KAR'SIZLIK TEHLİKESİ

KAR'SIZLIK TEHLİKESİ
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Seyrani Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sancar Bulut, Kayseri ve çevresinde hüküm süren soğuk hava ve yeterli kar yağışının olmaması sebebiyle kışlık bitkilerin tehdit altında olduğunu söyledi. Buğday üreticilerinin de bu kapsamda endişeli olduğunu ifade eden Bulut, “Kar örtüsü kışlık ekilen bitkiler için yorgan vazifesi görmektedir. Şu sıralar kar örtüsünün zayıf olduğu Kayseri, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Yozgat ve Sivas gibi illerde özellikle sıcaklıklarının sıfırın altında 20 derecelerde seyretmesi çiftçileri endişelendiriyor” dedi.

 

 

 

Soğuk hava her alanda etkisini sürdürüyor. Hayatı olumsuz etkileyen soğuklar, çiftçi için de korkutan bir tabloyu gün yüzüne çıkardı. Son günlerde etkili olan soğuklarla birlikte kar yağışının ise yeterli olmamasının buğday üreticilerini endişelendirdiğini ifade eden Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Seyrani Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sancar Bulut, “Orta Anadolu'da hüküm süren soğuk hava, yeterli kar yağışının olmaması sebebiyle kışlık bitkileri tehdit etmeye devam ediyor. Erciyes Kayak merkezi için büyük önem taşıyan kar yağışı ve kalınlığı çiftçiyi de yakından ilgilendiriyor. Tarım ve hayvancılığın yaygın yapıldığı Kayseri ve çevre illerde buğday, arpa, nohut gibi bitkileri kışlık ekim yapan çiftçiler için kar örtüsü olmazsa olmaz önem taşımaktadır. Kar örtüsü kışlık ekilen bitkiler için yorgan vazifesi görmektedir. Şu sıralar kar örtüsünün zayıf olduğu Kayseri, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Yozgat ve Sivas gibi illerde özellikle sıcaklıklarının sıfırın altında 20 derecelerde seyretmesi çiftçileri endişelendiriyor. Çünkü, kar örtüsü olmayan sıfırın altında 20 derecenin altındaki sıcaklıklar kültür bitkileri için ölümcül olabilmekte ve bu durum ise kışlık ekim yapan çiftçilerde ekonomik zarara yol açmaktadır.”  şeklinde konuştu.

 

“DÜŞÜK SICAKLIĞIN SÜRESİ UZADIKÇA ZARARIN DA ARTIYOR”

Türkiye’de yaklaşık 26 milyon hektar tarım alanı  bulunduğunu ve bu alanın yüzde 70’e yakın kısmında kuru tarım yapıldığını anlatan Bulut, şunları söyledi: “Bitkisel üretim miktarı ve ürünün yüksek kaliteli olması yıllık yağış miktarına bağlı olarak değişmektedir. Özellikle kış öncesi ekimi yapılan ve kış boyunca kar altında kalması gereken buğday ve arpa gibi tarım ürünleri, kış mevsiminin neredeyse yarısı geride kalmasına rağmen yeterli kar yağmadığı için soğuk zararı ile karşı karşıya kaldı.

2014 yılında sadece Kayseri'de 147.429 hektar alanda buğday ekilmiştir. Kar örtüsü olmadığında sıfırın altında 20 (-20) dereceden daha düşük soğukta buğday, sıfırın altında 15 (-15) dereceden daha düşük soğuklarda da arpa ölüm riski taşımaktadır. Yapılan araştırmalarda; buğdayın kar örtüsünün bulunmadığı sıfırın altında 23 derecede 12 saat dayanabildiği belirtilmekte ve düşük sıcaklığın süresi uzadıkça zararın da arttığı bilinmektedir. Diğer yandan, 10 santimetre kar kalınlığının bulunduğu bir tarlada hava sıcaklığı sıfırın altında 35 derece bile olsa bitkinin hayatiyeti devam edebilmektedir.”

 

SARIZ VE ÇEVRESİNDE KAR TEDİRGİNLİĞİ

 

Kayseri’de merkez ve merkeze yakın ilçelerde şuan 10 cm’nin üzerinde kar yağmış olmasına karşılık özellikle Kayserinin Güney-Doğu sınırlarında başta Sarız ilçesi olmak üzere kar örtüsünün çok az ya da hiç olmadığı yerlerin bulunduğunu açıklayan Doç Dr. Sancar Bulut,  “Bu durum ise buğday üreticileri açısından bizi de tedirgin etmektedir. Umarım en kısa sürede tüm bölgelere gereken miktarda kar yağar ve tarımın bel kemiğini oluşturan buğday üreticisi zor durumda kalmaz.” dedi.

Haber: Cafer ZENGİN