En çok deprem hangi illerde oluyor! Deprem artışının nedeni ne?
Türkiye'de saatte 4 deprem oldu! Peki en çok deprem olan iller hangileri? Kayseri bu listede var mı? Dikkat çeken açıklamanın detaylar Kayseri Olay Haber bülteninde.
Türkiye'de ilk 6 ay içerisinde 18 bin 191 depremin meydana geldiğini belirten Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Özmen, "Bu da ortalama olarak saatte 4, günde 100 depremin yaşandığı anlamına geliyor! diye konuştu. Diğer yandan Özmen, kamuoyunda merak edilen konuya da açıklık getirdi ve ‘en çok deprem olan’ illeri sıraladı.
Aynı zamanda Afet Yönetimi Uzmanı olan Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Özmen, Türkiye'nin denizel alanlarla birlikte 1000'e yakın "deprem üretme potansiyeli olan diri fay" barındırdığını, her yıl ortalama 25 bin depremin kayıtlara geçtiğine dikkat çekti.
Hareketlilik arttı! Deprem artışının nedeni ne?
"1 Ocak-30 Haziran arasında geçen 6 aylık süreçte 18 bin 191 deprem meydana geldi. Bu sayı ortalamanın üzerinde' diyen Özmen, Deprem sayısındaki artışın nedenlerinden birinin, ocak ile şubatta Santorini ve Amorgos adaları civarında yaşanan deprem fırtınası olduğunu söyledi. Doç. Dr. Özmen, 23 Nisan'da İstanbul'da meydana gelen ve korkutan 6,2 büyüklüğündeki depremin de sismik hareketliliği artırdığını dile getirdi.
En çok deprem hangi illerde oluyor?
İl bazında en fazla depremin Muğla'da meydana geldiğini dile getiren Özmen, bu ili Malatya, Kütahya, Kahramanmaraş ve İstanbul'un izlediğini belirtti. Özmen, 'Artık 2 büyüklüğünün altındaki depremler bile tespit edilebiliyor. Verilere göre, depremler en yoğun şubat ve nisanda yaşandı. Bu da ortalama olarak saatte 4, günde ise 100 depremin yaşandığı anlamına geliyor. 4 ve 4,9 büyüklüğünde 206 deprem, 5 ve 5,9 büyüklüğünde 18 deprem, 6'dan büyük de 3 depremin meydana geldiğini görüyoruz. Bunların içindeki en önemlileri İstanbul, sonra Kulu Konya, daha sonra Marmaris Bozburun açıklarında meydana gelen depremlerdi. Bu depremler nedeniyle 2 kişi hayatını kaybetti, 452 kişi de yaralandı. Genelde İstanbul'un hemen 15-20 kilometre açığından geçen ve Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolundaki depremler üzerinde durulur. Ancak Gemlik civarında, Marmara Denizi'nin güneyinde Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kolunda da sarsıntılar yaşanıyor olması, İstanbul'un Marmara Denizi'nin güneyinde bulunan ve sismik boşluk olarak gösterilen bu koldan da ciddi şekilde etkilenebileceğini gösterdi.
İç Anadolu'da deprem tehlikesi altında
Genellikle depremlerin Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı gibi levha sınırlarında yaşandığını ancak Konya, Ankara gibi bölgelerde de levha içi diri fayların olduğunu dile getiren Özmen, Kayseri'nin de içerisinde yer aldığı İç Anadolu Bölgesinin de deprem tehlikesi altında olduğunu kaydetti. Konya ve Ankara'da meydana gelen depremleri örnek gösteren Özmen, 'Bu nedenle de sanılanın aksine İç Anadolu'nun da deprem tehlikesi altında bulunduğunu belirtti.
Dikkat çeken uyarı! 2-3 kat daha fazla etki oluşturabilir
Deprem risklerinin azaltılmasına yönelik çalışmaların başta İstanbul olmak üzere Marmara ve Türkiye'nin diğer bölgelerinde hızlandırılması gerektiğini ifade eden Özmen, Marmara Denizi'nde yaşanabilecek 7'den büyük bir depremin, Kahramanmaraş merkezli depremlerden 2-3 kat daha fazla etki oluşturabileceği uyarısında bulundu.