İHA, SİHA, Pilot! Hepsi bu liseden çıkıyor
Türkiye'nin stratejik konumu ve havacılık sektöründeki hızlı büyüme ile birlikte nitelikli iş gücüne olan ihtiyacı da artıyor.
Türkiye, havacılık ve savunma sanayi alanında son yıllarda başarısına başarı katıyor. Havacılık liselerinde yetişen gençler ise milli başarıların sürdürülebilirliği için güçlü bir insan kaynağı olarak görülüyor.
Türkiye’nin stratejik konumu ve havacılık sektöründeki hızlı büyüme ile birlikte nitelikli iş gücüne olan ihtiyacı da artıyor. Bu ihtiyacın karşılanmasında önemli bir role sahip olan havacılık liselerinin genç nesilleri daha lise çağında sektörün dinamikleriyle tanıştırarak, Türkiye’nin gökyüzündeki iddiasını güçlendirdiği ifade ediliyor. Havacılık lisesi mezunları arasında İHA, SİHA, dron üretiminde, savunma sanayiinde, havalimanlarında çalışan personelden uçak bakım teknisyenlerine, kabin memurlarından pilot adaylarına kadar geniş bir yelpazede görev yapan gençler yer alıyor. Bu durum, havacılık liselerinin sadece teorik bilgi değil, aynı zamanda uygulamalı eğitim konusunda da başarılı bir altyapıya sahip olduğunu gözler önüne seriyor. Türkiye’nin havacılık ve savunma sanayi alanında elde ettiği başarılar uluslararası arenada da büyük ilgi ile karşılanıyor. Türk gençlerinin uluslararası standartlarda eğitim alması, Türkiye’nin global havacılık pazarındaki rekabet gücünü artırıyor. Farklı ülkelerden gelen heyetler, Türkiye ile iş birliği ve eğitim konularında destek arıyor.
‘Türkiye havacılıkta uluslararası ilgi odağı oldu’
Amerika, Portekiz, Romanya, Hindistan, Dubai, Tayland, Malezya, Belarus, Mısır, Azerbaycan, Tataristan, Nijerya, Irak’tan gelen heyetleri ağırlayan Yesevi Havacılık Lisesi Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kodalak, "Birçok farklı ülkeden generaller, komutanlar, profesörler, öğretim görevlileri, bakanlık personelleri, eğitimci ve üst düzey yöneticiler okulumuzu ziyaret etti. Avrupa Birliği projesi kapsamında okulumuzda staj yapan yabancı öğrenciler var. Havacılık sektöründe dünyaya eğitim veren ülke konumuna gelmek bizleri ve ülkemizi gururlandırıyor" dedi.
Havacılık lisesi mezunlarının ülkenin havacılık alanındaki ilerlemesinde önemli roller üstlendiğine dikkat çeken Kodalak, "Havalimanına adım attığımız anda her noktada gördüğümüz mezunlarımız, aynı zamanda ülke savunmasında caydırıcı ve vurucu güç olan İHA/SİHA’ların ve yerli savunma sistemlerinin üretiminde yer alıyorlar. Birçok öğrencimiz, savunma sanayisinde stajyer olarak başladığı serüvenine bugün önemli projelerde kritik rollerde devam ederek, ülke ekonomisi ve milli teknolojiye de katkı sağlamaktadırlar. Milli projelerde görev alan, Türkiye’nin savunma ve sivil havacılık alanında katkı sağlayan, havacılık sektörüne yön veren gençlerimizin başarılarıyla gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.
Havacılığa kadın ilgisi artıyor
Yesevi Lisesi 9. sınıf öğrencisi Elif Su Gülerersoy ise, "Havacılık sektörü, hızla büyüyen ve her geçen gün yeniliklerle şekillenen bir sektör. Bu alanda istihdam edilen kadınların sayısı da giderek artmakta. Lider havayolu şirketimizde 500 kadın pilot ve bin civarında kadın teknik personel çalışmakta olduğunu öğrendim. Bu sebeple havacılık alanına yöneldim ve internete havacılık lisesi yazdığımda karşıma yılın en iyi havacılık lisesi ödülünü alan Yesevi Havacılık Lisesi çıktı. Okulumuzun sosyal medya hesaplarında gördüğüm kız öğrenciler de bana ilham kaynağı oldu. Okulumuzun başında kadınların sektörde kendilerine güvenle yer bulmalarını desteklemeyi misyon edinmiş bir kadın müdürün olması, kız öğrenciler için doğrudan bir rol model anlamına geliyor. Atölyelerde ve hangarda geçirdiğim bir yıllık süreçte teorik bilgilerin yanı sıra, pratik deneyimler de kazandım. Uçak parçaları, uçuş simülasyonları, dron gibi konularda uygulamalı eğitim alarak ne kadar doğru bir karar verdiğimi bir kez daha fark ettim" ifadelerini kullandı.