Gazeteci Osman Çiftci yazdı: Meğer o ismi zehirlemişler
Kayseri'de yaşanmış ve nasıl işlendiği yüzyıllar sonra kesinleşen cinayeti Gazeteci Osman Çiftci yazdı. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz haber bülteninde.
Yüzyıllar önce Kayseri’de yaşanan cinayet bilimsel olarak kanıtlandı. Gazeteci Osman Çiftci Kayseri’de yaşanan tarihi gerçeği gözler önüne serdi. Çiftci, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda pek az kişinin bildiği gerçeğe dikkat çekti.
Çiftci’nin paylaşımında şu ifadeleri kullandı;
“Tarihte Kayseri’de yaşanmış ve nasıl işlendiği yüzyıllar sonra bilimsel olarak da kesinleşen bir cinayet… Bir insana dünya nimeti için en yakınlarının bile nasıl ihanet edip kötülük yapabileceğine dair hazin bir örnek...
Babası 1. Gıyasettin Keyhüsrev’in şehit olmasının ardından abisi İzzeddin Keykavus ile girdiği taht kavgasını kaybedip Malatya’da Fırat kıyısındaki Minşar Kalesi’nde 8 yıl zindanda kalan Aladdin Keykubad, abisi Keykavus’un ölümünün ardından Selçuklu tahtına çıkan bir hükümdar.
Tahta çıkar çıkmaz Akdeniz’de fethettiği Kalonoros Kalesi’nin hakimi Kyr Vart’ın kızı ile (Hunat Hatun) evlenen Keykubad, kendi ismine nispet eden Alaiye (Alanya) şehrini kurduğu gibi Kayseri’ye de büyük emekleri olan, Kayseri kalesini yeniden imar eden bir muzaffer.
Kendisine komplo kurduğundan şüphelendiği emirlerini Kayseri Şeker Fabrikası içerisinde kalıntıları bulunan Keykubadiye Sarayı’na davet edip kimini idam ettirip kimini kilitlettiği odalarda açlıktan ölüme terkeden acımasız bir Sultan.
Kayseri’yi ticaret yollarının güvenli merkezi haline getiren, Şam’dan Kayseri ve Malatya’ya devam eden düğünle Eyyûbî meliki Muazzam Şerefeddin İsa’nın kızı Melike Adile Hatun ile evlenerek gücüne güç katan, Karadeniz kıyılarından doğu ve güneydoğuya kadar izi olan bir sultan.
Ermeni Kralı Hetum’u dize getiren, Harzemşahları tarih sahnesinden silen ve böylece Moğol tehlikesine kapı aralayan Keykubad, Sivas’a kadar gelen Moğolları Eruzum’a kadar kovaladı, Gürcistan’a düzenlediği seferle Gürcü kraliçesinin kızını gelin olarak aldı.
Ahlat için Eyyübiler ile karşı karşıya geldi, Moğol istilasını önledi… Hârezmli, Ermeni, Rum, Gürcü, Frank, Rus, Kıpçak ve Kürtlerin de bulunduğu ordusuna Kayseri'nin Meşhed ovasında bir resmi geçit yaptırdı.
Keykubad, Melike Adile Hatun’dan olma küçük oğlu İzzeddin Kılıç Arslan'ı veliaht olarak ilan ederken kendi sonuna giden yolu da açmış oldu. 1 Haziran 1237’de Ramazan Bayramı namazını kılarak başladığı günün akşamında Kayseri Meşhed Ovası’nda ki toyda zehirlendi.
Devlet erkanının, Moğol elçilerin de davetli olduğu ziyafette yediği kuş ya da tavuk etindeki zehrin etkisiyle fenalaşarak Kayseri Şeker gölündeki Keykubadiye Sarayı’na götürülen Keykubad, son vasiyetini vermek istediyse de olmadı, Celaleddin Karatay’ın yanında can verdi.
Akabinde iktidar yetkisine sahip devlet adamları ve komutanlar adeta darbe havasında Alaaddin Keykubad’ın veliaht ilan ettiği küçük oğlu İzzeddin Kılıçarslan yerine Hunat Hatun’dan olan büyük oğlu Gıyaseddin Keyhüsrev’i hükümdar ilan etti.Konya İl Kültür ve Turizm Müdürünün gayretleriyle Selçuklu sultanlarının birbirine karışan kemikleri toplandı, 6 yılda DNA testiyle kimlikleri tespit edildi, kafatasları bilimsel yöntemlerle etlendirilerek silüetlerinden slikon mankenler oluşturuldu ve Konya’da müzeye kondu.
Konya’ya yolunuz düşerse "Türkiye Selçuklu Hanedan Sergisi" kent merkezindeki Dar-ül Mülk Sergi Sarayı’nda.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerafettin Demirci, Keykubad’ın kafatasındaki renk değişikliklerinin ağır metal zehirlenmesine işaret ettiğini, analizlerde kafatasında civa, kobalt, arsenik, siyanür gibi ağır metaller bulunduğunu duyurdu.
Böylece; tarihi kayıtlara geçen 1. Alaaddin Keykubat’ın zehirlenerek öldürüldüğü bilgisi aradan yüzyıllar geçtikten sonra kafatası üzerinde yapılan bilimsel çalışmayla kesinlik kazandı, cinayet bilimsel olarak da ispatlanmış oldu.
Peki kemikleri ve kafatası üzerinde DNA ve Anatomi çalışması yapılan, silüeti slikon mankene dönüştürülen, zehirlenerek cinayete kurban gittiği yapılan analizlerle bilimsel olarak da ispatlanan Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaaddin Keykubad’ı kim öldürmüştü?
Büyük Sultan’ın Melike Hatun’dan olan küçük oğlu İzzeddin Kılıç Arslan’ı veliaht ilan etmesine rağmen hükümdar ilan edilen, KyrVart’ın kızı Hunat Hatun’dan olan küçük oğlu Gıyâseddin Keyhusrev’in iştiraki ile zehirlendiği tarihi kayıtlara geçti.
Annesi Hunat Hatun’un dahil olup olmadığı da hep tartışıldı halen de belirsizliğini koruyan bir konu.
‘Selçuklu ailesinin gözbebeği, parlak lambası, iktidar tacının mücevheri olan, her çeşit iyi huyla donatılmış büyük hükümdar’ın Alaaddin Keykubad’ın hayatı film olur. Zindandan tahta iktidardan tabuta.”
ZİNDANDAN TAHTA, İKTİDARDAN TABUTA…
Tarihte Kayseri’de yaşanmış ve nasıl işlendiği yüzyıllar sonra bilimsel olarak da kesinleşen bir cinayet… Bir insana dünya nimeti için en yakınlarının bile nasıl ihanet edip kötülük yapabileceğine dair hazin bir örnek... ⤵️ pic.twitter.com/Y5ZQSM1WMl— Osman ÇİFTCİ (@osmanciftci) May 7, 2025