Başkan açıkladı: Kayseri'de günde 500 ton üretiliyor, kalitesiyle rakipsiz...
Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Güney Çakı, Kayseri'de üretilen sütün kalite bakımından en yüksek değere sahip olduğunu ve günlük 500 ton süt üretimi yapıldığını açıkladı.
Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Güney Çakı, Süt Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Kayseri'de üretilen sütlerin kalite bakımından Türkiye'nin en yüksek değerlerine sahip olduğunu vurguladı. Çakı, günlük 500 ton süt üretimiyle Kayseri'nin bölge illerindeki süt işleme tesislerinin de ilk tercihi olduğunu belirtti.
Araştırmacı Yazar Nezir Ötegen'in derlediği bilgilere göre Başkan Çakı, süt kalitesini belirleyen bakteri oranı, somatik hücre, protein ve yağ oranı gibi kritik değerlerde Kayseri bölgesinin en iyi sonuçlara sahip olduğunu ifade etti. Bu başarının arkasında, üreticilerin titiz çalışmaları ve özellikle soğuk süt zincirine verilen önem yatıyor. Çakı, sütlerin çiftlikte soğutulmasının önemine dikkat çekerek, bu sayede sütün değerlerinin istenilen düzeyde kaldığını ve çevredeki tesislerin Kayseri sütünü tercih etmesinde önemli bir rol oynadığını kaydetti.
Kayseri'de süt sığırcılığını ve süt endüstrisini daha da geliştirmek adına büyük bir süt işleme işletmesinin, yani bir fabrikanın kurulmasının en önemli ihtiyaçlardan biri olduğunu belirten Çakı, bu yatırımın bölgedeki süt üretimini daha ileriye taşıyacağını söyledi. Ayrıca, süt üretimini olumsuz etkileyebilecek süt simsarlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
Kayseri'nin, süt üreticilerinin ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin ortak markası olan Hunat markasının yerli ve milli bir marka olduğuna dikkat çeken Çakı, tüm tüketicileri Hunat ürünlerini tüketmeye davet etti. Hedeflerinin, Kayseri'de üretilen sütün en az %50'sinin mamul hale getirilmesini sağlamak olduğunu aktardı. Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin süt ürünü alıp pazarlaması ve bir miktarını mamul hale getirmesi sayesinde, üreticilerin artık "Sütümü nereye satacağım?" diye düşünmek zorunda kalmadığını da sözlerine ekledi.
Çevre Günü vesilesiyle çiftçilerin çevreye zarar verdiği düşüncesinin aksine en büyük çevrecinin çiftçi olduğunu dile getiren Güney Çakı, üretimi artırmak için kullanılan zararlılarla mücadelede kullanılan kimyasalların azaltılması gerektiğinin de altını çizdi. Süt üreticisinin sürdürülebilirliğini sağlamak adına süt fiyatlarının bir buçuk - iki buçuk kilo yem karşılığı bir kilo süt olması gerektiğini belirterek, bunun süt üreticileri için asgari ücret gibi bir değer taşıdığını ifade etti.
Başkan Çakı, Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği hakkında da bilgiler verdi. Birliğe kayıtlı bin işletmede 65 bin büyükbaş hayvan bulunduğunu belirten Çakı, Kayseri'de günlük 500 ton olan süt üretiminin günlük 150 tonunun pazarlamasını ve değerlendirilmesine katkı sağlamak için 60 araç ve 70 personel ile üreticilerin hizmetine 7 gün 24 saat koştuklarını kaydetti.