O FİLMİ İZLETTİRİN
Vali Orhan Düzgün, “Kayseri Emniyet Kemeri Takıyor” kampanyası için sivil toplum kuruluşlarından destek istedi. Bu kapsamda STK'lara yazı gönderen Düzgün, gerçekleştirilecek seminerlerde konuyla ilgili olarak hazırlanan spot filminin katılımcılara izlettirilmesini istedi.
Vali Orhan Düzgün, ülkemizde meydana gelen trafik kazalarında her yıl binlerce vatandaşın hayatını kaybettiğini, on binlercesinin yaralanıp, sakat kaldığını ifade ederek, bu konuda kamuoyundan duyarlılık gösterilmesini istedi.
Trafik kazalarında ki ölüm ve yaralanma oranı gelişmekte olan diğer ülkelere kıyaslandığında ülkemizde daha yüksek olduğunu dile getiren Düzgün, “Bu oranın azaltılması için alınacak tedbirlerden bir tanesi de emniyet kemeri kullanılmasını alışkanlık haline getirilmesidir. Sürücü ve yolcuların koruyucu tertibat kullanma mecburiyeti 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 78. maddesi ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 150. maddesinde sürücülerin ve yolcuların koruyucu tertibat kullanma mecburiyetleri açık bir şekilde ifade edilmektedir. Ayrıca karayolu trafik güvenliği stratejisi ve eylem planı ile ülke genelinde 2020 yılına kadar trafik kazası sonucu meydana gelen ölümlerin yüzde 50 oranında azaltılması ve emniyet kemeri kullanımının 2015 yılına kadar şehir içinde yüzde 70 şehir dışında yüzde 90 çıkartılması amacıyla 2013-14 yılları emniyet kemeri ve hız yılı olarak ilan edilmiştir.” dedi.
Yapılan bilimsel araştırmaların emniyet kemeri kullanımının kaza sonrası araçlar içinde meydana gelen ölümlerin yüzde 30, ağır yaralanmaları yüzde 40 oranında azalttığını ortaya koyduğunu vurgulayan Vali Düzgün, bu konuda sivil toplum kuruluşlarından da destek istedi. Düzgün, STK'lardan gerçekleştirilecekleri seminerlerde ve toplantılar konuyla ilgili olarak hazırlanan spot filmlerine yer vermelerini istedi.
Düzgün, konuyla ilgili açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Ölümle sonuçlanan kazalarda oluşan yaralanmalar incelendiğinde ise yoğunlaşma yüzde 48 ile baş boyun yaralanmaları, yüzde 37 ile göğüs karın ve kalça yaralanmaları yüzde 8 ile omurga ve göğüs yaralanmaları üzerinde oluşmaktadır. Emniyet kemeri kullanımı bu olumsuz etkileri asgariye indirmekte de son derece etkin bir role sahiptir. İlimizde son bir yıl içerisinde vatandaşlarımızın emniyet kemeri kullanılması yönünde bilinç düzeyini artırmaya yönelik eğitim faaliyetleri doğrultusunda 20 bin el broşürü hazırlanarak araç sürücü ve yolcularına dağıtılmış, basın ve yayın kuruluşlarıyla iş birliği yapılarak bu konuda risk bilgisini içeren eğitici spot filmlerin yayınlanması sağlanmıştır. Bunun yanında emniyet kemeriyle ilgili olarak ilimizde 2012 yılanda 32 bin 319 araç sürücüsü denetlemiş emniyet kemeri kullanmayan 14 bin 396 sürücüye 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 78, maddesine istinaden gerekli işlemler yapılmış olup bu yöndeki etkin denetimler devam edecektir. Bu nedenle ‘Kayseri Emniyet Kemeri takıyor' sloganının tüm kullanıcı ve yolcularda benimsenerek öz kültür haline gelebilmesi ve emniyet kemeri kullanımının öneminin vurgulanması amacıyla hazırlanarak gönderilen spot filmin, sivil toplum kuruluşlarınca yapılacak olan eğitim toplantıları, etkinlik ve sunumlarında katılımcılara izlettirilmesini rica ediyoruz” Haber: Mehmet SERBEZ