Arıkan kürsüye 1 milyon 214 binden fazla imza ile çıktı
Saadet Partisi Genel Başkanı Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan, Yeni Yol Grubu'nun grup toplantısında kürsüye 1 milyon 214 binden fazla imzanın yer aldığı klasörlerle çıkarak, 'Burada bir milletin feryadı var! Burada kirasını ödeyemeyen Mehmet Amca'nın isyanı var! Burada daha ucuz sebze meyve alabilmek için akşam karanlığını bekleyen Ayşe Teyze'nin hüznü var! Emekli olmasına rağmen, 65 yaşında taş ocağında çalışmak zorunda kalan, çalışırken can veren Ahmet Amca'nın ah'ı var!' dedi. Ayrıntılar Kayseri Olay haber bülteninde…
Saadet Partisi Genel Başkanı, Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan, Yeni Yol Grubu’nun haftalık grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Kürsüye içinde 1 milyon 214 binden fazla imza bulunan klasörlerle çıkan Arıkan, “Bölgemizde birçok önemli müzakerenin yapıldığı bir dönemde, bizim Meclisimizde de önemli bir konunun müzakeresi yapılıyor. En düşük emekli aylığının artırılmasını da içeren bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi görüşülüyor. Öncelikle bu “20 bin TL” teklifinin görüşülmesini bile kabul etmiyoruz! Bizim teklifimiz nettir: en düşük emekli aylığı, en azından asgari ücret seviyesine yükseltilmeli; prim ödemelerine göre kademeli bir oranlama yapılmalıdır. Biz bunu kanun teklifi olarak sunduk ve bu konuda başlattığımız imza kampanyamıza da milletimiz çok büyük teveccüh gösterdi. İşte önümdeki klasörlerde, 1 milyon 214 binden fazla imza ile milletimizin desteği var. Arkadaşlar, her bir klasörde 100.000’in üzerinde imza var. Bu kürsüden söyledik, Genel Kurulda milletvekillerimiz dile getirdi, bugün yine araştırma önergesi vereceğiz. Bakınız, 1 milyon 214 binden fazla imza burada hazır! Bunları sadece klasör olarak görmeyin: burada bir milletin feryadı var! Burada kirasını ödeyemeyen Mehmet Amca’nın isyanı var! Burada daha ucuz sebze meyve alabilmek için akşam karanlığını bekleyen Ayşe Teyze’nin hüznü var! Emekli olmasına rağmen, 65 yaşında taş ocağında çalışmak zorunda kalan, çalışırken can veren Ahmet Amca’nın ah’ı var! Şimdi, Meclis bir şeye karar verecek: milyonlarca emeklinin talebi, isteği, beklentisi mi olacak, yoksa Mehmet Şimşek’in dediği mi? Bir kere de FED’in imzasına değil, milletin imzasına değer verin!” dedi.
