Halaçoğlu'ndan Erdoğan ve Kurtulmuş'a 'tarihi' hatırlatma

Kayseri eski Milletvekili, Kutlu Parti Genel Başkanı Yusuf Halaçoğlu, AK Parti Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un açıklamalarına, bir tarihçi olarak, Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanı sanırım lisede okutulan Emin Oktay'ın Tarih kitabından öğrendikleriyle Timur ve Şah İsmail'le ilgili açıklama yapmışlar' diyerek, konuyu bir tarihçi olarak değerlendirdi. Ayrıntılar Kayseri Olay haber bülteninde…

Halaçoğlu'ndan Erdoğan ve Kurtulmuş'a 'tarihi' hatırlatma
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Önce AK Parti Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları’nın etkinliğinde, “Timur filleriyle geldi, Anadolu'yu baştan başa istila etti, yılmadık. Şah İsmail içeriden dışarıdan vatanımızı sarstı, eyvallah demedik”” açıklamasını yaptı. 
Ardından TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un “Anadolu topraklarını baştan aşağı zulümle inleten Şah İsmail’e karşı, Yavuz Sultan Selim ile İdris-i Bitlisi’nin yapmış olduğu ittifak, Anadolu’daki Müslüman toplulukların birlikte var olmasına neden olmuştur.” açıklaması geldi. 

Kardeş kavgası

Her iki açıklamaya da toplumun farklı kesimlerinden tepkiler gelirken, Türk Tarih Kurumu’nun eski Başkanı, Kayseri eski Milletvekili, Kutlu Parti Genel Başkanı Yusuf Halaçoğlu da,  “Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanı sanırım lisede okutulan Emin Oktay’ın Tarih kitabından öğrendikleriyle Timur ve Şah İsmail’le ilgili açıklama yapmışlar” sözleriyle tepki gösterdi. Konuyla ilgili X Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Halaçoğlu, “Bir tarihçi olarak tarihimizi anlatırken, özellikle Türkün Türk’le savaşında zaferden söz etmemek gerektiğini söylemem gerekir. Gerek Timur’la Yıldırım Bayezid’in, gerekse Şah İsmail’le Yavuz Sultan Selim’in ve de gerekse Fatih Sultan Mehmed’le Uzun Hasan’ın savaşını bir talihsizlik ve hata olarak görmemiz ve karşılıklı düşman yerine hakimiyet hırsı olarak değerlendirmemiz gerekir. Bundan sadece ders çıkarılır. Sonuçta karşılıklı ölenler aynı milleti oluşturanlardır. Özellikle devlet adamlarının, bu Türk hükümdarları arasında rekabetin neden oluştuğunu, sonuçta nelere sebep olduğunu iyi tahlil etmeden konuşmamaları gerekir. Aslında yapmaları gereken tarihten ders çıkarıp, elde edilen tecrübeyle geleceğe daha sağlıklı bakmayı ve aynı hatalara düşmemeye gayret etmeleri şarttır. Tarihte Türkler pek çok milletle savaşmıştır. Türklere ihanet eden pek çok devlet ve millet olmuştur. Bütün bunlara rağmen siz sadece bu Türk devletlerinden söz ederseniz, bugün o devletleri kendi devletlerinin devamını sayan Türk devletlerini üzer ve birliktelik oluşturamazsınız.” dedi.