MÜFTÜ'NÜN 1 MAYIS MESAJI KIZDIRDI

TAKİP ET >>

KAYSERİ Müfütüsü Ali Maraşlıgil, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, 1 Mayıs Perşembe gününü 2 Mayıs Cuma gününe bağlayan gecenin Regaib Kandili olduğuna dikkat çekerek, “En önemli gecenin gününde taat etmek dururken kimse isyanlara dalmasın. Birlik beraberliğimizi bozucu olaylara vatandaşlarımız karışmasın” dedi.

Kayseri Müftüsü Ali Maraşlıgil, Müftülük hizmet binasında düzenlediği basın toplantısında 30 Nisan tarihinin Recep ayının birinci günü ve üç ayların başlangıcı olduğunu söyledi.

Üç aylar olan Recep, Şaban ve Ramazan'ın feyizli, bereketlibir maneviyat mevsimi olduğunu ifade eden Maraşlıgil, “Bu aylar dini duygularımızın yoğunluk kazandığı, merhamet, şefkat, yardımlaşma ve dayanışma hislerimizin doruk noktaya ulaştığı bir zamandır. Ayrıca hatalarımızdan ve günahlarımızdan temizlenme, hayırlı ve yararlı işleri daha da fazlalaştırmak için fırsat dilimidir” dedi.

Açıklamasında 1 Mayıs Perşembe gününü 2 Mayıs Cuma gününe bağlayan gecenin Regaib Kandili olduğunu dile getiren Kayseri Müftüsü Ali Maraşlıgil, Regaib'in elde edilmesi arzu edilen değerler anlamına geldiğini söyledi. Maraşlıgil, Bu mubarek gece, Yüce Allah kullarına bol bol rahmet ve mağfirette bulunduğu için bu adı almıştır. Bu aylarda bizlerde Rabbimize dua etmeli ve bu manevi iklimden mahrum kalmamalıyız” şeklinde konuştu.

1 Mayıs tarihinin aynı zamanda İşçi Bayramına denk geldiğini anlatan Maraşlıgil, vatandaşlara da seslenerek, şunları söyledi: “ İmanı olan insanlarız. Allah'ın ayında en önemli gecenin gününde isyanlara dalınmasın, taat etmek dururken birlik beraberliğimizi bozucu olaylara kimse karışmasın. Bayramı bayram olarak yapalım. Bir tarafta manevi bayram da var. Bunları birbirine karıştırmadan hoşgörü içerisinde bu günleri geçirelim”

İslam coğrafyasında kara bulutların dolaştığını da dile getiren Müftü Maraşlıgil, Müslümanların kan ve gözyaşlarının dinmesi temennisinde de bulundu. Maraşlıgil, “Bu hayırlı aylar, birlik ve beraberliğe vesile olsun” dedi.

Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayına yönelik de açıklamalar da bulunan Maraşlıgil, Ramazan ayında suç oranlarının azaldığını ifade ederek, “Manevi pasaportumuzu alarak Ramazan ayına girelim. Bu ayda suç oranları en aza iniyor hatta sıfırlanıyor. Yani hem günahlar hem de suçlar sıfırlanıyor. Bunun yanında 3 aylarda baştan sona da oruç tutan vatandaşlarımız var. Bu vatandaşlarımız için de oruç Çarşamba günü başlıyor. Bu kapsamda bu ayların vatanımıza, milletimize ve İslam alemine hayırlar getirmesini temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.

KAYSERİ Müftüsü Ali Maraşlıgil, dün düzenlediği basın toplantısında, 1 Mayıs Perşembe gününü 2 Mayıs Cuma gününe bağlayan gecenin Regaib Kandili olduğuna dikkat çekti. Maraşlıgil, 1 Mayıs'ın aynı zamanda İşçi Bayramı olduğuna da dikkat çekerek, “İmanı olan insanlarız. Allah'ın ayında en önemli gecenin gününde isyanlara dalınmasın, taat etmek dururken birlik beraberliğimizi bozucu olaylara kimse karışmasın. Bayramı bayram olarak yapalım. Bir tarafta manevi bayram da var. Bunları birbirine karıştırmadan hoşgörü içerisinde bu günleri geçirelim” şeklinde ifadeler kullandı. Kayseri Müftüsü Ali Maraşlıgil'in bu yönde yaptığı açıklamaları değerlendiren Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kayseri Dönem Sözcüsü ve aynı zamanda 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Orhan Karakaya, Müftü Maraşlıgil'e seslenerek, “Sigortasız asgari ücretin yarısına 300-400 liraya çalıştırılan mülteci Suriyeli, İranlı işçilere ilgili iki vaaz vermez misin?” diye sordu.

