Milletvekili Genç'ten sert tepki: Bu 3 madde Türk Silahlı Kuvvetleri'ne zarar verir

CHP'li Aşkın Genç'ten kuvvet komutanlarının yaş haddini 72'ye uzatan kanun teklifine tepki gösterdi. Detaylar Kayseri Olay'ın haberinde.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Milletvekili Genç'ten sert tepki: Bu 3 madde Türk Silahlı Kuvvetleri'ne zarar verir
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

En düşük emekli aylığıyla ilgili düzenlemeyi de içeren torba kanun teklifinin görüşmeleri Plan ve Bütçe Komisyonu’nda devam ediyor. Birçok ihtisas komisyonunun alanına giren düzenlemeleri içeren teklifin ilk üç maddesi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) komuta kademesini ilgilendiriyor.

Teklifin 2’nci maddesinde yer alan, Cumhurbaşkanına orgeneral ve oramirallerin yaş haddini 72’ye çıkarma yetkisi verilmesi kamuoyunda tepki çekmişti. Teklif kanunlaşırsa, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu olmak üzere üç kuvvet komutanı bu düzenlemeden yararlanabilecek.

CHP Kayseri Milletvekili ve Milli Savunma Komisyonu Üyesi Aşkın Genç, komisyon görüşmelerinde yaptığı konuşmada, teklifin ilk üç maddesinin TSK’nın kurumsal yapısına zarar vereceğini ifade etti. 

Milletvekili Genç, konuşmasında şunları kaydetti:

‘Cumhurbaşkanına yaş haddini 72’ye kadar uzatma yetkisi tanınıyor’

“Görüşmekte olduğumuz bu torba kanunun 1’inci, 2’nci ve 3’üncü maddeleri, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komuta yapısını, terfi sistemini ve liyakat esaslarını doğrudan hedef almaktadır. 1’inci maddeyle, Hava ve Deniz Kuvvetleri’nde gemi komutanlığı yapmamış ya da uçak uçurmamış subayların dahi korgeneral ve koramiralliğe terfi etmesinin önü açılıyor. Kuvvet doktrinine hâkim olmayan sınıf subayları artık en üst rütbelere gelebilecek. 2’nci madde ise, Yüksek Askerî Şûra kararıyla görev süresi uzatılacak general ve amiral sayısı 36’dan 60’a, zorunlu hallerde ise 75’e çıkarılıyor. Ayrıca orgeneral ve oramirallerin yaş haddi 67’ye çıkarılıyor ve Cumhurbaşkanına bu sınırı 72’ye kadar uzatma yetkisi tanınıyor. 3’üncü maddeyle, Harp Enstitüsü yani kurmaylık eğitimi zorunluluğu kaldırılıyor. Bugüne dek Türk Silahlı Kuvvetleri’nde korgeneral ya da koramiralliğe yükselebilmek için stratejik sevk ve idare eğitimi almış olmak gerekiyordu. Şimdi bu koşul da kaldırılıyor. Yani Harp Enstitüsü eğitimi almamış kişiler, en üst rütbelere taşınabilecek.

‘Teklif adrese teslim bir siyasi mühendislik ürünüdür’

Tek tek saymayacağım ama bu düzenlemelerden kimin doğrudan faydalanacağını biz de biliyoruz, sizler de biliyorsunuz. Kimin görev süresi bu maddeyle garanti altına alınmak isteniyor, kim kurmaylık eğitimi almadığı hâlde terfi ettirilmek isteniyor, teker teker takip ediyoruz. Bu teklif, sistematik bir kadro planlaması değil, doğrudan belli isimleri koruma amacıyla hazırlanmış adrese teslim bir siyasi mühendislik ürünüdür. Daha önce de bu salonlarda liyakati aşındıran, FETÖ’ye alan açan düzenlemeler ordunun temelini nasıl sarstıysa, şimdi de sadakati esas alan, kişiye özel bu düzenlemelerle benzer bir yıkımın önü açılmak isteniyor.

‘72 yaşında orgenerallerin hâlâ görevde tutulması ne akla ne de mantığa sığar’

65 yaş üzerindeki vatandaşlarımıza araç kullanmak için yılda iki kez sağlık raporu zorunluyken, 72 yaşında orgenerallerin hâlâ görevde tutulması ne akla ne mantığa ne de modern askeri normlara sığar. Bu düzenlemeler, genç ve liyakatli subayların önünü tıkamakta; komuta kademesini kurumsal körlüğe, emir-komuta zincirini ise siyasi sadakate mahkûm etmektedir.

‘Bu maddeler esas olarak Milli Savunma Komisyonu’nda ele alınmalıydı’

Ayrıca bu kadar kritik değişikliklerin emekli maaşı artışı gibi sosyal beklentilerin arasına saklanarak torba teklif yöntemiyle Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçirilmek istenmesi, usul bakımından da sakattır. Bu maddeler doğrudan askeri hiyerarşiyi etkiliyor ve esas olarak Milli Savunma Komisyonu’nda ele alınmalıydı.

‘TSK’nın kurumsal yapısı siyasi tercihlerle değil, liyakatle şekillenmeli’

Bu teklif, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni daha güçlü kılmak için değil; bazılarını görevde tutmak, bazılarını dışarıda bırakmak için hazırlanmıştır. CHP Grubu olarak bu maddelere itiraz ediyor, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kurumsal yapısının siyasi tercihlerle değil, liyakatle şekillenmesini savunuyoruz.

‘Açlık sınırının altında yaşayan astsubaylar var’

Bir diğer önemli husus, bu kadar alelacele bunları Plan ve Bütçe Komisyonuna getirirken, sizleri de mutlaka arayan astsubaylar, astsubay dernekleri, emekli dernekleri mutlaka arıyordur. Açlık sınırının altında yaşayan astsubay kardeşlerimiz var, tazminat sorunları olan insanlarımız var, askerlik görevini ciddiyetle yapmış, görev ve sorumluluklarını yerine getirmiş. Onların da ciddi sorunları var. Biz isterdik ki onların da sorunları burada konuşulsun ve çözüm önerileri sunulsun. Astsubayların da sorunlarını en kısa zamanda çözelim.”

Ne olmuştu?

30 Ağustos 2024’teki Kara Harp Okulu’nun mezuniyet töreni sonrasında, subay yemini okuyan 5 teğmenin, Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) kararı ile ordudan ihraç edilmesi üzerine CHP Genel Başkanı Özgür Özel, YDK Başkanı olan Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Tevfik Algan’ın ihraçlara şerh koyduğunu ileri sürmüştü. Özel, Algan'ın kendisine yapılan baskılar sonucu görevinden ayrıldığını iddia etmişti.

“Kara Kuvvetleri Komutanı Selçuk Bayraktaroğlu ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Ercüment Tatlıoğlu, ne yaptığınızı biliyorum ve Hulusi Akar'a söylediğimi size de söylüyorum. Siz arkadaşlarınızın hayır duasını değil, bedduasını almış adamsınız” diyen Özel, iki kuvvet komutanı için ayrıca şu ifadeleri kullanmıştı:

“Deniz Kuvvetleri Komutanı'nın kimin yerine geçmek istediğini, kimin kuyusunu kazdığını ve gayrinizami harp denebilecek bir psikolojik savaşla teğmenlerin ihracını nasıl kışkırttığını, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın nasıl, komutanının nasıl mobbing uyguladığını biliyorum. Silah arkadaşlarından duyuyorum. Günü gelince hesabını sormak üzere bir tarafa not ediyorum.”