- Haberler
- Eğitim Kültür Sanat
- Kayseri'nin o ilçesindeki mezar taşlarıyla ilgili dikkat çeken gelişme!
Kayseri'nin o ilçesindeki mezar taşlarıyla ilgili dikkat çeken gelişme!
Erciyes Üniversitesi tarafından, Kayseri'nin Develi ilçesine bağlı Zile Mahallesi'nde bulunan tarihi mezarlıkta yapılan çalışmalarda önemli kültürel miras unsurları tespit edildi. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz haberde.
Kayseri’nin Develi ilçesine bağlı Zile Mahallesi’ndeki tarihi mezarlıktaki mezar taşlarının belgeleme çalışmaları yapıldı. Osmanlı Dönemi’nin 1757 yılı Hurufat defter kayıtlarında Develi’ye bağlı Karye (köy) olarak geçen Zile Mahallesi’ndeki tarihi mezarlıkta belgeleme çalışması esnasında 15 ve 16 yüzyıla ait tarihli mezar taşlarının günümüze kadar ulaştığı görüldü.
Bölgede Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Sağıroğlu Başkanlığında Sanat Tarihi Bölümünden lisans ve lisansüstü 10 öğrenci ile birlikte 10 gün süren belgeleme çalışması gerçekleştirildi.
Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sarıoğlu, mezarlıktaki bezemeli mezar taşlarının kültürel miras bakımından önem arz ettiğine dikkat çekti.
Sarıoğlu, “Yaptığımız belgeleme çalışması sonucunda 15. yüzyıl Beylikler Dönemi ve daha sonraki yıllara tarihlenen 1930’lu yıllar erken Cumhuriyet Dönemine kadar devam eden 122 bezemeli mezar taşı tespit etmiş bulunmaktayız. Belgelenen mezar taşları arasında bir adet damgalı mezar taşı, 10 kadar 15. yüzyıl Beylikler Dönemi mihrabiyeli mezar taşı ve çatma lahit şeklinde bezemeli Orta Asya geleneğinin devamı olan Türkmen mezar taşları yer almaktadır. Çalışma esnasında okunan 80 adet mezar taşı kitabesi Zile’nin tarihi, sosyo-demografik yapısı hakkında bizlere bilgi sunmuştur. Çatma lahitlerde bulunun bezemelerin estampajının alınması ile Türk Sanatı içinde kabartmaların toplumdaki kullanımı, tercih edilen motif ve mezar sahibi arasındaki bağ açısından bilime katkı sağlamıştır. Bu çalışma bizlere mezar taşlarında 15.yüzyıldan 1930’lu yıllar erken Cumhuriyet dönemine kadar yörede Orta Asya geleneğinin sürdürüldüğünü göstermesi açısından önem arz etmektedir.” dedi.