Erdoğan kritik zirve için Mısır'da...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kritik zirve için Mısır'a gitti. Zirvede, Gazze'nin yeniden inşası ve ateşkes aşamaları ele alınacak. Detaylar Kayseri Olay'ın haberinde.
İsrail ile Hamas arasında ateşkes anlaşması Mısır’da düzenlenen müzakerelerin ardından sağlanmıştı. ABD Başkanı Donald Trump, ateşkes planının ilk aşamasının onaylandığını duyurmuştu. Müzakerelerin yapıldığı Mısır’da anlaşma imzalanırken, İsrail hükümetinin onayıyla 10 Ekim’in ilk saatlerinde anlaşmaya devreye girmişti. 8 Ekim 2023 yılından beri Filistin’e düzenlenen saldırılarda 67 bin 682 kişi hayatını kaybetmiş, 170 bin 33 kişi ise yaralanmıştı. Gazze'de yürürlüğe giren ateşkesin ardından insani yardım faaliyetleri de hızlandı.
Tüm bu yaşananların ardından gözler bugün Mısır’a yeniden çevrildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazze'de varılan ateşkes mutabakatına ilişkin toplanacak "Barış için Şarm El-Şeyh Zirvesi"ne katılmak üzere Mısır'ın Şarm El Şeyh kentine geldi.
Erdoğan'ı burada, Mısır Kültür Bakanı Ahmed Fouad Hanno, Mısır Gençlik ve Spor Bakanı Ashraf Sobhy ile Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen ve büyükelçilik personelleri karşıladı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Şarm El Şeyh'e geldi.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve ABD Başkanı Donald Trump'ın davetine icabetle burada bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, beraberindeki heyetle Gazze'de varılan ateşkes mutabakatına ilişkin toplanacak "Barış için Şarm El-Şeyh Zirvesi"nin düzenleneceği Uluslararası Fuar Merkezi'ne hareket etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, zirve kapsamında Şarm El Şeyh Anlaşması'nın imza törenine katılması ve katılımcı ülkelerin liderleriyle istişareler gerçekleştirmesi planlanıyor.