- Haberler
- Güncel
- Kahramanmaraş depremleri sonrasında kazılmıştı! Kayseri'deki 40 hendekte ne çıkacak? Merak konusu oldu
Kahramanmaraş depremleri sonrasında kazılmıştı! Kayseri'deki 40 hendekte ne çıkacak? Merak konusu oldu
Kayseri'de Kahramanmaraş depremleri sonrasında başlatılan çalışma merak konusu oldu. Kayseri ile ilgili olarak hazırlanacak rapor merak ediliyor. Detaylar Kayseri haber bülteninde.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Kayseri’de başlatılan çalışma merak konusu oldu. Depremler sonrası Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Afet İşleri Daire Başkanlığı, şehrin yeraltı röntgenini çekmek için bir süre önce çalışma başlattı.
Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünde görev yapan Doç. Dr. Volkan Özaksoy ve ekibinin yürüttüğü Kayseri’yi etkileyebilecek faylardan Erkilet Fay zonu ve Erciyes Fay zonu üzerinde eş zamanlı olarak toplam 40 hendekte çalışma yapıldığı belirtildi.
Kayseri’de 40 hendek ve 1856 adet sondaj kuyusu kazıldı
Melikgazi, Kocasinan, Talas, Gesi bölgesi ve Hacılar olmak üzere toplam 1856 adet sondaj kuyusu ve yaklaşık 35.344,94 hektarlık alanda sondaj çalışması yapıldı. Çalışmalar kapsamında ayrıca Erciyes Fay Zonu ve Erkilet Fay Zonlarında 40 adet hendek çalışması yapılarak fayların geometrisi, ilerleme hızı ve depremselliği araştırılıyor.
Kayseri’nin depremselliği tespit edilecek
2024 yılı faaliyetleri ile ilgili olarak açıklama yapan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, ‘Ülkemizdeki deprem gerçeğinden hareketle kurduğumuz Afet İşleri Daire Başkanlığı’mız aracılığı ile şehrimizi dirençli kent haline çevirmek için şehrimizin adeta röntgenini çekmek için kolları sıvadık. Bu kapsamda Kayseri kentinin de üzerine kurulu olduğu Erciyes çek-ayır havzası ve çevresindeki faylar üzerinde meydana gelen depremler ile ilimizin depremselliğinin tespit edilebilmesi adına tarihsel etkileşimin çok disiplinli yerbilimleri yöntemleriyle ortaya konması maksadıyla 1. Etap Melikgazi, 2. Etap Kocasinan, 3. Etap Talas, 4. Etap Gesi bölgesi, 5. Etap Hacılar olmak üzere toplam 1856 adet sondaj kuyusu ve yaklaşık 35.344,94 hektarlık alanda sondaj çalışması yapıldı, ayrıca Erciyes Fay Zonu ve Erkilet Fay Zonlarında 40 adet hendek çalışması yapılarak geometrisi, ilerleme hızı ve depremselliği araştırıldı ve neticeler değerlendirilecek. Bu gibi pek çok faaliyeti gerçekleştirmek, projeleri ortaya koymak bizim olmazsa olmazımızdır. 2024 yılının ardından 2025 yılını da aynı kararlılıkla, aynı gayret ve özveri ile çalışmalarımızı sürdüreceğiz’ diye konuştu.
Çalışmalara hangi kurumların iş birliği ile yapılıyor?
Diğer yandan söz konusu çalışma AFAD, MTA ve Türkiye Belediyeler Birliği iş birliğinde gerçekleştiriliyor. Türkiye'nin diri faylarının paleosismolojisi çalışması ile bölgede yer radarı ve drone ile kapsamlı jeofizik çalışması yapılıyor. Bu çalışmalarla fayların yapısı ortaya çıkarılacak.