Kayserili vekil açıkladı! O sektörde milyar dolarlık açık var! Hızla eriyor, aileler tedirgin

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Türkiyen'in Haziran ayında 8,2 milyar dolarlık dış ticaret açığı verdiğini ifade ederek, 'İlk altı ayda toplam dış ticaret açığımız 50 milyar dolara ulaşarak, ekonomimizin üretim kapasitesinin hızla eridiğini gözler önüne sermektedir' dedi. Detaylar Kayseri Olay haber bülteninde.

Kayserili vekil açıkladı! O sektörde milyar dolarlık açık var! Hızla eriyor, aileler tedirgin
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) konuştu. Giyim ve tekstil sektörünün sorunlarının konuşulduğu Meclis Genel Kurulunda konulan ve Ticaret Bakanlığının açıkladığı Haziran 2025 dış ticaret verilerine dikkat çeken Genç, 'Sektördeki tehlikeli gidişatı açıkça ortaya koymaktadır. İhracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8 artarak 20,5 milyar dolara ulaşırken ithalatımız yüzde 15,3 gibi büyük bir sıçramayla 28,7 milyar dolara yükselmiştir. Bu durum yalnızca haziran ayında 8,2 milyar dolarlık dış ticaret açığı vermemize neden olmuştur. İlk altı ayda toplam dış ticaret açığımız 50 milyar dolara ulaşarak ekonomimizin üretim kapasitesinin ne yazık ki hızla eridiğini gözler önüne sermektedir. Daha da vahim olanı, haziran ayında tüketim mallarındaki ithalatın yüzde 32,5 oranında artmış olmasıdır. Bu, Türkiye'nin üretim ekonomisinden giderek uzaklaştığını ve artık tekstil ürünleri gibi temel ihtiyaçlarını dahi dışarıdan ithal eden bir ülke hâline geldiğini göstermektedir' dedi.

Kayserili vekil açıkladı! O sektörde milyar dolarlık açık var! Hızla eriyor, aileler tedirgin

'Ailelerin geçim kaynakları ortadan kalkmış, umutlar tükenmiş'

Sahadan gelen bilgilere de değinen CHP Milletvekili Aşkın Genç, 'Rakamların ötesinde sahadan gelen çarpıcı veriler de acil müdahale gerektiren bir tabloyu işaret ediyor. 2025'in ilk çeyreğinde tekstil ve hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren 2.147 firma kapandı, yaklaşık 35.460 kişi de işsiz kaldı. Bu rakamlar sadece ekonomik değil, aynı zamanda da toplumsal bir kriz demektir. Ailelerin geçim kaynakları ortadan kalkmış, umutlar tükenmiş, küçük ve orta ölçekli işletmeler büyük zorluklar içerisine girmiştir. Bu yaşananlar ne yazık ki tesadüfi değildir; açıkça bir siyasi tercih ve ekonomi yönetimi hatasıdır. Üretimi değil, ithalatı teşvik eden; sanayiciye değil, ithalatçıya kolaylık sağlayan bir ekonomi anlayışı ülkemizi üretimden uzaklaştırmış ve ekonomisini dışa bağımlı hâle getirmiştir. Bir ülkenin üretimi azalırsa bağımsızlığı da azalır. Üretimini kaybeden bir ülke ekonomik geleceğini ve toplumsal barışını da riske atar. Meclisin bu konuda tarihî bir sorumluluğu vardır' şeklinde konuştu.