İŞKUR DEPREMDEN KAÇTI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kentsel Dönüşüm çalışmaları kapsamda illerdeki riskli binaların tespitini de yapıyor. Binaların tespiti, kamu görevlilerini beklemeden bakanlık tarafından yetki verilen kurum ve kuruluşlara yapılan başvuruların ardından da yapılabiliyor. Bir diğer anlamda işlem bu şekilde hız kazanıyor. Yapılan başvurunun ardından yetki verilen yani lisanslı kurumlar harekete geçerek, binalardan parça alıp ilgili laboratuarlarda inceliyor ve risk durumunu tespit ediyor.
RİSK TESPİTİNİ HANGİ KURUMLAR YAPIYOR?
6306 sayılı kanun kapsamında riskli yapıların tespiti için Kayseri'de de yetki verilen kurum ve kuruluşlar belli oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kurumun il müdürlüğünün başta olmak üzere Büyükşehir, Melikgazi, Kocasinan Belediyeleri ile diğer ilçe belediyelerine, İl Özel İdaresi'ne, Nuh Naci Yazgan ile Erciyes Üniversiteleri'ne ve 3 özel yapı denetim firmasına kentteki riskli binaların tespiti için yetki verirken listede herhangi bir meslek odasının yer almaması da dikkat çekti.
İŞ-KUR BİNASI DEPREME DAYANIKSIZ ÇIKTI
Kentsel Dönüşüm çalışmaları ile birlikte kentte adeta kurumlar arasında deprem seferberliği de başladı. Bu kapsamda harekete geçen İŞ-KUR İl Müdürlüğü, Gülük Mahallesi'ndeki 5 katlı hizmet binasında risk tespiti yaptırdı. Erciyes Üniversitesi'nden gelen uzmanlar binayı enine boyuna inceledi. Yapılan incelemenin ardından da korkunç tablo gün yüzüne çıktı. Binanın depreme karşı dayanıklı olmadığı belirlendi. Bunun üzerine harekete geçen il müdürlüğü gerekli yazışmalar yaptı ve Düvenönü'nde başka bir bina kiralayarak oraya taşındı.
İL MÜDÜRÜ AYÇİÇEK: “BİNA YIKILACAK”
İŞ-KUR İl Müdürü Ahmet Ayçiçek ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada binanın depreme karşı dayanıksız çıktığını ve bu nedenle başka bir binaya taşınmak zorunda kaldıklarını söyledi. Ramazan Bayramı sonrasında taşınma işlemlerine başladıklarını ve bundan böyle Düvenönü'nde kiralanan binada hizmet vereceklerini vurgulayan Ayçiçek, “Bundan sonraki süreçte riskli olduğu belirlenen mevcut bina yıkılacak. Bakanlığımız tarafından yeni bir binanın yapılması da gündemde. İlerleyen günlerde konu daha da netleşecek. Bu yönde bir sıkıntı yaşasak da biz yeni binamızda da vatandaşlarımıza en iyi hizmeti vermeye devam edeceğiz. Önümüzdeki günlerde yeni hizmet binası konusunda yeni gelişmeler de ortaya çıkabilir” şeklinde konuştu.
BÜYÜKŞEHİR İŞ-KUR BİNASINI ES GEÇTİ
Büyükşehir Belediyesi de çevre düzenleme çalışmalarında İŞ-KUR binasını es geçti. Bir süredir 'Kültür Yolu' projesi kapsamında Cumhuriyet Meydanı ile Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi'nden başlayarak Hunat, Yoğunburç ve Camikebir bölgesini içine alan bölgelerde cephe kaplama ve çevre düzenlemeye yönelik çalışma yapan Belediye, depreme dayanıksız çıkan İŞ-KUR binasının yıkılacağı yönündeki kararla birlikte binayı atlayarak çalışmalarına diğer binalarla devam etti. Yani çevredeki diğer binaların cepheleri kaplama ile görüntü kirliliğine karşı yeniden şekillendirilirken İŞ-KUR binasına dokunulmadı. Belediyenin yeni yapılacağı ifade edilen yeni binanın ardından çalışma yapması beklenirken İŞ-KUR hizmet binasında yaşanan bu beklenmedik durumun ardından gözler diğer kamu binalarına çevrildi. Şimdi kamuoyu geriye kalan kamu binalarının da “riskli olup olmadığı” yönündeki sorunun cevabını merak ediyor. Haber/Foto: Cafer ZENGİN