Kayseri'de de acı haberler art arda gelmişti! Öldüren keneler kışı bakın nerede geçiriyor?

Kayseri'de acı haberler art arda gelmişti. Kene kentte 5 can almıştı. Öldüren kenelerle ilgili dikkat çeken uyarı. Keneler kışı bakın nerelerde geçiriyor? Detaylar Kayseri Olay'ın Kayseri haberinde.

Kayseri'de de acı haberler art arda gelmişti! Öldüren keneler kışı bakın nerede geçiriyor?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kene nedeniyle Kayseri'de 5 kişi hayatını kaybetmişti. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle bu yıl Kayseri'de acı haberlerin yaşandığı iller arasında yer aldı. Kene vakaları özellikle yaz aylarında korkuttu. 

Kayseri'de de acı haberler art arda gelmişti! Öldüren keneler kışı bakın nerede geçiriyor?

Özellikle Haziran ve Temmuz aylarında etkili olan ve endişe yaratan kenelerle ilgili olarak dikkat çeken bir açıklama geldi. Kenelerle mücadelede kritik mevsimin Sonbahar olduğunu açıklayan Prof. Dr. Yusuf Ziya Oğrak, kenelerin sonbahar aylarında larva bıraktığını belirterek, keneyle mücadelenin bu dönemde etkili şekilde yapılması gerektiğini ifade etti.  

Bu yapılırsa keneler önlenir!

Kenenin 12 can aldığı Kayseri'ye komşu illerden Sivas'taki Cumhuriyet Üniversitesi'nde Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Yusuf Ziya Oğrak, sonbaharda yapılan mera dönüşlerinde, hayvanlar ile ahırların doğru ilaçlarla ilaçlanarak kenelerin üremesinin önlenebileceğini dile getirdi. 

Kayseri'de de acı haberler art arda gelmişti! Öldüren keneler kışı bakın nerede geçiriyor?

Keneler kışı nerede geçiriyor?

Diğer yandan Prof. Dr. Oğrak, kenelerin insanlara ve hayvanlara bulaşan birçok hastalığı kan emerek taşıdığını belirterek, kenelerin kışı geçirdikleri alanlarla ilgili de uyardı. ‘Keneler sadece kan emerek zarar vermiyorlar. Hayvanlara ve insanlara da bulaşan en yaygın bilinen hastalık türü KKKA, ancak bu hastalığın dışında yine hayvanlara bulaşan sarılık gibi hastalıkların da taşıyıcılarıdır' diyen Prof Oğrak, 'Bu yüzden yetiştiricilerimiz açısından da bu hastalıklar ve keneler büyük önem taşıyor. Keneler kışı ağaç altında ya da toprak altında da geçirebilirler. Bu dönemde hayvanların üzerinde kenelerle mücadele etmezsek, meradan hayvanların üzerinde ahırlara gelip yerleşerek kışı burada geçirip ilkbaharda daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıkabilirler. Sonbahar mevsimi, kenelere en büyük darbeyi vurabileceğimiz dönemdir. Hayvanların ahırlara alınmadan, hem ahırlarda hem de kendi üzerlerinde ilaçlanarak yok edilmesi ve daha fazla üremelerinin önüne geçilmesi gerekiyor’ ifadelerini kullandı ve yetkilileri keneyle mücadele konusunda uyardı. 

Kayseri'de de acı haberler art arda gelmişti! Öldüren keneler kışı bakın nerede geçiriyor?