SENDİKACILAR MÜFTÜYÜ 1 MAYIS'A KATILMAYA DAVET ETTİ

Karakaya, açıklamasında şunları söyledi: “Mesai ücretleri verilmeden sabahın 7'sinden akşamın 9'una kadat çalıştırılan Kayserili işçilerin patronlarına da 'bu yaptığınız Müslümanlığa sığmaz' diye çıkışamıyor musun? İslamiyet, 'çalışanın hakkını alın teri kurumadan verin' der, sendikasız, insanlık dışı koşullarda, açlık sınırının altında çalışan Kayserili işçiler için Müslüman geçinen patronlara söyleyecek bir şeyiniz yok mu?
Ey müftü, ey Kayseri il müftüsü Ali Maraşlıgil, sen bu işlere karışma. Herkesin inancı kendine. Ama şunu da unutma: ‘Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır' diye de bir hadis var. Şeytana uymamak için biz sizi de 1 Mayıs günü işçilerin emekçilerin haklı mücadelelerine omuz vermek için işçi Bayramı'na katılmaya davet ediyoruz.”


“HÜKÜMETİN ÇIKARLARI DOĞRULTUSUNDA ‘FETVA' VEREREK VATANDAŞLARIN DİNİ DUYGULARINI İSTİSMAR EDİLMİŞTİR”


Kayseri Emek Partisi İl Başkanı İsmet Gümüşoluk da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Diyanet İşleri Başkanlığı ve bağlı müftülükler bir kez daha hükümetin çıkarları doğrultusunda ‘fetva' vererek vatandaşların dini duygularını istismar ettiğini ispat etmiştir” dedi. “Kayseri İl Müftüsü Ali Maraşlıgil'in; işçi sınıfının uluslar arası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs İşçi Bayramı'na yönelik sözleri ve işçilere ‘isyan etmeyin' çağrısı, bu ispatın son örneği olmuştur.” Diyen Gümüşoluk, şöyle konuştu: “İl Müftülüğü açıklaması ile ‘sınıflar üstü bir inanç kurumu' olmadığını yeniden gösterdiği gibi başta inanç sahibi işçiler olmak üzere, tüm işçi ve emekçilerin de vicdanını rahatsız etmiştir. Partimiz, inançların siyasi iktidarların çıkarları doğrultusunda sömürülmesinin engellenmesi bakımından, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kapatılmasını savunmaktadır. Maraşlıgil'e sorulması gereken sorularımız var: Milyonlarca işçinin açlık sınırının altında çalıştırılması caiz midir? İş güvenliği uygulamaları masraflı olduğu için iş kazalarında sadece nisan ayında 70'in üzerinde işçi yaşamını yitirmişken, müftülük patron sınıfına da ‘El insaf, dünya malına bu kadar değer vermeyin' çağrısı yapmış mıdır? 1 Mayıs'ı terörize eden hükümet yasaklarına karşı da açıklama yapmazsa, İl Müftüsü'nün tek derdinin inançlar olduğuna nasıl inanabiliriz? Birlik ve dayanışma günü 1 Mayıs ile ilgili böyle mesnetsiz açıklamalar yaparak işçileri bölmeye çalışmanın, ekmeğinin kavgasını verenleri zan altında bırakmanın dinde bir karşılığı var mıdır? Partimiz Kayseri İl Müftüsü'nün bu sorulara cevap vermesini ve başta inanç sahibi işçiler olmak üzere tüm emekçilerden özür dilemesini talep etmektedir. Müftü beye en güzel cevabı ise iş, ekmek, özgürlük mücadelesine katılan her inançtan işçiler verecektir. Bu yılki 1 Mayıs'ın güçlü ve kitlesel geçmesi ve mücadelenin bundan sonrasında daha da birleştirilerek devam ettirilmesi Maraşlıgil gibi din istimrarcılarına verilecek en kalıcı cevap olacaktır.” Haber: Cafer ZENGİN

Bakmadan Geçme