- Haberler
- Özel Dosya
- Kayseri'de kira ve barınma sorununa çözümü açıkladı! Başkan Büyükkılıç'a seslendi
Kayseri'de kira ve barınma sorununa çözümü açıkladı! Başkan Büyükkılıç'a seslendi
Kayserili Ekonomist Zeki Karahüseyin kira ve barınma sorununa yönelik yaşanan sıkıntıların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç'a dikkat çeken bir çağrı yaptı. Detaylar Kayseri Olay haber bülteninde.
Ekonomist Zeki Karahüseyi’nden dikkat çeken çağrı. Karahüseyin, kira ve barınma sorunlarının çözümü için Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’a çağrı yaptı ve çözüm yolu ile ilgili olarak dikkat çeken bir öneri sundu. Kira ve barınma sorunun en hızlı çözümünün yarım kalan inşaatların ekonomiye kazandırılması olduğunu ifade eden Zeki Karahüseyin, kentteki yarım kalan inşaatlara dikkat çekti.
Milyarlarca lira heba oluyor
Kayseri’deyarım kalan konut sayısı ne kadar? Bu yarım kalan inşaatların ekonomik değeri nedir? Bunların belirlenmesi için Kayseri’nin ‘Yarım Kalan İnşaatların Envanteri’ çalışması yapılması gerektiğini kaydeden Karahüseyin, ‘Ülkemizin en büyük sorunları başında önü alınamayan kira sorunu gelmektedir. Bu sorun gün geçtikçe de barınma krizi dönüşmektedir. Ev sahipliği oranında yıllar geçtikçe azalım eğilimindedir. Ev sahipliği oranı azalırken kiracı sayısı ise her geçen yıl artmaktadır. Milyarlarca lira heba oluyor. Yarım kalan inşaatların envanterinin çıkarılması gerekiyor. Kira sorununa kısa vade en etkili çözüm yarım kalan inşaatların tamamlanıp ekonomiye kazandırılması ile mümkün olacaktır. Yarım kalan binalar harcanan yatırımların bedeli ise hayli yüksektir. Türkiye genelin bu bedelin belli olması için yarım kalan konut envanterinin çıkarılması gerekmektedir. Öncelikle 81 ilde yarım kalan konutların envanterinin çıkarılması ile mevcut durumun ortaya konması gerekmektir. Envanter hazırlanmasında, başta belediyeler olmak üzere tüm kurum ve kuruluşların yer alması gerekmektedir’ diye konuştu.
İnşaatlar neden yarım kalıyor?
İl ve ilçelerde inşaatların yarım kalma nedenlerinin incelendiğinde ağırlıklı olarak 3 sorunun başı çektiğini kaydeden Zeki Karahüseyin, ‘Bu sorunlar çözülmesi mevcut kanun, yasa ve yönetmelikler ile imkansız olurken, bazılarının ise uzun yıllar içerisinde çözüldüğünü, bu çözümünde yarım kalan inşaatları çürümesine engel olamadığı görülüyor. İnşaatların yarım kalma nedeni; İnşaat firmaların finans sıkıntıları, imar ve ruhsat problemleri ve miras sorunları gibi konular ön çıkıyor’ diye konuştu.
Yarım kalan inşaatlar güvenlik sorunu oluşturuyor
Bu inşaatların güvenlik açısından da tehdit oluşturduğunu dile getiren Karahüseyin, ‘İl ve ilçe genelinde yarım kalan inşaatlar başta asayiş olayları olmak üzere birçok sorunu beraberinde getiriyor. Tamamlanamayan inşaatlar yıkılamıyor/yapılamıyor durum böyle olunca da sorunlar ortaya çıkıyor’ diye konuştu.
Yarım kalan inşaatların yaratığı sorunlar neler?
Bu sorun nedeniyle milli servetin yol olduğunu, intihar, cinayet, yasaklı madde kullanımı gibi asayiş olaylarının ortaya çıktığını, çevre ve görüntü kirliliğinin ortaya çıktığını ifade eden Ekonomist Zeki Karahüseyin, bu soruna acil el atılması gerektiğini belirtti.
