azalması hem tarımsal üretimi hem de günlük yaşamı olumsuz etkilediği de vatandaşlar tarafından dile getirilmiş ve çözüm için harekete geçilmesi istenilmişti.
Kuraklık gibi ciddi bir tehlike ile karşı karşıya kalan Kayseri’de bu konuda nasıl bir çözüm üreteceği kamuoyu tarafından takip ediliyor.