Kayseri ile birlikte o illeri bekleyen büyük tehlike!
Kayseri ile birlikte 14 ili bekleyen büyük tehlike masaya yatırıldı. Kayseri'den o önemli toplantıya kim katıldı? Toplantıda neler konuşuldu? Detaylar Kayseri Olay haber bülteninde.
Kızılırmak Havza Su Kurulu Toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Satuk Buğra Fındık, ‘Şu an ülkemiz aslında su stresi çeken bir ülke ama 2030 yılından sonra artık biz önlem almazsak yine aynı şekilde faaliyetlerimizi sürdürürsek eğer, su kıtlığı çeken ülkeler pozisyonuna gireceğiz’ dedi.
Kayseri'den toplantıya kim katıldı?
Samsun'da gerçekleştirilen toplantıya Kayseri'den de katılım oldu. Devlet Su İşleri (DSİ) 12'nci Bölge Müdürü Rahmi Yağmur, toplantıya katılarak yapılan çalışmaları anlattı. Kızılırmak Havzası Su Kurulu 2025 Yılı Toplantısı, Kızılırmak Havzası içerisindeki illerden gelen ilgili kamu kurum ve kuruluşu yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşti.
Hangi illerden katılım oldu?
DSİ Kayseri 12'nci Bölge Müdürü Rahmi Şahin'in yanı sıra toplantıya Samsun, Kastamonu, Sivas, Ankara'dan da katılımcılar oldu. Bölge Müdürü Şahin, Kızılırmak Havzasında yürütülen DSİ çalışmaları ile ilgili sunum gerçekleştirdi.
Dikkat çeken uyarı
Toplantıda çarpıcı konuşmalardan birini de Samsun Valisi Orhan Tavlı, yaptı. 'Dikkat etmezsek, Kızılırmak'ın suyla dolu olduğu günlerin fotoğrafını çerçevelerde izlemek zorunda kalabiliriz' diyen Vali Tavlı, gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda Kızılırmak’ın dolu ve temiz görüntüsünün sadece fotoğraflarda kalacağına dikkat çekti.
Kızılırmak 14 ili kapsayan geniş bir coğrafyanın can damarı
Samsun Valisi Orhan Tavlı, 'Sivas'ta Kızıldağ'ın eteklerinden doğduktan sonra Kayseri'den Ankara'ya Çorum'dan Samsun'a kadar uzanan güzergahta tam 14 ilimizi kapsayan geniş bir coğrafyanın can damarı olan Kızılırmak, taşıdığı suyla havzadaki illere hayat vermekte, tarımsal üretimin ve tarımsal ekonomimizin temelini oluşturan pek çok ürün de Kızılırmak'ın bu cömertliğinden nasiplenmektedir. Son yıllarda etkisini iyiden iyiye hissettirmeye başlayan iklim değişikliği ve hızla artan doğamıza, toprağımıza zarar veren su kirliliği bu kadim havzayı tehdit etmekte, artan sıcaklıklar, düzensiz yağış rejimleri ve insan faaliyetlerinin neden olduğu kirlilik Kızılırmak'ın debisini düşürmekte, su kalitesini olumsuz etkilemekte ve ekosistem üzerindeki baskıyı da gün geçtikçe arttırmaktadır. Eğer bugün hep birlikte bu tehditlere karşı gerekli adımları hızlı şekilde atmazsak, gelecek nesillerimizle birlikte ne yazık ki sadece kuruyan nehir yatakları, verimsiz topraklar ve Kızılırmak'ın tertemiz suyla dolu olduğu güzel günleri yansıtan fotoğraflarını sadece çerçevelerde izlemek zorunda kalabiliriz' şeklinde konuştu.