Türkiye'de iki kişiden biri barınma konusunda endişeli
Türkiye’de son 10 yılda kiracı sayısının 24 milyona ulaştığını söyleyen Karahüseyin, ‘TÜİK’in istatistiklerle aile araştırmasına göre, 2014’te yüzde 61,1 olan ev sahibi hane oranı 2024’te yüzde 56,1’e geriledi. Kiracı oranı ise aynı dönemde yüzde 22,1’den yüzde 28’e yükseldi. Bu verilere göre Türkiye’de 2024 itibarıyla kira ödeyerek oturan kişi sayısı 24 milyonu geçti.
Kendilerine ait bir konutta yaşayanların oranı yüzde 56,1 oldu
Gelir ve yaşam koşulları araştırması sonuçlarına göre, 2024 yılında konutun mülkiyet durumları incelendiğinde, fertlerin % 56,1'inin oturduğu konutun sahibi olduğu, % 28'inin ise kiracı olduğu görüldü. Lojmanda oturanların oranı % 0,9 olurken kendi konutunda oturmayıp kira ödemeyenlerin oranı ise % 15 olarak gerçekleşti. Aynı araştırmaya göre ülkemizde yaşayanların her 2 kişiden biri ev sahibi. Kiracıların oranı yüzde 28 olurken her dört kişiden birinin kirada oturuyor.
Yıllara göre ev sahipliği oranı
Geçmiş yıllarla kıyaslandığında konut sahipliği oranında azalış, kiracı oranında ise artış olduğunun görüldüğünü kaydeden Ekonomist Zeki Karahüseyin, ‘Yıllara göre ev sahipliği oranı 2011 yılında konut sahipliği oranı yüzde 59,6 idi. 2014’da bu oran yüzde 61,1’e yükseldi. 2023 yılında ise yüzde 56,2 seviyesine düştü. 2024 itibarıyla konut sahipliği oranı yüzde 56,1’e kadar indi’ dedi.
Yıllara göre kiracı oranı
Yıllara göre kıracı oranını da paylaşan Karahüseyin, ‘2011 yılında kıracı oranı % 22,2 idi. 2014’da bu oran % 22,1’e geriledi. 2023 yılında ise % 27,8 seviyesine yükseldi. 2024 itibarıyla kiracı oranı % 28,0’e kadar çıktı’ şeklinde konuştu.
Karahüseyin, ‘Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine Sonuçlarına göre, ülkemizin toplam nüfusu 2024 yılsonu itibari ile 85 milyon 664 bin 944 kişi olurken, 26 milyon 599 bin 261 konutta yaşıyor ve toplam konut sayımız, hane sayımızdaki artış hızı kadar artmadığını verilerden görülüyor. Ülkemizde tek başına yaşayanların sayısı her geçen yıl artığını görmekteyiz. Ülkemizde yalnız yaşayanların sayısı 2015'te 3 milyon 113 bin 496'ı iken, 2024 yılında yüzde 70,9 artış ile 5 milyon 321 bin 540’ye yükselmiştir. En çok yalnızın yaşadığı yerler ise konut ihtiyacının en fazla olduğu büyükşehirler’ ifadelerini kullandı.
Barınma krizi var!
‘Ülkemizde inşaat ve konut sektörü uzun süre konut üretimi ve satışındaki zorlu koşulların giderek ülkede bir barınma krizine neden olacağı görülmektedir’ diyen Karahüseyin, Başkan Memduh Büyükkılıç'a seslendi ve şunları söyledi: Kira ve barınma krizinin kısa vadede en etkili çözümünün yarım kalan konutlarının tamamlanarak ekonomiye kazandırılmasıdır. Tüm ile ve ilçelerde, başta belediyeler olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşların içerisinde yer alacağı bir çalışma ekibi ile il ve ilçelerde yarım kalan inşaatlarının envanterinin çıkarılması gerekmektedir. Envanter süreci tamamlandıktan sonra ise hukuksal ve finansal çözümler için gerekli alt yapıların yapılması gerekmektedir. Sıfırdan inşaat yapma ile yarım kalan inşaatların tamamlanıp ekonomiye kazandırılması arasında zaman ve finansman açısından çok büyük farklar bulunmaktadır’ Ekonomist Zeki Karahüseyin, Kayseri'de ‘Yarım Kalan İnşaatların Envanteri’ çalışması yapılarak, bu konuda adım atılmasını istedi.