Kayseri'de art arda aynı nedenle ölüm! Neler oluyor? Sessiz tehlike gündemde
Kayseri'de son iki günde önce Oda Başkanı ardından da Sağlık Müdürü acı haberi verdi. İki ayrı ölüm ve ikisinin de ölüm nedenleri aynı. Dikkat çeken tehlikenin detayları Kayseri Olay haber bülteninde.
Kayseri’de dün önce Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Altan Aydemir, yeğeninin acı haberini verdi. Aydemir, ‘Yeğenim Nazmi Durak geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etmiştir’ ifadelerini kullandı ve acısını paylaştı. Bugün de Sağlık Müdürü Mehmet Erşan bir acı haber daha verdi. Erşan, Develi Dr. Ekrem Karakaya Devlet Hastanesi'nde görev yapan Adem Çoban'ın vefat ettiğini duyurdu. Edinilen bilgiye göre Çoban da kalp krizi nedeniyle hayata veda etti. Kayseri’de 24 saat içinde art arda verilen bu acı haberler büyük tehlikeyi yani kalp krizi tehlikesini yeniden gündeme getirdi.
Artan her 5 derecede, kalp krizi riskini yüzde 5 artırıyor
Uzmanlar aşırı sıcakların da kalk krizine neden olabileceğini belirtiyor. Kayseri’de son günlerde hava sıcaklıkları artıyor. Sıcak havalara paralel olarak artan nem oranı, kalp hastaları üzerinde ciddi tehditler oluşturuyor. Hava sıcaklığında artan her 5 derecede, kalp krizi riskini yüzde 5 artırıyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Karakaş, Türkiye'de her 4 kişiden birinin hayatının bir döneminde kalp hastalığıyla karşılaştığına dikkat çekti.
Sessiz, tehlikeli düşmana dikkat!
Kalp krizinin genellikle aniden ve belirti vermeden meydana geldiğini söyleyen Doç. Dr. Mehmet Fatih Karakaş, ‘sessiz ama tehlikeli bir düşman’ olarak tanımladığı kalp hastalıkları nedeniyle her yıl dünya genelinde 18 milyon, Türkiye’de ise 200 bin kişinin hayatını kaybettiği kaydetti.
Kalp hastalıklarının ülkemizdeki en önemli sağlık sorunu olduğunu vurgulayan Karakaş, "Ülkemizde her 4 kişiden birisi hayatının bir döneminde kalp hastalığı ile karşılaşmaktadır. Kalp damar tıkanıklıkları, özellikle belirti vermeden devam eder. Bu çok erken yaşlarda başlayan bir süreçtir. Damarımız içerisinde oluşan plaklar herhangi bir şey hissettirmeden ilerleyerek damarların tıkanmasına neden olur. Yüksek kan basıncı, kontrolsüz kan şekeri, yüksek kan yağları bu durumun daha da hızlı ilerlemesine neden olur. Ne yazık ki birçok kişi bu sürecin farkına varamaz ve hayatına devam eder’ dedi.
Bu belirtilere dikkat: Göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı
Kişilerin, belirgin bir rahatsızlık hissetmedikleri için de bir kalp krizi anında belirtileri her zaman fark etmediklerini söyleyen Doç. Dr. Karakaş, "Kalp krizleri genellikle aniden olur. Öncesinde belirtiler olabileceği gibi belirti vermeden de gelebilir, aniden meydana geldiği zaman göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, aşırı yorgunluk olabilir. Bazı insanlarda bunlar biraz daha hafiftir. Bazı insanlar biraz daha belirgin hissedebilir. Burada önemli olan normalden farklı bir rahatsızlık hissedildiği zaman bunun önemsiz ya da hafif bir sorun olarak görülüp geçiştirilmemesidir. Çünkü kalp krizleri eğer zamanında müdahale edilmezse kalp kaslarına kalıcı hasar verebilir ve ölümle sonuçlanabilir" dedi.
Son dönemde daha sık görülmeye başlandı
Karakaş kalp krizinin birçok nedeni olduğuna dikkat çekerek, "Son dönemlerde bunları biraz daha sık görmeye başladık. Aslına bakarsanız kalp krizleri çok uzun süreden beri devam eden durumlardır. Biraz farkındalığımızın artması da var ama son dönemlerde biraz daha sık duymaya başladığımız için mutlaka bu konuda hassas ve dikkatli davranmamız lazım" diye konuştu.