Kayseri Sanayi Odası 60. yılına hızlı giriyor
Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, Kayseri basınıyla bir araya geldiği toplantıda 2026 yılında Kayseri Sanayi Odası'nın 60. yılına gireceğini belirterek, mevcut durum ve hedeflerle ilgili açıklamalardı bulundu. Büyüksimitçi, yeni dönemde Kayseri'ye iki yeni ihtisas organize sanayi bölgesi kazandıracaklarının müjdesini de verdi. Ayrıntılar Kayseri Olay haberde…
Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, KAYSO hizmet binasında Kayseri basınıyla bir araya gelerek 2025 yılını değerlendirerek, 2026 hedefleri konusunda kamuoyuna açıklamalarda bulundu.
2026 yılının KAYSO’nun 60. Kuruluş yılı olacağını hatırlatan Büyüksimitçi, “60 yıl önce kurulan Kayseri Sanayi Odası, tüm kuvvetiyle ilerlemeye devam ediyor.” diyen Büyüksimitçi, kuruluşundan bugüne görev yapanlara teşekkür ederek, “Buraya gelen hiç kimse boş oturmadı” dedi. Büyüksimitçi, Kayseri'nin toplam ihracatının yıllık yaklaşık 4 milyar dolar, toplam ithalatının ise yaklaşık 2,1 milyar dolar olduğunu söyledi.
Mobilyada birinci
Kayseri sanayisinin sektörel çeşitlilik gösterdiğini ifade eden Büyükkılıç, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Kayseri sanayisinin en büyük dayanıklılık kaynağı sektörel çeşitlilik. Sanayicimiz çok kolay adapte olup kendini korumaya alabiliyor. Konkordato gibi farklı sıkıntılar, diğer illerle mukayese ettiğimizde kimseye eziyet vermeyecek şekilde. Mobilya imalatında Türkiye'de bir numara olduğumuz kesin. Elektrikli ev aletlerinde ihracatta Türkiye'de İstanbul'dan sonra ikinciyiz ve halen firmalarımızın yatırımları devam ediyor. Bunu devam ettireceğimize inanıyorum. Kablo ihracatında Türkiye'de üçüncüyüz."
İki yeni ihtisas OSB
Kayseri sanayisinin mevcut durumunun yanı sıra planlanan çalışmalar hakkında da bilgiler veren Büyüksimitçi, 6-7 bin kişinin istihdam edileceği Uzay, Havacılık ve Savunma Sanayi OSB ile Geri Dönüşüm İhtisas OSB’yi kurmayı hedeflediklerini belirterek, "Şu anda Bakanlık başvuruları yapıldı. Bakan beyin onayında ve gerekli incelemeler yapıldı. Kayseri'miz güzel bir organize sanayi bölgesi kazanacak. Amacımız hem Kayseri içerisinden hem Türkiye'den hem de uluslararası yatırımcıları buraya getirmek. Tam onaydan çıkmadan kimseyle görüşme yapmadık ama fizibilite gösteriyor ki onların da buralara gelebilme durumu var. Çünkü bir arayışta oldukları görülüyor. Bir de tabii Kayseri'deki altyapı. Bizim hava üstünde A400M'lerin Airbus'un, en büyük kargo uçağının fabrika seviyesi bakımı yapılıyor ve dünyadaki en başarılı ekip. En kaliteli iş yapan ekip, Kayseri'de bizim kendi arkadaşlarımız, kardeşlerimiz. İnşallah Kayseri'mizde büyük bir kazanç olur." diye konuştu.
Orta Anadolu Sanayi Havzası
Kayseri’nin Karadeniz ve Akdeniz limanlarına ulaşması için çalışmaların devam ettiğini belirten Büyükkılıç, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Yakında sayın bakanımız açıklayacak. Samsun-Mersin Hattı ki biz havzadan bahsediyorduk. Oradaki bütün illerin Kayseri dahil Mersin'e kadar hem tren yoluyla bağlanması, batıdaki sanayinin de buralara taşınması. Liman olarak da hem Akdeniz'i hem Karadeniz'i kullanmakla ilgili ki biz bunu 2016'da Sayın Cumhurbaşkanı da direkt harita üzerinde gösterdi. Dedi ki ‘Orta Anadolu sanayi havzası olmak zorunda'. Bunu da 12. Kalkınma Planı'nda programa yazdılar. Şimdi bakanlık da gereğini yapıyor, bunları artık gündeme getiriyor. Bizim her zamanki talebimiz şu; Mersin hattımız çift hat olmalı, Samsun'a da bize bir çıkış yolu vermelisiniz. Bununla ilgili de Hazine ve Maliye Bakanımız geldiğinde de arz ettik. Şu anda tren hattı giren ilk OSB ki ben ikincisini bilmiyorum Türkiye'de. Sayın Mehmet Şimşek geldiğinde Ulaştırma Bakanı'na gidin bununla ilgili bütçe probleminiz yok dedi. Karayolu taşımacılığının bir maliyeti var. Demir yollarımız bizim istediğimiz noktaya gelmedi ama miktar arttıkça gelecek. O da bir avantaj olur. Tren yoluyla ilgili bekliyoruz. O tam bir proje ve lojistik üsleriyle beraber. Bakan beyin açıklamasını bekliyoruz. Ondan sonraki gelişmeleri göreceğiz hep beraber"
Başkanlar son durumu anlattı
Toplantıda ayrıca İncesu OSB Başkanı İrfan Püsküllü, Mimarsinan OSB Başkanı Lütfi Çarşıbaşı ve Erciyes OSB Başkanı Mehmet Sarıalp de bölgelerine ilişkin güncel gelişmeleri paylaştı.
