Eski Bakan Taner Yıldız tartışmaların hedefi oldu
Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Taner Yıldız, Kırşehir'de Seyfe Gölü koruma alanının yarıya indirilmesi kararının ardından başlayan tartışmaların hedefi oldu. Ayrıntılar Kayseri Olay haber bülteninde…
Kırşehir’in Seyfe Gölü koruma alanının Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yarıya indirilmesinin ardından başlayan tartışmanın hedeflerinden biri de Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Taner Yıldız oldu.
Seyfe Gölü’nün koruma alanının hemen yanı başında Kayseri Himmetdede de maden sahası bulunan, AK Parti Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla adı Türk Altın İşletmeleri AŞ olarak değiştirilen Koza Altın’a ait ruhsat sahalarının bulunduğu belirtiliyor.
Taner Yıldız’ın tartışmalara dahil olmasının nedeni ise Universal Madencilik’e ait Karacaören maden sahasının tüm hakları’nın iktidara yakınlığı ile bilinen Rönesans Holding’in iştiraki Tepebey Madencilik’e devredilmesi oldu. Zira Tepebey Madencilik’in temsilcisinin Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Taner Yıldız…
Kırşehir Haber Türk sitesi de ‘Rönesans Holding'in Kırşehir oyunu’ başlığıyla verdiği haberinde konuyu gündeme taşıdı. Kırşehir Haber Türk’ün haberinde, Taner Yıldız’ın Kırşehir ziyaretine dikkat çekilerek, “Tepebey Madencilik’in yönetim kurulu incelendiğinde, çarpıcı bir isim öne çıkıyor: Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız. Şirketin temsilcisi konumundaki Yıldız’ın yanı sıra yönetim kurulunda Mehmet Ali Albayrak, Emre Baki, Mustafa Baki Arıcan, Muhittin Esen ve Uğur Sebzeci yer alıyor. Taner Yıldız’ın, 20 Şubat 2025’te Kırşehir’e yaptığı ziyaret de bu süreçte dikkat çeken bir detay olarak kayda geçti.
Maden Sahaları Yanyana
Karacaören’deki maden sahası, Tepebey Madencilik’in kontrolüne geçerken, bu sahanın hemen yanında Koç ve Fernas’a ait, 8 bin futbol sahası büyüklüğünde olduğu belirtilen dev bir altın madeni projesi bulunuyor. Ayrıca, Seyfe Gölü’ne komşu olan Koza Altın’a ait ruhsat sahaları da bölgedeki madencilik faaliyetlerinin yoğunluğunu artırıyor. Seyfe Gölü koruma alanının küçültülmesiyle, bu maden sahalarının faaliyetlerinin önünün açıldığına dair endişeler artıyor.” yorumu yapıldı.
Bedeli ne olursa direneceğiz!
CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan da TBMM konuyla ilgili yaptığı konuşmada, Seyfe Gölü’nün sömürge altın madenciliğine kurban edilmek istendiğini belirterek, ‘Seyfe Gölü, Orta Anadolu'da kuşların göç yolunda bulunan, flamingolar da dâhil olmak üzere yaklaşık 200 kuş türünü barındıran, dünyanın önemli sulak alanlarından biridir. Göl ve çevresi birinci derecede doğal sit ve tabiat koruma alanıdır. Ayrıca, Türkiye'nin de taraf olduğu Bern ve Ramsar Sözleşmeleriyle de "Uluslararası Sulak Alan" koruması kapsamındadır. Tüm bu sit alanları ve uluslararası koruma mevcut iken iktidar yıllardır burayı koruyacak hiçbir adım atmadığı gibi, 14 Eylüldeki Cumhurbaşkanı Kararı'yla Seyfe Gölü'nün koruma alanını çeşitli bahanelerle daraltmıştır. Kırşehirliler bu karara oldukça kızgındır. Çünkü Seyfe Gölü ve çevresini emperyal şirketlerin sömürge altın madenciliğine kurban etmenin önü bu kararla net bir şekilde açılmaktadır. Tüm Kırşehirliler olarak bu doğa talanına karşı bedeli ne olursa olsun direneceğiz. Kırşehir sahipsiz değildir.’ dedi.
Kırşehir Haber Türk sitesinin konuyla ilgili yazısı için https://www.kirsehirhaberturk.com/haber-ronesans-holdingin-kirsehir-oyunu-40301