‘Bedava Yaşıyoruz’
Arıkan, iktidarın uygulamalarını Orhan Veli’nin ‘Bedava Yaşıyoruz’ şiiri ile eleştirerek, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Perşembe’nin gelişi, Çarşamba’dan belli… Bu iktidar, tüm emeklileri sefalette eşitlemek arzusunda. Nereden anlıyoruz? İşte bayram ikramiyesi! Konuşulan rakam ne? Bayram başı ‘500 lira.’ Markete girseniz daha; ilk reyonda, ilk rafta, alacağınız ilk üründe bitecek olan 500 liradan bahsediyoruz! Baktılar, tepkiler yine dinmiyor; bu sefer, ‘Adam gibi zam yapamadık ama bazı şeyleri bedava yapalım’ dediler. Tiyatroları, müzeleri, ören yerlerini bedava yaptılar. Yani! Artık devlet tiyatrolarında ‘Sefilleri’ seyretmekte, ‘Sefilleri’ oynamak da bedava! Evinin önündeki markete, mahallesindeki pazara gidemeyen emekliye, artık Göbeklitepe bedava, Gordion bedava, Hattuşaş, Aspendos, Efes bedava olacak! Orhan Veli’nin meşhur bir şiiri ‘Bedava Yaşıyoruz’da dediği gibi: ‘Hava bedava, bulut bedava; dere tepe bedava; yağmur çamur bedava, otomobillerin dışı, sinemaların kapısı, camekanlar bedava, peynir ekmek değil ama acı su bedava, kelle fiyatına hürriyet, esirlik bedava.’ Orhan Veli bugünleri görseydi, bizim ‘EmekliChef’ diye dile getirdiğimiz ‘Hayalet köftelerini, sabır aşlarını, dönmeyen dönerleri’ de listeye alırdı. Diyarbakır’da pazar alışverişinde bir şey alamayan emekli amcamızın gözyaşları içinde söylediği cümle ile söylüyorum: ‘Zor, bu iktidar ile çok zor.’ Faiz baronları için kolay, ama emeklimiz için zor. İhale sahipleri için kolay, ama asgari ücretli için zor. Ankara’dan dayı bulup birden fazla maaş alan için kolay; ama milyonlarca gencimiz için zor. İktidar; 86 milyon için kolayı zor yapmıştır!”
“İktidar emekliye, emekçiye verilen zamları kaynak yetersizliği ile açıklıyor. Ancak! Daha geçtiğimiz hafta bu iktidar 20 milyar liralık borca tam 260 milyar lira faiz ödedi. Arkadaşlar dikkatlerinizi arz ediyorum! 20 milyar lira için 260 milyar lira faiz ödendi. Ana paranın tam 13 katı faiz ödendi. Peki iktidarın kaynak “yok diye” 1062 TL olarak açıkladığı emekli zammının bütçeye maliyeti ne kadar? Sadece 70 milyar lira. Tekrar ediyorum, 20 milyar borç için ödenen 260 milyar lira faiz çok görülmezken, 40 yıl çalışmış milyonlarca emekli için 70 milyar lirayı yük olarak görüyorlar. İşte biz bunun için diyoruz ki; bu ülkede para sorunu yok, faiz sorunu var, bu ülkede kaynak sorunu yok, ahlâk sorunu var.
Ödedikçe çoğalan borç. Değerli arkadaşlar, bu kadar faiz ödeniyor, peki borçlar azalıyor mu? Ne yazık ki bizim borçlar ödendikçe çoğalıyor. Seçimden sonra büyük minnet ve ricalarla Londra’dan getirilen, ekonomiyi düzeltecek, enflasyonu bitirecek denilen Sayın Mehmet Şimşek döneminde dış borç 100 milyar dolar arttı! Sayın Şimşek geldiğinde; düşecek denen faiz yükseldi, bitecek denen enflasyon TÜİK’e rağmen bitmedi, dış borç daha da arttı.
Biz bunun neresini düzeltelim? Çünkü iktidar olması gereken ne kadar yanlış varsa yaptı, şimdi doğrusunu bilmiyor. Hani bir fıkra vardır; yaşlı bir teyzemiz hocaya gelip demiş ki; “Hoca Efendi Yunanistan’da bir kadın evliya çıkmış, kızını Allah için kurban edecekken gökten İsrafil bir keçi getirmiş doğru mu?” Hoca bakmış, teyzecim demiş ben bunun neresini düzelteyim? Yunanistan değil Arabistan, kadın evliya değil İbrahim peygamber, İsrafil değil Cebrail, keçi değil koç.
Şimdi biz de iktidara diyoruz ki, sizin hangi politikanızı düzeltelim; faize değil, alın terine yönelin, ranta değil, üretime yönelin, yolsuzluğa değil, adil bölüşüme yönelin, betona değil, toprağa yönelin, lobilere değil, milli üretime yönelin, harama değil, helale yönelin. Göreceksiniz, o zaman faiz de gider, enflasyon da iner, borç da biter!”
