HALAÇOĞLU'DAN BAĞIMSIZ YARGI İSYANI!
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Askerî Hâkimler Kanunu'na Dair Tasarı yaptığı açıklamada, tasarıya göre 'Askerî Hakimler Kurulu 5 kişiden oluşacak ve Kurulun Başkanı da Millî Savunma Bakanı olacaktır” denildiğini belirterek, “Bu, Anayasa'ya aykırıdır, kuvvetler ayrılığına aykırıdır, yargı bağımsızlığına aykırıdır, hâkimlik teminatına da aykırıdır” dedi.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili ve aynı zamanda Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu,yürütme organının bir elemanının, bir yargı kurulunun başında olmasının yürütmenin yargıya doğrudan müdahalesi anlamına geleceğine dikkat çekti.
“ANAYASA'YA AYKIRI”
Askerî Hâkimler Kanunu'na Dair Tasarı ile ilgili endişelerini dile getiren Halaçoğlu, “Kurulun 4 üyesi ise Millî Savunma Bakanının önereceği birinci sınıf hâkimler arasından Başbakan tarafından seçilecektir. Böyle bir seçim, herhâlde, kurulun gündemini tek başına Millî Savunma Bakanının da belirleyecek olduğunu ve toplantıya çağıracak olduğunu göz önüne alacak olursanız artık o kurulun, o Hâkimler Kurulunun kendi özgür iradesiyle karar verebilecek bir hukuk kurulu olmaktan çıkacağını herkes tabii olarak bilir. Dolayısıyla, bu, Anayasa'ya aykırıdır, kuvvetler ayrılığına aykırıdır, yargı bağımsızlığına aykırıdır, hâkimlik teminatına da aykırıdır. Böyle bir durum, bu oluşturulacak kurul, özgür iradesiyle karar verebilecek bir kurul olmaktan çıkan, yürütmenin tamamen kontrolü altına verilen bir hüviyet taşımaktadır” diye konuştu.
“KUVVETLER AYRILIĞINA DİKKAT EDİLMEYEN BİR DEVLET
YÖNETİMİ DEMOKRASİ OLARAK ADLANDIRILAMAZ”
“Tasarının 4'üncü maddesinde Millî Savunma Bakanına kurula yapacağı atamalar dışında Askerî Adalet Teftiş Kurulu Başkanlığı, Askerî Adalet İşleri Başkanlığı ve yargıyla ilgili diğer idari görev kadrolarına muvafakat aranmaksızın tek başına atama yetkisi vermektedir” diyen Halaçoğlu, şöyle konuştu: “Şimdi bunları göz önüne aldığınız zaman bu askerî kurulu oluşturmanıza gerek yok. ‘Doğrudan doğruya yürütme bu konularda kararı versin ve konu kapansın' diyebiliriz. Şimdi, tabii tenkit edecek daha birçok konu var ama şunu özellikle belirtmek istiyorum: Bir hukuk devleti gerek sivil hukukta olsun gerekse askerî hukukta olsun muhakkak kendi bağımsız iradesiyle hareket etmek mecburiyetindedir. Yani kuvvetler ayrılığına dikkat edilmeyen bir devlet yönetimi asla demokrasi olarak adlandırılamaz ve böyle yönetimler eninde sonunda o devletin çöküşüne sebep olur. Dolayısıyla Anayasa'ya aykırılığın ve sözüne ettiğimiz konuların düzeltilmesi, düzeltilmeden bu yasanın tamamen Türkiye'nin ve Askerî Hâkimler Kurulunun bağımsız hareketinin önünde bir engel olacağını belirtiyorum”
Haber:Cafer ZENGİN