KEDİDEN SONRA ŞİMDİ DE HAVA VAKASI!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yerel seçimlerin yapıldığı 30 Mart’ta yaşanan elektrik kesintisine ilişkin, “Seçim gününe has bir durum değil” dedi ve kesintileri bu kez de hava koşullarına bağladı. Yıldız’ın bu cevabı, Trafoya kedi girdi vakasından sonra şimdi de hava vakası, Bakan şimdi de ortaya havayı attı” şeklinde yorumlandı.
Enerji Bakanı Taner Yıldız, açıklamaları ile dikkat çekmeye devam ediyor. Bakan Yıldız, bu kez de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun, 30 Mart 2014 yerel seçimleri sırasında meydana gelen elektrik kesintilerine ilişkin soru önergesini yanıtladı. Tanrıkulu, bakanın yerel seçim öncesi Kayseri'de mitingde basına yaptığı açıklamalara binaen 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinin gerçekleştiği gün, Türkiye'de özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere birçok ilde yaşanan elektrik kesintilerinin seçimleri şaibe altında bıraktığını ifade etti. İstanbul'da en az 14 ayrı yerde elektriklerin uzun sürelerle kesildiği belirlenirken, Gaziantep, Bitlis, Mardin, Şanlıurfa, Eskişehir, Ankara, Antakya ve Aksaray da elektriklerin kesildiği bildirilen iller arasında olduğunu kaydeden Tanrıkulu, özellikle birçok il ve ilçede mum ışığında sandıkların açıldığı ve oyların sayıldığı bilgilerinin basına yansıdığını hatırlattı. '30 Mart 2014 Yerel Seçimleri esnasında gerçekleşen elektrik kesintileri ile ilgili ihmali olan sorumlular hakkında soruşturma açılmış mıdır?' diye soran Tanrıkulu, hangi illerde kedi sebebiyle elektrik kesintileri yaşandığını da sordu.
Tanrıkulu’nun sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, olumsuz hava koşulları söz konusu olduğunda atmosfere açık bir sistem olan elektrik iletiminin sadece ülkede değil tüm dünyada olumsuz yönde etkilenmekte olduğunu belirterek, “Dolayısı ile olumsuz hava koşulları nedeniyle meydana gelen arızalar seçim gününe has bir durum değildir. Seçim günü ortaya çıkabilecek her türlü sorunun en kısa sürede giderilebilmesini teminen elektrik dağıtım şirketlerinde tüm izinler kaldırılmış, 8 bin personel ile 48 saat kesintisiz hizmet verilmiştir. Oluşan arızalara anında müdahaleler yapılmış ve arızalar en kısa sürede giderilmiştir” dedi. Bakan Yıldız, hatırlanacağı gibi yerel seçimlerdeki kesintilerle ilgili "trafoya kedi girdi" savunmasını yapmıştı.
“MADENCİLERE VERİLMESİ GEREKEN PRİMİN TKİ’DE MASA BAŞINDAKİLERE VERİLDİĞİ DOĞRU MU?”
Diğer yandan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi de veren Sezgin Tanrıkulu, Bakan’a, “Maden üretiminde ağır işlerde çalışan işçilere verilmesi gereken primlerin TKİ’de masa başında çalışan personele verildiği iddiaları doğru mudur?” sorusunu yöneltti.
Tanrıkulu, Bakan Yıldız’dan şu sorularına yanıt istedi: “TKİ’deki İş Sağlığı ve Güvenliği ile Yer altı Kontrol Şube Müdürlüğü dahil 10 Şube Müdürlüğünde yasal kadro karşılığı çalıştırılmama gerekçesi nedir? TKİ üst düzey görevlere sınavsız atama yapılmış mıdır? Sayıştay’ın TKİ’den ana statüsünü gerçeğe uygun hale getirmesini ve prim sistemini değiştirmesini istediği iddiası doğru mudur? Sayıştay’ın TKİ ile ilgili hazırladığı raporlar neden dikkate alınmamıştır? Yer altı Kontrol Şube Müdürlüğü ile İşçi Sağlığı ve Güvenliği Şube Müdürlüğü görevlerinin tedviren yürütülme gerekçesi nedir? Kurumun sermayesi 29.12.2009 tarihinde ilgili YPK kararı ile 1 milyar TL’ye yükseltilmesine rağmen sermayesindeki bu artışa paralel olarak ana statüsünde değişiklik yapılmama sebebi nedir? TKİ ana statüsünün gerçeği yansıtmadığı iddiaları doğru mudur? KİK istisna olarak belirtilmemesine rağmen Soma Maden İşletmelerinin istisnai uygulamaya tabi tutulmasının sebebi nedir?” (Haber Merkezi)