Kocasinan Belediyesi bu 'lanet'i kaldıracak mı?
Kocasinan Belediyesi kitabesinde, '(Bu medrese) ve vakıflarını haksız kullananlara Allah'ın, meleklerin ve insanların hepsinin lâneti olsun.' denilen bu medreseyi ayağa, dolayısıyla 'lanet'i kaldıracak mı? Ayrıntılar Kayseri Olay haber bülteninde…
Yıkıntılar içinde bir tarih, tarih içinde birçok bilinmeyen… Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan’ın oğlu ve Kayseri Emîri Nureddîn Sultanşâh’ın Veziri Hoca Hasan tarafından 1193 yılında yaptırıldığı kabul edilen Hoca Hasan Medresesi’nin bugününü özetleyen cümle bu olsa gerek. Kimi kaynaklara göre Kayseri’nin ilk medresesi (üniversitesi) olan Hoca Hasan medresesi günümüzde Kocasinan İlçesi Hacı Saki Mahallesi’nde harabe halde duruyor.
Senelerdir sorunlarına çözüm bulunamayan yapı ile ilgili Kocasinan Belediyesi 2023 yılında yapının bulunduğu arazinin vakıflar tarafından şahıslara satıldığını ve arazi sahibinin değerinden fazla para istemesi nedeniyle yapı ile ilgili bir çalışma yapılamadığını dile getirmişti.
Daha sonra Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, 2024 yılının ilk günlerinde yaptığı “Yeni bir yıla ve yeni bir güne, ‘Bismillah’ diyoruz. Bütün birimlerimizle çalışmalarımızı artırarak devam ettiriyoruz. Hızımıza hız katarak, 2024 yılında da hemşerilerimize daha iyi hizmet sunabilmenin ve onların ihtiyaçlarını yerine getirmenin çabası ve gayreti içerisindeyiz. Bu noktada Hoca Hasan Medresesi Projesi kapsamında kamulaştırma çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Projemiz ile 1193 yılında Selçuklu Sultanı 2'inci Kılıç Arslan'ın oğlunun veziri Hoca Hasan tarafından yaptırılan Hoca Hasan Medresesi’ni restore ederek, günümüze kazandırmış, ayrıca bizden sonraki kuşaklara da kültür mirası olarak bırakmış olacağız. Kocasinan Belediyesi olarak birçok alanda yaptığımız çalışmalardan bir tanesi de tarihi ve kültürel eserlerin günümüze kazandırılması için yapılan çalışmalardır. Medrese ile ilgili çalışmamız da geçmişimizi geleceğe taşıma adına yapmış olduğumuz önemli çalışmalardan bir tanesidir. Bu kapsamda istimlak çalışmaların devam ettiği medrese projemizi entelektüel camianın mekanı olabilecek bir yer olarak tasarlıyoruz.’ şeklindeki açıklaması ile bu konudaki girişimlerini kamuoyuna duyurmuştu.
Medrese kitabesindeki okunan lanet
Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin kültür hizmeti olarak yayımlanan Prof. Dr. Kemal Göde’nin ‘Halil Edhem (Eldem) ve Kayseri Şehri –Selçuklu tarihinden bir bölüm’ kitabında Hoca Hasan Medresesi ve kitabesi de ele alınıyor. Söz konusu kitapta dikkat çeken bir başka detay ise kitabede okunan lanet… Göde’nin kaleme aldığı kitapta ilgili bölüm, “Üç satırdan ibaret olan mermer kitabenin boyu 2.20 m ve eni 0.45 m’dir. Yazısı kalın Selçuklu sülüsü olup, Türkçesi şöyledir: ‘Esirgeyen, bağışlayan Allah’ın adıyla. (Allah’ın) şanı ne yücedir ki, O dilerse sana bunlardan hayırlısını yapar (Kur’ân-ı Kerîm, Furkan 10). Din ve dünyanın nuru (ışığı) Melik Sultanşah’ın -Allah mülkünü daim kılsın- emriyle bu medreseyi, Allah’ın rahmetine muhtaç Ebû Bekir oğlu Hasan -Allah onu başarılı kılsın ve işlediği günahları bağışlasın- 589 (1193) yılında yaptı. (Bu medrese) ve vakıflarını haksız kullananlara Allah’ın, meleklerin ve insanların hepsinin lâneti olsun. -Allah’ın mescitlerinde O’nun adının anılmasını engelleyip, o mescitleri yıkmaya çalışandan daha zâlim kim olabilir?-“ sözleriyle anlatılıyor.
Görülen o ki, Kocasinan Belediyesi’nin bu konudaki çalışmaları sadece bir tarihi ayağa kaldırmakla kalmayıp, belki de bir ‘lanet’i de ortadan kaldıracak.