Flaş gelişme! Kayseri Şeker'in ortaklık yapısında değişiklik mi planlanıyor?
Kayseri Şeker'de neler oluyor? Kooperatifin ortaklık yapısında bir değişikliğe mi gidilecek. Yüzde 56'sı kooperatife ait olan yapıda bu yönde bir plan mı var? Merak edilen bu sorular Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e soruldu. Detaylar Kayseri Olay Haber bülteninde.
Kayseri Pancar Kooperatifinde seçim kararı alındı. 28 Mayıs 2025 Çarşamba günü saat 10.00'da RHG Enertürk Kayseri Şehir Stadyumu'nda seçim yapılacak. Seçim öncesi adaylar çalışmalarını sürdürürken, dikkat çeken bir iddia konuşuluyor.
Kayseri Şeker’de mevcut ortaklık yapısında bir değişikliğe mi gidilecek? Bu yönde bir çalışma var mı? Konu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı ve Bakan'dan bu yöndeki sorulara yanıt istendi.
Bakan Şimşek'e, Kayseri Şeker soruları
Bu yöndeki sorular Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e soruldu. CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Kayseri Şeker Fabrikası’nın şeker pancarı üretimi ve işlenmesi açısından ülkemizin önemli sanayi kuruluşlarından biri olduğuna dikkat çekerek, ortaklık yapısına işaret etti. Kayseri Şeker’in bugün itibarıyla çeşitli kooperatifler ve kamu kurumlarıyla bağlantılı bir yapıya sahip olduğunu belirten Milletvekili Tanrıkulu, mevcut ortaklık yapısına göre Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi yüzde 56, Türkiye Varlık Fonu yüzde 10, Özelleştirme İdaresi yüzde 1, PANKOBİRLİK ve diğer bazı şeker şirketleri ile çeşitli Pancar Ekicileri Kooperatifleri yüzde 4.9 oranında hisseye sahip olduklarını söyledi.
Denetim yaptınız mı, yaptıysanız sonuç ne?
Bakan Şimşek’e bu yönde sorular yönelten ve yazılı cevap isteyen Tanrıkulu, ‘Kayseri Şeker A.Ş.'nin mevcut yönetim yapısına ilişkin Bakanlığınızın bir denetim veya düzenleyici bir rolü bulunmakta mıdır? Eğer varsa, son beş yıl içinde yapılan denetimlerin sonuçları her bir yıl bazında ana başlıklarıyla nelerdir?’ diye sordu.
Ortaklık yapısında değişikliğe gidilecek mi? Yüzde 10’luk hisse ile ilgili bir satış planı var mı?
Bakan’dan, ‘Kayseri Şeker A.Ş.'nin ortaklık yapısında herhangi bir değişiklik planlanmakta mıdır? Eğer böyle bir değişiklik öngörülüyorsa, bunun gerekçeleri ve hedeflenen yeni yapı nasıl olacaktır?’ sorusuna da yanıt isteyen CHP’li vekil Tanrıkulu, ‘Türkiye Varlık Fonu'nun Kayseri Şeker A.Ş. içindeki yüzde 10'luk hissesi ile ilgili olarak herhangi bir satış veya devretme süreci planlanmakta mıdır? Türkiye Varlık Fonu'nun Kayseri Şeker A.Ş.'nin yüzde 10'luk hisse senedine sahip olmasına neden gerek duyulmuştur? Özelleştirme İdaresi'nin yüzde 1 oranındaki hissesi hangi amaçla korunmaktadır ve bu hisselerin özelleştirilmesi veya devri konusunda bir plan bulunmakta mıdır?’ diye de sordu.
Kayseri Şeker’in yönetimini sordu! Kişilerin seçiminde ne tür kriterler aranıyor?
Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ayrıca Bakan Mehmet Şimşek’ten Kayseri Şeker ile ilgili olarak şu sorularına yazılı yanıt istedi: Kayseri Şeker A.Ş.'nin yönetsel kararlarında pancar ekicilerinin söz hakkı ne ölçüde sağlanmaktadır? Çiftçilerin yönetim sürecine katılımını artırmak adına herhangi bir yeni düzenleme veya politika gündemde midir? Kayseri Şeker A.Ş.'nin Şirketin yönetim kurulunda hangi temsilciler yer almakta olup, bu kişilerin seçiminde ne tür kriterler gözetilmektedir? Kayseri Şeker A.Ş.'nin yönetim kurulunda çiftçileri temsil eden üyelerin güncel sayısı kaçtır?
Son 5 yılda ne kadar yatırım ve harcama yapıldı? Çiftçilerin gelirlerinde nasıl etki oluşturdu
Tanrıkulu, aynı zamanda Kayseri Şeker’in yatırımlarını ve harcamalarını da Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e sorarak, ‘Kayseri Şeker A.Ş. bünyesinde bulunan fabrikaların modernizasyonu ve üretim kapasitesinin artırılması adına son beş yılda yapılan yatırımların ve harcamaların toplam tutarları kaç Türk lirasıdır? Bu yatırımların bölgedeki çiftçilerin gelirlerinde oluşturduğu etkilerin rakamsal karşılıkları Türk lirası olarak kaçtır?’ sorularına yanıt istedi.
Kayseri Şeker'de sermaye ve ortaklık yapısıyla ilgili olarak internet sitesinde şu bilgiler yer alıyor?