Lokanta ve kafelerin KDV oranları değişti! İşte yeni KDV oranları

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, lokanta ve kafelerde KDV oranlarını artıran bir tebliği taslağı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Lokanta ve kafelerin KDV oranları değişti! İşte yeni KDV oranları

Geçtiğimiz haftalarda Gelir İdaresi Başkanlığı, Kayseri'deki lokanta ve kafeleri yakından ilgilendiren KDV oranlarını artıran bir tebliği taslağı yayınlamıştı. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan tebliği taslağı Resmi Gazete'nin bugünki sayısından yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Lokanta ve kafelerin KDV oranlarına zam geldi! İşte yeni KDV oranları

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan KDV değişikliği Kayseri'deki lokanta ve kafeleri de yakından ilgilendiryor. KDV oranlarında yapılan teblikteki değişikliği göre, yiyecek ve içecek sunulan yerlerdeki KDV oranları yeniden düzenlendi. Tebliğe göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 26 Nisan 2014 tarihli Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde yer alan ’yüzde 8’ ibarelerinin ’yüzde 10’, ’yüzde 18’ ibarelerinin ’yüzde 20’ olarak değiştirilmesine karar verildi. 

Buna göre, lokantaların hizmetlerini, et, su, meyve suyu gibi gıda malzemesi satışı göstererek yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV ile faturalandırmasının önüne geçilecek. Hizmet sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için yüzde 10 oranında KDV hesaplayacak. Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı kapsamda değerlendirilecek.

Dğer yandan yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları satışlar da bu kapsamda olacak.

Tebliğin yayımını izleyen ayın başında yürürlüğe gireceği belirtilirken hükümlerinin Hazine ve Maliye Bakanınca yürütüleceği belirlendi.

Resmi Gazetede yayınlanan tebliğ için TIKLAYINIZ