'YİNE SAĞLIK-SEN YİNE AKP YİNE FİYASKO'

TAKİP ET >>

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Şube Başkanı Orhan Karakaya, “Fiili hizmet süresi zammı tüm sağlık emekçilerinin aynı zamanda sosyal hizmet emekçilerinin de en önemli sorunlarından biridir ve başka meslek grupları bu haktan faydalanırken sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yıllardır kapsam dışı tutulması ise son derece adaletsiz bir tutumdur. Yine Sağlık-Sen, yine AKP, yine fiyasko.” dedi.

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Şube Başkanı Orhan Karakaya, yaptığı açıklamada, “Fiili hizmet süresi zammı hakkımızı istiyoruz ve alacağız.” diye konuştu.

“Sosyal hizmet emekçilerinin fiili hizmet süresi zammı talebi ise öncesinde olduğu gibi son Toplu Sözleşme'de de, yetkili Sendika nezdinde de bir kez daha yok sayılmaktadır.” diyen Karakaya, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Sağlık emekçilerinin fiili hizmet süresi zammı konusundaki ısrarcı yaklaşımı sonucunda bakanlık harekete geçmek zorunda kaldı. Ancak oyalama taktiği yine devredeydi. 2016-2018 TİS hükümlerinde ‘Sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personelden kimlerin hangi şartlarda ve süreyle fiili hizmet süresi zammından yararlandırılıp yararlandırılmayacağı hususu, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı bünyesinde bu amaçla oluşturulacak komisyon tarafından 2016 yılının sonuna kadar sonuçlandırılması yönünde çalışma yapılacağı' yer aldı. 14 Mart Tıp Bayramını Van'da Sağlık Bakanı ile kutlayan Başbakan Davutoğlu konuşmasında sağlık çalışanlarının tuttuğu nöbet saatine göre 90 güne kadar fiili hizmet zammından yararlanacaklarını, 3 yıla kadar erken emeklilik hakkı elde edebileceklerini ifade etti. Sağlık Bakanlığı tarafından kamuoyu ile paylaşılan bir çalışma olmasa da gerek Başbakan'ın açıklaması gerekse basına yansıyan haberlerden anlaşıldığı kadarıyla yapılması planlanan düzenleme ile yıllardır fiili hizmet zammı isteyen sağlık emekçilerini yeniden oyalamaktan başka bir anlam taşımıyor. Sağlık emekçileri olarak şiddetle, fiziksel, kimyasal ve biyolojik risklere rağmen hizmet üretmeye çalışıyoruz. Bunların yanı sıra nöbet, vardiya, aşırı çalışma, çalışma süresinin uzunluğu ve düzensizliği, fiziksel ve ruhsal yoğunluk ve strese bağlı oluşan alkol ve ilaç bağımlılığı, gebelik ve çocuk büyütmede sorunlar, eğitim ve araştırma olanaklarında kısıtlılık, yabancılaşma gibi çalışma koşulları ve çalışma ortamının sonucunda gelişen ‘psiko-sosyal sorunlarımız' söz konusudur. 2014 yılı Mayıs ayında dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sağlık emekçilerine 5 yıla 1 yıl şeklinde fiili hizmet zammı uygulanması için ‘talimat' vereceğini açıklamış ve 7 Haziran seçimlerinden hemen önce 2015 Mayıs ayında Hükümet tarafından yapılan açıklamada bu konuda kesinlikle bir düzenleme yapılacağı belirtilmişti. Gelinen noktada 5 yıla 1 yıl değil, 33 yıla 1 yıl fiili hizmet zammı getirilmektedir. Sağlık emekçileri başka konularda olduğu gibi fiili hizmet süresi zammı konusunda da Sağlık Sen ve AKP tarafından yıllardır oyalanmaktadır. Sağlık ve sosyal hizmet işkolu ‘ağır ve tehlikeli işler' kapsamında olduğu için Fiili Hizmet Süresi Zammı Talep ediyoruz, bu aynı zamanda bir haktır. Fakat AKP Hükümeti ve Sağlık-Sen ise fiili hizmet süresi zammını içeriğini boşaltmakta ve fazla mesai karşılığında tanımlamaktadır. Verilen kırıntı ile çalışanların sağlığını bozacak daha çok çalışmayı dayatmaktadır. Sağlık emekçilerinin talepleri gayet nettir. Yaşamsal bir hizmet, sağlık hizmeti üretirken sağlığımızdan olmamak için ‘oyalanmak' değil, fiili hizmet süresi zammı istiyoruz.” (Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme