Saadet Partisi'nden yüzde 103'lük su zammı tepkisi
Saadet Partisi Kayseri İl Başkanı Erdal Altun, su ve elektrik ücretlerine gelen zamların ekonomik kriz altındaki halka zulüm haline geldiğini, suyun metre küpünün altı aylık süreçte 12,23 TL'den yüzde 103 oranında bir artarak 24,90 TL yükseldiğini belirtti. Ayrıntılar Kayseri Olay haber bülteninde…
Saadet Partisi Kayseri İl Başkanı Erdal Altun, il binasında düzenlediği basın toplantısında elektrik ve su faturalarını gündeme taşıdı. KASKİ’nin her ay su fiyatlarını artırdığını ve bunun bir zulme dönüştüğü belirten Altun, ‘Kayseri Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) tarafından 1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe konulan tarife değişikliğiyle, suyun metreküp fiyatı yüzde 80 oranında artırılarak 12,23 TL’den 21,96 TL’ye çıkarılmıştır. Bu artış, daha yılın başında vatandaşımıza indirilen büyük bir darbe olmuştur. Zira bu artışlar resmi enflasyon rakamlarının da çok üstünde. Yetmezmiş gibi, bu fahiş artışın ardından KASKİ, her ay TÜFE oranında fiyat güncellemesine gitmeye başlamış ve bu durum su faturalarının sürekli yükselmesine neden olmuştur.
Yılın ilk beş ayında yaşanan artışlar şu şekildedir:
Aralık 2024: 12,23 TL
Ocak 2025: 21,96 TL
Şubat 2025: 23,07 TL
Mart 2025: 23,59 TL
Nisan 2025: 24,18 TL
Mayıs 2025: 24,90 TL
Yılın sadece ilk 5 ayında suyun metreküp fiyatına yaklaşık %13 ek zam yapılmıştır. Halihazırda zaten yüzde 80’lik bir artışın ardından gelen bu zam silsilesi, artık ekonomik kriz altındaki halkımıza zulüm haline gelmiştir.
Dolayısıyla, altı aylık bir süreç içerisinde 12,23 TL'den 24,90 TL'ye yaklaşık olarak yüzde 103 oranında bir artış olmuştur. Unutulmamalıdır ki, su bir kamu hizmetidir. Ticari mantıkla her ay zam yapılması, belediyecilik anlayışına da, sosyal adalet ilkesine de terstir. Kayseri halkı bu uygulamalar yüzünden evine gelen fatura korkusuyla yaşamaktadır.Asgari ücretli, emekli ve sabit gelirli vatandaşlarımızın maaşları aylık enflasyona göre artış göstermezken, su ve elektrik faturalarına aylık enflasyon artışına göre periyodik zamlar yapılıyor. Bu durum, vatandaşlarımızın geçim yükünü her geçen gün daha da ağırlaştırmaktadır.’ dedi.
Saadet Partisi’nin çözüm önerilerini de açıklayan Altun, su tarifelerine aylık enflasyon oranında zam yapılmasına son verilmesini isteyerek, açıklamalarını şöyle sürdürdü: ‘Temel kamu hizmetleri, ticari bir kazanç kapısı değil, sosyal devlet anlayışının bir yansıması olmalıdır. Gelir düzeyi düşük ailelere su tüketiminde kademeli bir indirim uygulanmalıdır. Belediyeler, su tasarrufunu teşvik eden projeler geliştirerek vatandaşlarımızın su faturalarını düşürmeye yönelik adımlar atmalıdır. KASKİ, su yönetimini daha verimli hale getirecek altyapı yatırımlarına yönelmeli, su kayıplarını minimize edecek projelere ağırlık vermelidir.’
Kayseri halkı elektrik faturalarıyla cezalandırılıyor
Basın toplantısında elektrik faturalarındaki artışa da değinen Altun, iki katına çıkan elektrik faturalarının büyük bir mağduriyete yol açtığını belirterek, ‘400 TL olan fatura, bir anda 800 TL olarak düzenlenmiş; ardından "Bu ayki faturanızın 400 TL’si devlet tarafından ödenmiştir" şeklinde bir not eklenerek kamuoyuna bir nevi aldatıcı bir güven verilmek istenmiştir.
Buradan sormak istiyoruz:
Madem devlet bu tutarı karşılıyordu, neden önce faturalar iki katına çıkarıldı?
Bu artışın gerçek nedeni nedir?
Neden vatandaşımıza sanki bir lütufta bulunuluyormuş gibi davranılıyor?’
Altun, konuyla ilgili çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı: 'Elektrik tarifelerinde yapılan gizli zamların derhal geri alınmasını talep ediyoruz.
Devlet desteği sağlanacaksa bu destek, faturalar şişirilmeden doğrudan uygulanmalıdır.
Şeffaf faturalandırma sistemi getirilmeli, vatandaşlarımızın hangi kalemlerde ödeme yaptığı açıkça belirtilmelidir.
Enerji kalemlerinde yerli üretimin teşvik edilmesi, enerji maliyetlerini düşürecektir.’
Kayseri’de trafik cezaları vatandaşı canından bezdiriyor
Son dönemde araç sürücülerinin sıklıkla gündeme getirdiği, yaya geçitlerinden geçen araçlara ceza kesilmesi konusunu da gündeme taşıyan Altun, açıklamaları şöyle sürdürdü: Kayseri’nin en işlek noktalarından olan Kiçikapı - Düvenönü hattı, İstasyon Caddesi ve Talas Merkez bölgesi, son dönemde artan yaya geçidi denetimleri ve beraberinde gelen cezalarla gündeme gelmektedir. Şehrimizin bu yoğun bölgelerinde, yaya geçitlerinin aşırı sıklıkta yerleştirilmesi, şehir içi ulaşımda hem sürücüleri hem de yayaları zor durumda bırakmaktadır. Şehir planlamasında ve trafik düzenlemelerinde, yerel dinamikler ve gerçek ihtiyaçlar göz önünde bulundurulmalıdır. Vatandaşlarımıza trafik kurallarını öğretmek ve benimsetmek cezalarla değil, eğitimle, uyarılarla ve altyapı düzenlemeleriyle sağlanmalıdır.
Altun, Saadet Partisi olarak bu konudaki çözüm önerilerinin ise şu şekilde sıraladı: 'Yaya geçitlerinin şehir trafiğini aksatmayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.Eğitim ve bilgilendirme kampanyalarıyla sürücülerin ve yayaların trafik kurallarına uyması sağlanmalıdır.Trafik ceza politikası, caydırıcı olmanın ötesinde bilinçlendirmeye odaklanmalıdır. Şehir içi trafiği rahatlatmak amacıyla alternatif güzergâhlar oluşturulmalı ve toplu taşıma teşvik edilmelidir.’