Düşündüren Planlar!
Kayseri'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, Şehir Hastanesi içerisine projede olmamasına rağmen daha sonra yapılan çalışma ile eczane planlaması ve bunun yanında yine Bakanlıkça Cami Kebir esnafının TOKİ'den satın aldığı Kayseri Şeker Fabrikası'nın eski arsasındaki inşaat yoğunluğunun iki katına çıkarılması tartışmaları da beraberinde getirdi.
Bazı çevreler, Cami Kebir Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi üyelerine, bu yolla kıyak yapıldığını savundu. Söz konusu arazi ile ilgili ihalenin 15 Temmuz darbe girişiminden 3 gün sonra yapılması ve ihaleye daha sonra Şeker Fabrikası'nın girmeyip, tek kişilik ihale yapılması konusu ve iddiaları da yeniden gündeme geldi.
Kayseri'de son günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı plan değişiklikleri tartışmaları da beraberinde getirdi.
Geçtiğimiz günlerde Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin, Şehir Hastanesi karşısında ihaleye çıkardığı dükkanlarla ilgili tartışma gün yüzüne çıkmıştı.
Belediyenin yaptığı ihaleye katılan iş yeri sahipleri, ihaleye uygun hareket edilmediği ve kendilerine ihale sırasında “Şehir Hastanesi'ne en yakın konumdaki tek ticari amaçlı taşınmazların bu dükkanlar olduğu” yönünde sık sık açıklama yapılmasına rağmen, hastane içine eczane planlamasının yapıldığını belirterek bu duruma tepki göstermişti.
İHALE ALICILARI İTİRAZ EDİYOR: PLAN ONAYLANMADI, AMA İNŞAAT BAŞLADI
Noter aracılığıyla Büyükşehir Belediyesi'ne ihtarname çeken ve aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nde askıda olan plan değişikliğine itiraz eden ihale alıcıları, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye de seçim öncesi dert yanmıştı. Bakan Özhaseki ise muhataplarının kendileri olmadığını belirterek, Büyükşehir'i adres gösterdi. Büyükşehir'den kendilerine ihale esnasında ‘başka iş yeri yapılmayacağının' söylendiğini dile getiren ihale alıcısı Mustafa Söke'ye Bakan Özhaseki, “Tüm Türkiye'de Şehir Hastaneleri'nde eczane var. Bunu kim söylediyse gidip hesabını sorun. Yapılacak başka bir şey yok” cevabını vermişti. Bu durum kamuoyunda “Bakanlık'tan, Belediyeyi zora sokan uygulama” şeklinde yorumlandı.
“YEŞİL ALANA İNŞAAT YAPILIYOR, HUKUK ÇERÇEVESİNDE HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ”
İhale alıcılarından Mustafa Söke, konuyla ilgili haber merkezimize açıklama yaparak, “Şu anda orasının herhangi bir onaylanmış imar planı yok, ama yeşil alana inşaat yapılıyor. Bu konuda bizi dinlemiyorlar. Şu an dükkan sahipleri olarak Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nde askıdaki plana itiraz ettik. Şu anki planda bir sürü eksik var, teknik olarak. Biz hukuk çerçevesinde hakkımızı aramaya devam edeceğiz” dedi.
BU KEZ DE CAMİİ KEBİR KOOPERATİFİ ARSASI TARTIŞMASI
Yaşanan bu yöndeki gelişmenin ardından bu kez de Çevre ve Şehircilik Bakalığı'nın Cami Kebir Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi arsası ile ilgili yaptığı planlama tartışmaları da beraberinde getirdi.
Cami Kebir esnafının TOKİ'den satın aldığı Kayseri Şeker Fabrikası'nın arsasının inşaat yoğunluğunun Çevre Bakanlığı'nın kararı ile iki katına çıkarıldığı ifade edildi. “Bu kararla birlikte yaklaşık 300 esnafa büyük bir rant sağlandı” tartışması da alevlendi.
15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİNDEN 3 GÜN SONRA İHALE YAPILMIŞTI
Kayseri Şeker Fabrikası'ndan TOKİ'ye geçen 250 bin metrekare arazi, 2015 yılında sancılı bir süreçten sonra S.S. Cami Kebir Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'ne satılmıştı. 2006 yılında Kayseri Şeker Fabrikası arazisi üzerinde yapılan imar planına bağlı olarak arsa anlaşması çerçevesinde önce Büyükşehir Belediyesi'ne daha sonra ise hastane yeri olması koşulu ile Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne devredilen 250 dönümlük bu arazi, son olarak bölgede yapılan 18 uygulaması çerçevesinde TOKİ'ye geçmişti.
TOKİ tarafından 2015 yılında 50 milyon muhammen bedelle satışa çıkarılan arazinin ihalesine Kayseri Şeker Fabrikası da girmiş, ancak ihale Cami Kebir Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin girişimleri sonucu iptal edilmişti. Kayseri'nin ileri gelenlerinin üye olduğu bu kooperatif için yapılan girişimler sonuç vermiş ve bu arazi söz konusu kooperatife ihale yolu ile satılmıştı. 15 Temmuz darbe girişiminde 3 gün sonra yapılan ihale de akıllarda soru işaretleri bırakmıştı. İhaleye Şeker Fabrikası girmeyince, “Tek kişilik ihale yapıldı” yönünde de o günlerde konu kamuoyunda sıkça konuşulmuştu.
BÜYÜK KAZANÇ ELDE EDECEKLER!
Kayseri Anadolu Haber Gazetesi'nin haberine göre de, TOKİ'den kooperatife geçen bu araziyle ilgili S.S. Cami Kebir Toplu Yapı Kooperatifi tarafından “Tekstilkent” adı altında konfeksiyoncular sitesi kurulması için çalışma başlatıldı. Birkaç yıldır proje çalışmaları devam eden arazinin inşaat yoğunluğu 0,8 olduğu için 3'er katlı binaların yapılması planlanıyordu. Ancak 24 Haziran seçimlerinden önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın aldığı bir kararla arazinin KAKS'ı 0,8'den 1,6'ya çıkarıldı. Bir anda inşaat yoğunluğu iki katına çıkan arazinin değeri de ikiye katlanmış oldu. 6 kat inşaat çıkma müsaadesi alan esnafların da, alınan bir kararla elde ettikleri kazanç sonrasında sevinç yaşadıkları ifade edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ilk kez Kayseri'de bir arazi için bu yetkisini kullandığı belirtilirken, bu kooperatife üye olan 300 esnafın kimlerden oluştuğu merak ediliyor.